Duben

Heath Ledger

Povolání:
Rodné jméno:
Heathcliff Andrew Ledger
Národnost:
Narození:
4.4. 1979, Perth, Západní Austrálie, Austrálie
Úmrtí:
22.1. 2008, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, tanečník, režisér a zpěvák Heath Ledger, celým jménem Heathcliff Andrew Ledger, který získal svá dvě křestní jména podle jednoho z hrdinů slavného románu E. Brontëové Na větrné hůrce se mimo své tvůrčí umělecké práce věnoval také soukromému podnikání. Ledger společně s americkým kytaristou B. Harperem založil nahrávací společnost Music Masses Co.. Ledger během své krátké pozemské poutě vystřídal několik životních partnerek, kterými se staly herečky L. Zane, H. Graham a N. Watts, s herečkou Michelle Williams měl dceru Matildu a jeho poslední přítelkyní se stala modelka G. Ward.

Heath Ledger se poprvé na divadelním jevišti objevil v rodném Perthu u Shakespearovské společnosti už jako školák a plně prokázal svůj výrazný talent například v muzikálových představeních Bugsy Malone a Petr Pan nebo v Conlonově sociálním dramatu Ve jménu otce.

Heath Ledger debutoval jako herec filmem Blackrock, jež mu otevřel cestu k televiznímu seriálu Pot a dřina. Ledger v něm dostal na výběr ze dvou rolí: buď mohl hrát zdatného plavce nebo gay cyklistu a on si vybral tu druhou. Byl ještě mladík a i když Ledgerovi jeho riskantní volba vyšla na výbornou, předurčila tím jeho další uměleckou kariéru plnou kontroverzních rolí. Než Ledger natrvalo zakotvil ve Spojených státech, objevil se v hlavní roli kriminální komedie G. Jordana Ruce pryč!, po níž přišla další hlavní role Petruccia, tentokráte v komedii pro teenegery realizovaná jako moderní parafráze na Shakespearovu komedii Zkrocení zlé ženy, G. Jungera 1o důvodů, proč tě nenávidím, která jej posunula k typu moderního a neortodoxního mladého muže. Ledgerovi se mnohokráte poštěstilo zahrát si na plátně ať již reálné osoby světových dějin či být fiktivní postavou historických velkofilmů. Ledger se ctí zvládnul oboje: mimo jiných skutečných figur se stal rebelem Nedem Kellym ve stejnojmenném životopisném koprodukčním westernu G. Jordana i titulním legendárním milovníkem Casanovou v romantické komedii L. Hallströma či se na druhé straně stal panošem Williamem v dobrodružném koprodukčním snímku B. Helgelanda Příběh rytíře nebo vědcem Jacobem Grimmem, jak tomu bylo v Kletbě bratří Grimmů točené T. Gilliamem na motivy pohádek bratří Grimmových. I když se H. Ledgerovi nedostalo klasického uměleckého vzdělání jeho herecký rejstřík byl natolik pestrý a široký, že vyjma výše uvedených rolí na sebe dokázal upoutat pozornost také jako Harry Feversham ve výpravném koprodukčním dobrodružném eposu S. Kapura Čtyři pírka – zkouška cti; jako nejmladší z bachařské rodiny, deprimovaný Sonny v nezávislém dramatu M. Forstera Ples příšer nebo jako drogově závislý básník Dan v milostném filmu N. Armfielda Candy. H. Ledgerovi se v jeho slibně nastartované, ale poměrně krátké profesní kariéře nevyhnuly ani životní role, k nimž určitě patří mlčenlivý kovboj Ennis Del Mar z homosexuálního psychologického dramatu A. Leeho Zkrocená hora, který mu kromě oficiálních ocenění vynesl i několik prestižních nominací v kategorii mužský herecký výkon v hlavní roli od Independent Spirit Award přes Oscara, po Zlatý glóbus; nebo role proslulého padoucha Jokera v batmanovském snímku Ch. Nolana Temný rytíř, kterého stihnul dotočit těsně před nenadálou smrtí. Se světem filmu se Ledger rozloučil postavou Tonyho v mysteriózním fantasy filmu T. Gilliama Imaginárium doktora Parnasse a protože odešel uprostřed jeho realizace, dokončili s patřičnou úctou a precizností jeho náhlou osiřelou roli kolegové J. Depp, C. Farrell a J. Law.
Kromě filmů se Ledger zaskvěl i v několika televizních seriálech k nimž z těch známějších patří Hlídka v buši; Z lodi na břeh nebo historicko-dobrodružný několikadílný Řev, ve kterém vytvořil hlavní roli keltského prince Conora. Heath Ledger nebyl jenom hercem, ale také režisérem a na tomto poli se zabýval především natáčením videoklipů.

