Duben

Károly Eperjes

Povolání:
Národnost:
Věk:
70
Narození:
17.2. 1954, Hegykõ, Maďarsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Eperjes Károly, maďarský divadelný a filmový herec, sa narodil v obci Hegykő 17. februára 1954. Rodičia ho pôvodne pripravovali na kňazskú dráhu, ale vyučil sa najprv za nástrojára, pričom aj aktívne hral futbal.

Divadelníctvu sa začal venovať po roku 1980, keď úspešne ukončil Divadelnú a filmovú Akadémiu v Budapešti, po ktorej nastúpil v Kaposvári do divadla Csiky Gergelya.

Od roku 1981 pôsobí v Národnom divadle, neskôr od r. 1983 v divadle Józsefa Katonu, od r. 1987 v divadle Radnóty. Od roku 1988 je na tzv. ”slobodnej nohe" a od r. 1993 účinkuje na rôznych scénach ako: Művész Színház, Thália Színház a je členom umeleckého spolku László Kelemena.

V roku 1994 sa stal parlamentným poslancom za Slobodných demokratov (FIDESZ), ale po mesiaci sa vzdal mandátu. Doteraz hral vo vyše 60 filmoch a získal 2 ceny a 1 nomináciu. Je laureátom ceny Jászai Mari – 1986, Maďarskej umeleckej ceny – 1989, ceny Erzsébet – 1993 a Kossuthovej – 1999.

Štefan Rencz

Autor: cicis

Životopis (biografie) / Informace:
Károly Eperjes (nar. 17. února 1954 v Budapešti) již při studiu na gymnáziu v Šoproni hrál ve školním divadle, ale o herectví jako profesi začal uvažovat až během vojenské služby, kterou vykonával v Ústředním uměleckém souboru Svazu komunistické mládeže.

Ještě za studií na Vysoké škole divadelního a filmového umění v Budapešti, kterou ukončil v roce 198O, hostoval v představeních experimentální divadelní dílny v Káposváru. Po krátkém působení v Národním divadle se stal členem budapeštského Divadla Jószefa Katóny. Ve filmech na sebe upozornil ihned po svém prvním filmování.

Na národním festivalu v Budapešti roku 1984 obdržel cenu za tragikomickou postavu mladíka Csaby, o jehož rodinných problémech po návratu z vězení vypráví psychologické drama manželské nevěry Lehké ublížení na zdraví (r. G. Szomjas). Zlatou plaketu na MFF v Chicagu r. 1985 mu přinesla role ctižádostivého cirkusového akrobata Oszkara Sajeka, který se snaží všemi prostředky vymámit na starém iluzionostovi tajemství senzačního a tajemného cirkusového čísla, v tragikomedii Filadelfská atrakce (r. Pál Gárdós).

Během osmdesátých let minulého století rozvinul šíři svého hereckého rejstříku v rolích mladých mužů, kteří jsou sužováni slabostmi a rozpory ve složitých situacích, jak v dobách minulých, tak i současných. Zrovna tak hledá východisko ze životní krize smolařský diskžokej Makay v generační výpovědi Velká generace (r. F. András), nebo drobný podnikatel Szányi, který však doplatí na svou podnikatelskou mánii svým zdravím, v sociálně kritickém dramatu Od deseti k pěti (r. P. Erdos).

Cenu na národním festivalu maďarských filmů v Budapešti v roce 1989 a nominaci na Felixe 1989 si vysloužil za strhující výkon, který podal v historicko-společenském dramatu Cena zlata (r. G. Berémenyi), kde ztělesnil "kmotra" trhovecké mafie Sándora Monoriho, pro něhož se hlavní životní jistotou, jedinou hodnotou, zárukou nezávislosti, univerzální zbraní a prostředkem manipulace s lidmi, stalo zlato.

Skvěle se uplatňuje i v komediálních rolích, např. v roli potrhlého plešatého divadelního režiséra, jenž vede soubor herců z nejrůznějších divadelních štací na letním zájezdovém programu ve filmu Na turné (r. G. Berémenyi). V současné době se věnuje hodně divadlu a TV.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:35 - 01:25

65 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Apokalypsa: Hitler míří na výc...

23:55 - 00:50

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Zúčtování (2016)

23:05 - 01:50

95 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:05

45 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190709
Osobností: 698239
Fotografií: 765264
Plakátů: 377386
Obsahů a biografií: 178527
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Snowbeast (1977) [TV film]

Snowbeast
Zimní rekreační středisko,   spousta rekreantů   užívajících si sjezdovek,   připravovaný zimní karneval   a nějaká příšera z hloubi   lesa více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10

Starožitníkův krám (1995) [TV fi...

Starožitníkův krám
Podle mého mínění velmi   zdařilé televizní   zpracování známého románu   Charlese Dickense. Sir Ustinov   byl výborný a stejně tak   James více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Al di là dell'odio (1972)

Al di là dell'odio
„Za hranicí nenávisti“,   jak zní český název tohoto   spaghetti westernu, by se dal   bez sebemenších servítků   označit jako filmová   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 3 / 10

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Károly Eperjes

Eperjes Károly

Naposled navštívené:
Károly Eperjes

Eperjes Károly