Duben

Vera Miles

Povolání:
Rodné jméno:
Vera June Ralston
Národnost:
Věk:
94
Narození:
23.8. 1929, Boise City, Oklahoma, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Popularitu získala ve světoznámých filmech jako bylo Psycho, Psycho II, Searchers – Pátrači-Stopaři, The Wrong Man, horor House of Wax – Dům voskových figurín a The Man Who Shot Liberty Valace – Muž, který zastřelil Liberty Walace - tato americká herečka Vera Miles, vlastním jménem June Vera Ralston, se narodila v Boise City v Oklahomě dne 23. 8. 1929.

Vera vystudovala školu ve Wichitě. Právě zde si přivydělávala jako mladistvá na nočních směnách, jako operátorka a písařka u spol. Western Union. Při zaměstnání také pokračovala ve studiu na vysoké škole: Wichita North High School, jehož studium ukončila rokem 1947. Pohledná Vera se přihlásila do soutěže krásy a v roce 1948 v této soutěži uspěla a byla korunována Miss Kansas.

Filmová studia se vždy zajímala o nové, zajímavé, nebo krásné tváře a Vera využila svého úspěchu v soutěži a odcestovala do Los Angeles, kde se jí brzy podařilo získat malé role ve filmu i v televizi. Ve větší roli se ocitla vedle herečky Janet Leigh ve filmu Two Tickets to Broadway – 1951, aniž by tušila, že se spolu setkají o nějaký ten rok později v nyní již klasice z Hitchcockovy dílny a role Lily Crane v PSYCHO - 1960.

Ani Vera jako každá zajímavá, krásná žena nezůstala ušetřena nabídek různých ateliéru, a výrobců - fotí tedy propagační fota a nakonec i sexi – umělecké akty. Společnost Warner Bros si ovšem při smlouvě vymiňuje, aby zanechala focení „nahotinek“ pod zrušením smlouvy. Hlavní roli si zahrála v barevném hororovém snímku s Vincentem Pricem – Dům voskových figurín, nebo Tarzan Hidden Jungle s hercem Gordonem Scottem – kulturistou známým později z tzv. sandálových filmů, jako byl třeba historický příběh Romulus a Remus. Uzavřeli spolu manželství v roce 1954, narodil se jim syn Michael, ale manželství trvalo pouhých pět let, a rozvedli se v roce 1959. Už před tím byla Vera Ralston - Miles provdána za Boba Milese, v roce 1948, měli spolu dvě dcery Debru a Kelley a rozvedli se v roce 1953. Vera byla vdaná ještě jednou, za herce Erika Larsena, od roku 1960 do roku 1971, a měli syna, Erika Larsen. Od roku 1971 žije Vera sama, zatím co Larsen se znovu oženil.

Vera mezitím získala roli v dalším legendárním snímku režisera Johna Forda, kde hrál jak jinak než jeho oblíbenec John Wayne s Jeffreyem Hunterem, zatímco ona hrála Jeffovu dívku, která na něj několik let čeká, protože pátrají po dívce unesené indiány. Ano, byli to The Searchers – u nás pod názvem: Hledači, nebo Pátrači. Ti byli podle hlasování v Entertainment Weekly za "greatest Western of all time" vyhlášeni - největším westernem všech dob. Tyto okolnosti znamenaly velký vzestup Veriny kariéry. Ani Alfred Hitchcock na ni nezapomněl, a ona hraje v populární TV sérii s názvem Revange a v roce 1957 ve The Wrong Man s Henry Fondou. Vera měla hrát ve Vertigo, ale poporodní problémy jí nedovolily filmovat a rolí se proslavila herečka českého původu Kim Novak.

Často byla svým projevem spojována s Ingrid Bergman a nebo Grace Kelly, ale Vera se bránila, že nepatří mezi tento typ charismatických a sexy žen, že svůj projev hledá a cítí jinak. Proto se rozhodla také hrát v divadle, i když měla skutečně práce hodně, tato činnost ji podle jejich slov jaksi uklidňovala a dávala jí větší prožitek. Její další prací byly seriály pro NBC – The Eleven Hour, Beauty Plaing, Mandolin Underneath a Willow Tree – v epizodních rolích. Natáčí rodinné snímky ve studiu Walta Disneye – Those Calloways, nebo Follow Me Boys.

A opět se objevila na scéně jako Lila Loomis ve Psycho II. natočeném v roce 1983. Mohli jsme ji také několikrát vidět v různých hereckých polohách např. v několikaletém seriálu s Peterem Falkem – Columbo. Vera ukončila svou hereckou činnost v roce 1995. V současné době žije na odpočinku ve svém bytě na Manhattanu.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:30 - 18:00

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:50 - 17:45

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:25

13 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

63 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190654
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377244
Obsahů a biografií: 178468
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Marihuanové šílenství (2000) [TV...

Marihuanové šílenství
Jackie je hrozně okouzlená   "Hájdem" že za ni vzal vinu   z držení drog na sebe. Red   chce "Hájda" vyhodit, nakonec   se to zachrání a Kelso více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vera Miles

Miles Vera

Naposled navštívené:
Vera Miles

Miles Vera