Heath Ledger byl celkem třikrát nominován na Australskou filmovou cenu, a to za postavy gangsterského adepta Jimmyho v kriminální komedii Ruce pryč!; za legendárního psance Neda Kellyho a za ztvárnění poety a feťáka Dana v milostném příběhu Candy. Filmovou cenu z rodné Austrálie Ledger nakonec ani jednou nezískal, ale na své konto si mohl nakonec připsat tři významná a prestižní ocenění. Ledger se stal nositelem Ceny Kruhu newyorských filmových kritiků pro nejlepšího herce za hlavní roli Ennise Del Mara z filmu Zkrocená hora a role padoucha Jokera ze snímku Temný rytíř mu bohužel již jen in memoriam vynesla celkem 32 posmrtných cen po celém světě a mezi nimi i Zlatý globus za vedlejší hereckou roli, tak Oscara v kategorii mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Heath Ledger zemřel tragicky a za záhadných okolností po neúmyslném předávkování léky na spaní ve věku 28 let. „Ledger zemřel v důsledku akutní intoxikace způsobené kombinací několika léků včetně analgetik a prášků na spaní. Jednalo se o náhodu způsobenou porušením lékařských předpisů. V jeho případě se pak dostavil kumulativní účinek léčiv dohromady, který zapříčinily běžně předpisované léky OxyContin, Restoril, Unisom, Valium a Xanax," jak je psáno v policejním záznamu z vyšetřování.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Heath Ledger

(* 4. 4. 1979)

australský herec. Narodil se 4. dubna 1979 v australském městě Perthu. Jeho rodiče zbožňovali anglickou literaturu a dílo Emily Brontëvové. Když se narodil, pojmenovali jej podle hrdiny románu Na větrné hůrce Heathcliff Andrew Edgar stejně jako jeho sestru Catherine. Otec Kim byl důlní inženýr, sportovec a vášnivý amatérský automobilový závodník. Matka Emma učila francouzštinu. Nebylo mu ani deset let, když se rodiče rozvedli. Přes tuto skutečnost se psychicky přenesl velmi rychle. Ještě na škole, povzbuzován svoji sestrou, se objevil na jevišti Shakespearovské společnosti v Perthu. Už na počátku prokázal svůj divadelní talent. Nepřitahovalo jej pouze divadlo, zalíbení našel i v tanci. V šestnácti letech se vydal se svým kamarádem Trevorem Di Carlem na několik tisíc kilometrů dlouhou cestu do Sydney. Chtěl se stát slavným a bohatým. Právě v Sydney debutoval jako osmadvacetiletý ve filmu Blackrock. Byla mu otevřena cesta do australské televize. Nevybral si nejlehčí cestu. V televizním seriálu Pot (Sweat) měl na výběr hrát zdatného plavce a nebo cyklistu, gaye. Vybral si to druhé. S ohledem na jeho mládí a konzervativní australskou společnost toto byla riskantní volba. Nicméně uspěl. Další kontroverzní role určily další jeho uměleckou kariéru.

Komedie Deset důvodů, proč tě nenávidím z roku 1999 ho posunula do typu moderního a neortodoxního mladého muže. Nabídky tvůrců se po této roli jen hrnuly. Ledger si svoje role pečlivě vybíral, i když měl existenční potíže. Peníze z filmů se totiž hned rozkutálely. Žil o instantních polévkách a vodě.

