Duben

Michael Shanks

Povolání:
Rodné jméno:
Michael Garrett Shanks
Známý jako:
Michael G. Shanks
Národnost:
Věk:
53
Narození:
15.12. 1970, Vancouver, Britská Kolumbie, Kanada
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michael Garrett Shanks se narodil 15. prosince roku 1970 v kanadském městě Vancover jako mladší ze dvou bratrů. Své druhé jméno Garret nemá příliš v oblibě, protože to jeho otec používal, jen v případech kdy byl Michael v nějakém průšivhu . Už od ranného dětství se zajímal o herectví a také o sport. Co se herectví týče ,hrál v každém školním představení a některa z nich dokonce i režíroval.
Mimo to se věnoval i svému druhému velkému zájmu , hokeji. Ve svých 16. letech se jako mnoho kanaďanů v jeho věku rozhodoval co dělat dál, zda v hokeji pokračovat na profesionální úrovni, či se věnovat něčemu jinému. Nakonec se však rozhodl, že se hokeji bude věnovat jen amatérsky a zvolil jinou životní dráhu. I dnes si však i přes své velké pracovní nasazení a vytížení rád hokej zahraje a stále je velký fanoušek vancouverského týmu Canucks.
Roku 1990 se rozhodl, že bude studovat obchod a management a tak nastoupil na Universitu (University of British Columbia), kde se začal těmto oborům věnovat. Výsledky jeho studia však nebyly tak uspokojivé a dobré jak si zprvu přestavoval a tak se rozhodoval o přestupu na herectví nebo politologii. Zvolil si herectví a roku 1994 získat titul Bachelor of Fine Arts.

