Duben

Brittany Murphy

Rodné jméno:
Brittany Bertolotti
Známá jako:
Brittany Anne Murphy
Národnost:
Narození:
10.11. 1977, Atlanta, Georgia, USA
Úmrtí:
20.12. 2009, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ač se tato půvabná herečka ocitala spíše ve vedlejších rolích, její šarm se nedal ve většině snímků přehlédnout. Brittany Murphy se narodila 10. listopadu 1977 a svou filmovou kariéru začala již ve čtrnácti letech, když propůjčila tvář Brendě Drexell v americkém sitcomu Drexell's Class, jež se v letech 1991 - 1992 vysílal na americké stanici Fox.

Po méně úspěšné řadě seriálů a dramatech si pomalu, zato však jistě budovala slibně nadcházející kariéru na hollywoodském plátně. K tomu jí značně napomohl v roce 1995 i hit Bezmocná / Praštěná holka (Clueless), kde sekundovala její vrstevnici Alicie Silverstone. Na Brittany se zajisté nedá zapomenout v raperském dramatu 8 míle, kde vedle Eminema obsadila roli Alex.

Ovšem skutečná hlavní role ji teprve čekala. V roce 2003 se ve všední romantické komedii Líbanky (Just Married) mihla vedle amerického herce Ashtona Kutchera. V ten samý rok si odbyla hlavní učinkování také v "romanťáku" Holky z lepší společnosti. Brittany však krom své tváře propůjčovala i svůj hlas. Dabovala například zvířecí postavičku v rodinné komedii Pozor, hodný pes! nebo také zazněla ve video filmu Futurama: The Beast with a Billion Backs. Určitě nelze opomenout také vedlejší roli v komiksovém románu Franka Millera, Sin City - Město hříchu, kde propůjčila nejen svou tvář svůdné Shellie.

Brittany ovšem nezářila jen na filmovém plátně, ale byla i zdatná pěvkyně. V roce 2006 nazpívala spolu s Paulem Oakenfoldem singl Faster Kill Pussycat z alba A Lively Mind. Song se stal hitem v klubech na celém světě a v červnu 2006 dokonce okupoval první místo v britské hitparádě. Po pár letech nazpívala také spolu s R & B kapelou Earth, Wind & Fire, část soundtracku k filmu Happy Feet.

Brittany Murphy zemřela 20. prosince 2009, ve svých dvaatřiceti letech. Podle veškerých informací prodělala srdeční zachvat, jemuž v ranních hodinách ve svém bytě podlehla. Čerstvě provdaná Murphy se v budoucna měla objevit ve snímcích Something Wicked, Poor Things, The Caller a Sin City 2.

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Brittany Murphy, nekonvenční a nepředvídatelná, nicméně talentovaná žena, která se dokáže prosadit jak v dramatech, tak v komediích. Pokud jste o ní dosud neslyšeli, nemusíte smutnit, jelikož do budoucna chystá spoustu filmových počinů, namátkou například Sin City 2 či The White Hotel. Její popularita vzrostla mimo jiné díky seriálu TATÍK HILL A SPOL.

Narodila se 10.listopadu 1977 v americké Atlantě. Její rodiče žili odděleně, a tak byla mladá ctižádostivá dívka nucena jezdit za matkou do New Jersey, kde doslova objevila svůj herecký talent, díky zdejšímu oblastnímu divadlu. Zde také poprvé vystoupila na jevištní prkna v představeních jako Bídníci nebo Really Rosie, jež byly následně velebeny školními novinami. Jako velmi malá si najala manažera a zamířila rovnou do Burbanku v Kalifornii, kde měla podle plánů odstartovat její kariéra.

Po účinkováních v mračnech krátkodobých televizních show přišel konečně zlom – roku 1995 se představila jako Tai Fraiser v hitu CLUELESS s Aliciou Silverstone a Stacey Dash. Odtud se probíjela řadou méně známých filmů, mezi něž se řadí MANIAK (1996), ŠÍLENÁ JÍZDA (1997), BONGWATER (1998), PHOENIX (1998) nebo FALLING SKY (1998), stále se jí ale vyhýbaly ambicióznější počiny.

