Duben

Vladimír Štros

Povolání:
Národnost:
Narození:
24.10. 1902, Kroměříž
Úmrtí:
8.4. 1977, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Méně známý herec vedlejších rolí Vladimír Štros pocházel z Kroměříže a na Moravě také zahájil svou hereckou dráhu. Bez odborné průpravy, nicméně se zkušenostmi z ochotnických souborů, nastoupil původně v Olomouci, krátce pak působil v Ostravě a od roku 1927 až do konce druhé světové války nacházel uplatnění na různých divadelních scénách v Praze. Hrál například ve Švandově divadle nebo ve Vinohradském divadle, působil také často jako rozhlasový herec ve studiích Československého rozhlasu.

Po roce 1945 opustil Štros Prahu a v několika krátkodobých angažmá pak nejen jako herec, ale i jako režisér pracoval na různých oblastních scénách. Hrál a režíroval postupně v Opavě (1945-1946), delší dobu pak strávil v severních Čechách (Liberec, Nový Bor, Most, Teplice), jeho dalším působištěm bylo Horácké divadlo v Jihlavě, později přešel do Městského divadla ve Varnsdorfu. Poslední aktivní léta prožil ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, kde byl angažován v letech 1958-1964. Koncem šedesátých let vystupoval pohostinsky v pražském Divadle Za branou.

Výčet filmových rolí Vladimíra Štrose zahrnuje bezmála padesát titulů, aktivní byl především v době svých předválečných angažmá v Praze, kdy točil několikrát ročně. Například v letech 1935-1936 hrál celkem ve dvanácti filmech. Jeho role nebyly nijak velké, objevoval se především v epizodách strážníků, řidičů, úředníků nebo vrátných. Dominantní postavení v jeho filmografii zaujímají komedie, jak nadčasové a kvalitní, tak i dnes zapomenuté snímky průměrných kvalit.

Z filmů třicátých a čtyřicátých let, jichž natočil celkem 34, můžeme připomenout nevelké úlohy po boku Hugo Haase (AŤ ŽIJE NEBOŽTÍK, 1935; VELBLOUD UCHEM JEHLY, 1936; TŘI MUŽI VE SNĚHU, 1936), hrál také ve filmech s Adinou Mandlovou, například čeledína v psychologickém dramatu KOUZELNÝ DŮM (1939) nebo vrátného v komedii HOTEL MODRÁ HVĚZDA (1941). Ve filmovém přepisu románu BABIČKA (1940) hrál kočího Václava. Před svým odchodem z Prahy hrál naposledy v několika filmech v roce 1942, například řidiče ve filmu VALENTIN DOBROTIVÝ (1942).

Po dlouholetých angažmá mimo Prahu se před filmovou kameru vrátil až počátkem sedmdesátých let, kdy se objevil v několika titulech dnes již vesměs zapomenutých. Připomenout můžeme jeho postavu fotbalového fanouška v komedii ŽENY V OFSAJDU (1971), svá poslední vystoupení před kamerou spojil s tendenčně pojatými historickými velkofilmy jako DNY ZRADY (1973) nebo DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974).

Vladimír Štros zemřel v Praze 8. dubna 1977 ve věku 74 let. Jeho manželkou byla herečka a operetní zpěvačka Anna Štrosová, rozená Stárková (1919-1999).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190705
Osobností: 698229
Fotografií: 765204
Plakátů: 377381
Obsahů a biografií: 178522
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír Štros

Štros Vladimír

Naposled navštívené:
Vladimír Štros

Štros Vladimír