Duben

Lilka Ročáková

Povolání:
Rodné jméno:
Ludmila Ročáková
Známá jako:
Ludmila Rybářová
Národnost:
Věk:
75
Narození:
28.9. 1948
Životopis (biografie) / Informace:
Operní pěvkyně Lilka Ročáková, známá též pod vyvdaným jménem Ludmila Rybářová, zazářila v šedesátých letech jako interpretka populární hudby, později se ale věnovala hlavně divadlu a vážné hudbě. S divadlem jsou ostatně spojeny i její umělecké začátky, v patnácti letech začala účinkovat v divadle Semafor, kde hrála v představeních Šest žen, Tak co, pane barone nebo Sekta. Na angažmá v Semaforu navazovala také její ojedinělá vystoupení ve filmu (KONKURS, 1963; KDYBY TISÍC KLARINETŮ, 1964).

V šedesátých letech zpívala Lilka Ročáková s předními orchestry a prosadila se jako zpěvačka populární hudby, jejím největším hitem byla píseň Bylo léto, horké léto z roku 1967. Mezitím na pražské konzervatoři studovala operní zpěv, již tehdy hostovala ve Stavovském divadle a také v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, po dokončení konzervatoře si pak ještě doplnila vzdělání na HAMU. Po dokončení studií zakotvila na dlouhou dobu v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde byla řadu let sólistkou opery (1973-1998).

Jako sopranistka vybavená navíc půvabným zjevem dostala Lilka Ročáková v Plzni hned řadu velkých rolí a sama dnes přiznává, že v Praze by tolik možností neměla, proto zůstala plzeňskému jevišti věrná. Zpívala hlavně českou klasiku, obsáhla prakticky kompletní dílo B. Smetany (Prodaná nevěsta, Dvě vdovy, Libuše) nebo A. Dvořáka (Jakobín, Rusalka), objevovala se ale i ve světovém repertoáru (Evžen Oněgin, Nabucco), sama dodnes ráda vzpomíná na Madame Butterfly.

Kromě Plzně zpívala Lilka Ročáková pohostinsky také v Praze a Brně, uplatnila se i v zahraničních koncertních představeních v německy mluvících zemích. Na přelomu 80. a 90. let si doplnila vzdělání na AMU a po získání magisterského titulu začala pedagogicky působit na plzeňské konzervatoři, kde vyučuje operní herectví.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190708
Osobností: 698229
Fotografií: 765264
Plakátů: 377383
Obsahů a biografií: 178527
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lilka Ročáková

Ročáková Lilka

Naposled navštívené:
Lilka Ročáková

Ročáková Lilka