Během studií již účínkoval v několika divadelních hrách. Jeho divadelní prvotinou zde byla hra "Dombey & Son" , kde se představil jako Walter Gray, další v řadě hra "Translations" kde jej bylo možno shlédnout jako Seržanta Yollanda. hrál také Leonce ve hře “Leonce and Lena“.dále mu byla svěřela role Terea ve hře “Love of the Nightingale“, role Clarka v “Sure Thing“ a též Charlieho Browna v představení “You´re a good mann“. Po dobu svých studií ´účinkoval ještě ve hrách “Loot Dennis“, “Wait Until Dark“ a dalších
Jeho debut před televizní kamerou se odehrál v roce 1992, kde si v epizodě “Rising Sun“ zahrál v seriálu “The Commish“ roli mladého delikventa. Dále účinkoval jako Jessie Collins v seriálu "Highlander - episoda The Zone" a jako Jake v "University Hospital - episoda Shadow of a doubt".
Po ukončení studií účinkoval ve Stratford Shakespeare Festivalu, kde si zahrál role jako Menteith v "Macbethovi" či jako "Lorenzo" v "Merchant of Venice", Menteith v "Macbethovi". Během této kariéry se zúčastnil natáčení v dalších seriálech a v televizním filmu "A family divided – u nás Rozdělená rodina)" roli násilníka Todda".
Roku 1997 přišla další šance a tak se vrhl do víru práce , měl možnost si vyzkoušet roli hazardního hráče v televizním filmu "Call of the Wild" a v tomto roce se také poprvé objevil v jeho nejslavnější roli doktora Daniela Jacksona v seriálu "Stargate SG-1 (Hvězdná brána)". V tomto období žil s herečkou Vaitiare Bandera, která ve výše jmenovaném seriálu stvárnila roli Sha´re, jeho manželky. Je ironií osudu, že Michael se s touto ženou nakonec nikdy neoženil ačkoli se jim v roce 1998 narodila dcerka Tatiana.
Během přestávek natáčení seriálu “Stargate“ se v sezóně 1998/1999 objevil ve Vancoverském Stanley Theatre v roli Hamleta a v letech 1998 a 2000 se objevil dvakrát v seriálu "The Other Limits (Krajní meze)", v "Andromédě", ve filmu "Escape From Mars (Útěk z Marsu)" a ve dvou kratších filmech "The Artist's Circle" a "Mr. Fortune Smile". V tomto roce se mu naskytly také některé další nabídky, které odmítl a nakonec přijal jen jednu , a to ve filmu "Suspicious River", kde hrál sadistického násilníka. Tento film však byl pro svoji nepřiměřenou brutalitu a krvavost zakázán a stáhnut z distribuce.
Roku 2000 pokročil zase o další stupínek ve svém profesním vývoji a vyzkoušel si v seriálu "Stargate SG-1 Hvězdná brána " také práci v režii, sám zrežíroval celou jednu epizodu s názvem Double Jeopardy .
Touto dobou již žil, a je tak stále do dneška, s herečkou Lexou Doing, která je u nás nejznámější z role Rommie, v již zmíněném seriálu Andromeda a též z role Kamily z filmu No Aliby.
Natáčení seriálu Stargate – SG1 se Michael plně věnoval přibližně do poloviny roku 2001. Kdy ukončil smlouvu a na rok natáčení opustil. Nátlak fanoušků na společnost i jeho osobu byl však tak pozitivní a velký, že Michael nedokázal dlouho odolávat a nakonec se k natáčení opět vrátil. Nejprve jen ve třech epizodách šesté řady a posléze již na všechna natáčení následující 7.řady.
V přestávce mezi svým odchodem a opětovným návratem ke Stargate natočil televizní film "Door to Door" filmovou komedii "Suddenly Naked", ale také u nás odvysílaný triler "All Around The Town (Po celém městě)".
Mezi jeho další úspěšné filmy patří v Indii točený film "Children of The Monsoon"(2002), romantická komedie "Single Female Seeks" a všemi fanoušky a nadšenci science – fiction očekávaný sci-fi pilotní film k seriálu"Sumuru". V roce 2002 také strávil čtyři týdny v Irsku, kde natočil krátký film "Mysterious Island", který se vyjadřuje k místní politické situaci a aktuálnímu dění zde.
O Michaelu Shanksovi se ví, že je perfekcionalista, který nikdy není spokojen se svým výkonem a je schopen opakovat ty samé záběry mnohokrát zasebou dokola, dokud není zcela unaven a spokojen. Sám o sobě tvrdí, že je neodbytný, tvrdohlavý a opravdu upřímný. Výstřední člověk se smyslem pro humor, zanícený do problémů i s jistou dávkou optimismu a naivních představ.
Je ženatý s herečkou Lexou Doing se kterou má dvě děti, dcerku Miu Tabithu Shanks (nar.2004) a syna Samuela Davida (nar.2006). Jeho nejlepším přítelem je prý , jak tvrdí sám herec , Christopher Judge, Michaelův herecký kolega , se kterým se setkal při natáčení seriálu Stargate. Se svou ženou Lexou se setkal poprvé na natáčení seriálu Andromeda.
O dospívání Michaela Garreta Shankse kolují různé přibarvené historky, o jeho rošťáctví a klukovinách, jistě na nich je i něco pravdy, ale kdo z nás nedělal „ za mlada“ nějaké rošťárny? Pokud vás zajímá právě tohle, určitě si najdete jiné zdroje, kde se o těchto stránkách Michaelova života dočtete, já jsem se rozhodla se touto jeho životní etapou příliš nezabývat. Důležitá je hlavně jeho práce a tu on odvádí oprvdu na úrovni, jeho filmy vám jistě řeknou více:
Filmografie:
2002 The Maggie Rose
2002 Children of the Monsoon
2002 Single Female Seeks
2002 All around the town, v roli Justina Donnellye
2001 Suddenly Naked, v rolích: Danny Blair/ Donny Blitzer
2001 Suddenly Naked, v rolích: Danny Blair/ Donny Blitzer
2001 Door to Door
2000 Suspicious River, násilník
2000 Mr Fortune's Smile, jako James
2000 The Artist's Circle, artista
1999 Escape from Mars, role: Bill Malone
1996 Stargate Hvězdná brána, dr.Daniel Jackson
1995 A family divided (také pod názvem Mother's Love), jako Todd


Autor: KRAJTA.POLIVKOVA

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190610
Osobností: 697962
Fotografií: 764476
Plakátů: 376871
Obsahů a biografií: 178367
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Brooklyn 99 (2013) [TV seriál]

Brooklyn 99
Pro mě výborný seriál.   Vtipný, akční, s osobitými   postavičkami. Jen mě mrzí,   že sedmá série, asi nebude   mít dabing, protože ten byl   také velmi dobrý...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michael Shanks

Shanks Michael

Naposled navštívené:
Michael Shanks

Shanks Michael