V roce 1999 vzala vedlejší roli v komedii, nominované na Křišťálový globus, KRÁSA NA ZABITÍ a v oscarovém NARUŠENÍ s Winonou Ryder. Roku 2001 „přihodila“ další roličky v romantických komediích ULICE NEW YORKU (v režii Edwarda Burnse), LETNÍ VZPLANUTÍ s Jessicou Biel a KLUCI V MÉM ŽIVOTĚ.

Po hvězdně obsazeném thrilleru NEŘÍKEJ ANI SLOVO zazářila Brittany jako objekt Eminemova milostného zájmu v 8. MÍLI, o rok později ve společnosti Ashtona Kutchera v romantických LÍBÁNKÁCH a téhož roku jako chůva Dakoty Fanning v nepříliš originálních HOLKÁCH Z LEPŠÍ SPOLEČNOSTI.
Po MALÉ ČERNÉ SKŘÍŇCE (2004) přišel onen osudový blockbuster s hvězdami hollywoodského nebe, stylovým provedením a trojicí režisérů v čele s Robertem Rodriguezem. SIN CITY – MĚSTO HŘÍCHU zamíchalo kariérami mnohých a v neposlední řadě kariérou naší Brittany, která byla obsazena do role servírky a milenky Cliva Owena. Objevila se též ve zvláštním až magickém dramatu TAM, KDE JSEM NIKDY NEBYL, komediálním THE GROOMSMEN a propůjčila hlas postavičce z animovaného snímku HAPPY FEET, oceněného Oscarem.

Autor: kali.4

Životopis (biografie) / Informace:
vyrůstala po rozvodu rodičů v New Jersey. Od dětství vystupovala na jevišti a v TV reklamách. Na začátku 90. let přesídlila s matkou do Los Angeles, kde působila jako zpěvačka s vlastní skupinou Blessed Soul a začala účinkovat v TV. Dostala větší úlohy v sitcomech Drexell’s Class (1991-92, Drexellova třída), Almost Home (1993, Skoro doma), Sister, Sister (1994-95, Sestra, sestra) a jako host se objevila v řadě dalších seriálů, mj. Murphy Brown, Kids Incorporated, Parker Lewis Can’t Lose (Parker Lewis musí vyhrát – TV), Blossom, Frasier (uveden v TV), Party of Five (Správná pětka – TV), Boy Meets World (Chlapec poznává svět), The Marshal (uveden v TV), SeaQuest DSV (Strážce moře – TV), Murder One (Vražda prvního stupně), Nash Bridges (Detektiv Nash Bridges – TV), Clueless (Praštěná holka – TV). Hrála také na Broadwayi, jako neteř Kateřina v oceněné inscenaci Millerova dramatu Pohled z mostu (1997-98). Ve filmu se prosadila postavou nesmělé Tai, jedné ze tří hlavních hrdinek úspěšné studentské komedie Praštěná holka. Vytvořila několik zajímavých kreací, např. titulní roli mentálně postižené dívky v TV remaku známého filmu David a Lisa, rozmazlenou Daisy v jiném příběhu z psychiatrické léčebny Narušení nebo Alex, dívku hip-hopera Eminema, v sociálním dramatu 8 Mile. Začala dostávat role v prestižních hollywoodských produkcích, mj. v romantické komedii Líbánky po boku svého tehdejšího partnera Ashtona Kutchera nebo v adaptaci úspěšného komiksu Sin City – město hříchu, v němž ztělesnila servírku Shellii. Pokračovala také v hudební kariéře. Zpívala v anim. f. Happy Feet a největšího úspěchu dosáhla tanečním hitem Faster Kill Pussycat, jejž nazpívala s Paulem Oakenfoldem. Namluvila rovněž postavu neteře Luanne v populárním anim. seriálu King of the Hill (1997-2009, Tatík Hill a spol. – TV). V květnu 2007 se provdala za britského scenáristu Simona Monjacka.
-mim-, Filmový přehled 2010/2

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret a vzpurní svědkové (19...

22:50 - 00:30

71 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Děti chaosu

23:15 - 00:40

46 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:50 - 00:50

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:05

6 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brittany Murphy

Murphy Brittany

Naposled navštívené:
Brittany Murphy

Murphy Brittany