Postupně se propracovával a stával se známým. V Austrálii se dále objevil v tarantinovské komedii Two Hands – Ruce pryč. Hollywood ho však nijak nepřitahoval. Nakonec si Los Angeles zamiloval.

Jeho soukromý život zatím nepatří k nejčastěji protřásaným tématům hollywoodských bulvárů. Vystřídal několik žen, většinou starších kolegyň. Nakonec se zamiloval do herečky Michelle Williamsové. Ta s ním hraje ve filmu Zkrocená hora, kde ztvárnila roli Almy. Narodila se jim dcera Matilda Rose. Zatím jsou jen zasnoubeni.

Objevil se ve filmech Patriot, Příběh rytíře, Čtyři pírka, Casanova a Ples příšer.

Z filmografie:

Blackrock (1997)
Two Hands – Ruce pryč (1998, Two Hands)
Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999, 10 Things I Hate About You)
Patriot (2000, The Patriot)
Příběh rytíře (2001, A Knight's Tale)
Ples příšer (2001, Manster's Ball)
Kletba bratří Grimmů (2005, The Brothers Grimm)
Zkrocená hora (2005, Brokeback Mountain)
Casanova (2005, Casanova)

- 24. 7. 2006 –



Autor: hvezdyn

Životopis (biografie) / Informace:
už jako dítě účinkoval na jevišti (Petr Pan, Ve jménu otce, Bugsy Malone) a v dětských TV pořadech. V sedmnácti letech se vydal do Sydney za hereckou kariérou. Jako host se uplatnil v TV seriálech Ship to Shore (Z lodi na břeh), Bush Patrol (Hlídka v buši), Corrigan, Home and Away (Doma a pryč) a vytvořil postavu homosexuálního cyklisty Snowyho Bowlese ve sportovním seriálu Sweat (1996, Pot). Dostal hlavní roli keltského prince Conora v dobrodružném americkém seriálu Roar (1997, Řev), natáčeném v Austrálii. Koncem 90. let přesídlil do Hollywoodu a prosadil se úlohou Patricka Verony (Petruccia) v parafrázi Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy, nazvané Deset důvodů, proč tě nenávidím. Ačkoliv neměl formální herecké vzdělání, jeho rejstřík byl široký. Upoutal např. pozornost jako panoš William v úspěšném kostýmním snímku Příběh rytíře a také jako deprimovaný Sonny, nejmladší z rodiny bachařů v nezávislém dramatu Ples příšer. Životní roli mlčenlivého kovboje Ennise Del Mara, jehož váže silné citové pouto k parťákovi, hrál v psychologickém dramatu Zkrocená hora (Cena newyorských filmových kritiků, nominace na Oscara, na Zlatý glóbus, na Cenu BAFTA a na Independent Spirit Award). Odmítal prvoplánové úlohy v teenagerských komediích a přes úspěch v Hollywoodu pravidelně natáčel v rodné Austrálii. Byl třikrát nominován na Australskou filmovou cenu, za postavy gangsterského adepta Jimmyho v kriminální komedii Two Hands – Ruce pryč!, legendárního psance v životopisném westernu Ned Kelly a feťáka Dana v milostném příběhu Candy. V roce 2006 režíroval tři videoklipy, dva s australským hip-hopovým umělcem N’fa (Cause an Effect, Seduction Is Evil) a jeden s americkým kytaristou Benem Harperem (Morning Yearning), s nímž založil nahrávací společnost Music Masses Co. Těsně před smrtí ztělesnil proslulého padoucha Jokera v batmanovském snímku Temný rytíř. Měl vztahy s řadou hereckých partnerek (Lisa Zaneová, Heather Grahamová, Naomi Wattsová) a byl zasnouben s herečkou Michelle Williamsovou, s níž měl dceru.
-mim-, Filmový přehled 2008/3

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Světáci

01:50 - 02:40

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

01:55 - 02:35

4 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Hotel Modrá hvězda (1941)

00:40 - 02:40

79 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo ...

01:10 - 03:35

49 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698004
Fotografií: 764514
Plakátů: 376938
Obsahů a biografií: 178396
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Heath Ledger

Ledger Heath

Naposled navštívené:
Heath Ledger

Ledger Heath