Duben

Sergio Gobbi

Národnost:
Věk:
86
Narození:
13.5. 1938, Milán, Itálie
Životopis (biografie) / Informace:
Režisér Sergio Gobbi má italský původ, svou profesionální filmařskou dráhu ale zahájil ve Francii, kde se nakonec trvale usadil. Narodil se v Miláně a u filmu začínal jako asistent režie u slavného tvůrce Roberta Rosselliniho, mezitím studoval vysokou školu a absolvoval roční jazykový kurz ve Francii. Právě pobyt ve Francii jej přiměl k dalšímu studiu v Paříži a na konzervatoři získal hereckou průpravu. Koncem padesátých let si v menších rolích v několika filmech vyzkoušel herectví, krátce nato se pustil do samostatné režie.

Gobbiho celovečerním debutem byla kriminálka CHVÁSTAL (Le bluffeur, 1963), která však sklidila jen menší úspěch, protože v premiérovém nasazení jí konkurovaly zdařilejší snímky již osvědčených režisérů. V kriminálním žánru pokračoval filmem JEN ŽÁDNOU PANIKU (Pas de panique, 1966), tématicky odlišný příběh realizoval s Marií-France Boyer pod názvem DÍVKA ZVANÁ LÁSKA (Une fille nommé Amour, 1967). Dvakrát pak přizval ke spolupráci Roberta Hosseina, který si zahrál hlavní role bývalého nacisty (MALDONNE, 1968) a pronásledovaného gangstera (ČAS VLKŮ – Le temps des loups, 1969).

Počátkem sedmdesátých let začal Sergio Gobbi spolupracovat s italskými a německými herci, italská hvězda Virna Lisi například hrála v kriminálce KRÁSNÝ ZLODUCH (Le beau monstre, 1971), v níž se objevil i populární německý herec Helmut Berger. Ten pak dostal hlavní roli v dramatu NENASYTNÍ (Les voraces, 1972), zatímco mezinárodní hvězda Bibi Andersson hrála hlavní ženské party ve filmech SOKYNĚ (La rivale, 1974) a BLONDY (1975).

Ke všem svým filmům byl Sergio Gobbi zároveň autorem, případně spoluautorem scénáře, některé filmy si i sám vyprodukoval. Příležitostně produkoval i tituly jiných režisérů, připomeňme například dvě slavná dramata André Cayatta PROŽÍT SI SVÉ PEKLO (A chacun son enfer, 1977) nebo VE STÁTNÍM ZÁJMU (La raison d´état, 1978), později Lautnerův film VÍRA V NÁSILÍ (Présumé dangereux, 1989). Nadále se uplatňoval i jako režisér, i když s nijak výraznými úspěchy, což dokládá nízká návštěvnost jeho kriminálek z 80. let (ASFALTOVÉ PEKLO - L´arbalete, 1984). V justičním dramatu PROCES (L´affaire, 1994) se po delší době vrátil ke spolupráci s Robertem Hosseinem, jeho zatím posledním filmem je sci-fi EXPERIMENT (Rewind, 1997).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190705
Osobností: 698229
Fotografií: 765204
Plakátů: 377381
Obsahů a biografií: 178522
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sergio Gobbi

Gobbi Sergio

Naposled navštívené:
Sergio Gobbi

Gobbi Sergio