Duben

Joe Hisaishi

Povolání:
Rodné jméno:
Mamoru Fujisawa
Známý jako:
Joe Hasaishi; Joe Hisaiši; 久石譲
Národnost:
Věk:
73
Narození:
6.12. 1950, Nagano, Japonsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Japonský pianista, skladatel filmové hudby a hudební režisér.

Skládat začal během studií na vysoké škole. Poté spolupracoval s hudebníky Philipem Glassem a Erikem Satiem. Roku 1974 složil hudbu pro animované seriály SASUGA NO SARUTOBI a FUTARI TAKA. V roce 1982 vydal první album s nahrávkami minimal music. Pokud jste hudební laici, naťukejte uvedená dvě slova do youtube a poslouchejte.

Roku 1983 získal významnou zakázku a hudbou k filmu NAUŠIKA Z VĚTRNÉHO ÚDOLÍ zahájil vítězné tažení japonským filmem. Joe Hisaishi je dnes známý díky své spolupráci s režiséry Hayao Miyazakim a Takeshim Kitanoem. V japonském filmu má stejné postavení, jaké má v německém hudební skladatel Martin Böttcher (POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE).

Roku 1988 se profesně postavil na vlastní nohy. Založením společnosti (též ochranná značka) Wonder Land Inc., získal kontrolu nad finančními toky (totéž udělal Böttcher před ním, každý hudební génius, dříve, či později, chce získat kontrolu nad zlatými vejci, která snáší) a přístup k lépe vyjednaným podmínkám budoucí smlouvy.

Joe Hisaishi můžete shlédnout na https://www.youtube.com/watch?v=HdBSNN-WBKk. Na můj vkus hraje „brutálně“. Evropan drží prsty buď pět centimetrů nad klaviaturou, říká se tomu Mozartova škola (úhoz). Hrajete rychle, ale ne dynamicky. Nebo, jako Beethoven, pokud chcete hrát hlučné pasáže, musíte ruku zvednout výš a udeřit, ale přicházíte o rychlost. Joe Hisaishi to míchá dohromady, pokud by dnes studoval v Čechách klavír, přivedl by profesorský sbor do blázince. Nicméně na https://www.youtube.com/watch?v=tyfYuWNBEbY naleznete jeho skladbu PRVNÍ LÁSKA. Ze Země vycházejícího slunce jedna z nejkrásnějších romancí pro housle a jazýčkové nástroje.

Roku 1998 se v jeho rodném Naganu pořádali Zimní olympijské hry. Joe Hisaishi několik znělek složil a byl jedním z hudebních režisérů ZOH Nagano 1998. V současnosti vede Novou japonskou filharmonii. Krom hudby jej zajímá psaní a je autorem dvou knih.

Autor: VlastaP

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190650
Osobností: 698092
Fotografií: 764962
Plakátů: 377163
Obsahů a biografií: 178442
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Tajný závod (1976)

Tajný závod
Jasně, že tohle není   žádná perla do klenotnice   světové kinematografie, ale   pro mě to byla bezvadná   oddechovka a prvotřídní   akční více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Řekni to psem (2022)

Řekni to psem
Akceptuju, že tohle bylo   určitě namířeno pro   cílovou skupinu do níž   zcela určitě nepatřím a   nepochybuji, že si to   dozajista své více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Joe Hisaishi

Hisaishi Joe

Naposled navštívené:
Joe Hisaishi

Hisaishi Joe