Duben

Rosamund Pike

Rodné jméno:
Rosamund Mary Elizabeth Pike
Národnost:
Věk:
45
Narození:
27.1. 1979, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rosamund Pike, 175 centimetrů vysoká anglická herečka, se narodila 27.ledna 1979 v Londýně a jako dcera operního zpěváka a koncertní houslistky má sklony k umění v krvi. Již v raných letech začala hrát na klavír a čelo, a když dovršila šestnácti let, připojila se k National Youth Theatre. Navštěvovala prestižní Oxford University's Wadham College, kde také úspěšně dokončila své akademické vzdělání v oboru anglická literatura, čímž prokázala, že není pouze nadanou herečkou, ale také vzdělanou a bystrou ženou. A právě na univerzitě se blíže seznámila s divadlem, kde zaznamenala své první herecké úspěchy.
Ve filmech se ale zatím příliš neobjevuje, to spíše v televizních seriálech. Pozornějším divákům neunikla její účast v britské dramatické sérii WIVES AND DAUGHTERS z roku 1999 nebo epizodní výstup ve FOYLOVĚ VÁLCE. V roce 2002 byla vybrána z několika stovek uchazeček pro roli Bondovy dívky Mirandy Frost do akčního trháku DNES NEUMÍREJ, který vydělal více než 160 milionů dolarů a vynesl jí prestižní ocenění Empire Award za nejlepší filmový debut.
Roku 2004 zaujala rolí estonské dívky v dramatu PROMISED LAND, která putuje do Izraele. U nás je tento snímek prakticky neznámý, ačkoli byl nominován na několik zahraničních cen (včetně Zlatého Lva). Téhož roku stanula po boku Johnnyho Deppa v historickém LIBERTINOVI jako oddaná manželka nevyzpytatelného hraběte z Rochesteru. Nedlouho poté si zahrála v úspěšné adaptaci slavné knihy Jane Austen PÝCHA A PŘEDSUDEK, kde se představila jako citlivá Jane, nejstarší ze sester Bennetových, a v akčním sci-fi DOOM (jako Samantha Grimm) vedle bývalého zápasníka The Rocka.
V nejbližší době by se Rosamund měla objevit v thrilleru FRACTURE. Doufejme, že jí budoucnost přinese více hlavních nebo alespoň výrazných rolí už snad jen proto, že talent na to tahle dívka rozhodně má.

Autor: kali.4

Životopis (biografie) / Informace:
je dcerou operních pěvců a hudebníků Caroline a Juliana Pikeových. Absolvovala bristolskou Badminton School, kde hrála na violoncello a vyzkoušela si své dramatické schopnosti. V šestnácti letech byla přijata do National Youth Theatre a upoutala pozornost titulní úlohou v Romeovi a Julii. Nedostala se na žádnou hereckou školu, a tak vystudovala anglickou literaturu na Oxfordské univerzitě (2001). Během studií vystupovala na jevišti (Zkrocení zlé ženy, Macbeth, Libertin, Nosorožec, Střešní okno, Všichni moji synové) a divadelní kariéru upřednostňovala i později, když účinkovala v londýnském West Endu (Hitchcockova blondýnka, Léto a dým, Plynové lampy, Madame de Sade). Po několika televizních úlohách, např. v seriálech Trial & Retribution (Soud a odplata) a Foyle’s War (Foylova válka – TV), dostala první filmovou příležitost jako chladná britská agentka Miranda Frostová v bondovce Dnes neumírej. Zaujala jako Jane Bennetová v pečlivé adaptaci románu Jane Austenové Pýcha a předsudek, ovšem další výrazné role měla převážně v nezávislých dílech. Za part Elizabeth Maletové, manželky známého prostopášníka Johna Wilmota, v historickém dramatu Libertin obdržela Britskou nezávislou filmovou cenu a ještě dvakrát na ni byla nominovaná, za kreace nevzdělané milenky Helen v hořké komedii z Londýna 60. let Škola života a manažerské manželky Lisy Hopkinsové, sympatizující se stávkujícími dělnicemi, ve skutečném příběhu z britské automobilky roku 1968 Vyrobeno v Dagenhamu. Dvakrát byla nominovaná i na kanadskou výroční cenu Genie za postavy milujících manželek, Alex v dramatu traumatizovaného židovského spisovatele podle románu Anne Michaelsové Prchavé okamžiky a Miriam v příběhu televizního producenta podle románu Mordecaie Richlera Barneyho ženy. V září 2007 se zasnoubila s režisérem Joem Wrightem, jenž však v příštím roce odvolal ohlášenou svatbu.
-mim- , Filmový přehled 2011/11

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190653
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377242
Obsahů a biografií: 178462
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Slzy slunce (2003)

Slzy slunce
Válečný akční snímek se   skutečně hvězdným   obsazením a navíc s   výrazným přesahem v ději,   který se dotýká tak   zásadních věcí jako je více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Kočičí rvačka (2000) [TV epizoda...

Kočičí rvačka
Díl se rozjíždí   normálně, ale docela to   nabere spád. Red nechce aby   Blbso chodil s Laurie, i Kitty   je proti, ale Kelso to   nevzdává. více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rosamund Pike

Pike Rosamund

Brazilské štěstí (Glück auf Brasilianisch)

Brazilské štěstí
Glück auf Brasilianisch

Naďa Konvalinková

Konvalinková Naďa

Miroslav Táborský

Táborský Miroslav

Karen Mok

Mok Karen

Dark Vengeance (True Justice: Dark Vengeance)

Dark Vengeance
True Justice: Dark Vengeance

Kára plná bolesti

Kára plná bolesti
Kára plná bolesti

Bydlení je hra

Bydlení je hra
Bydlení je hra

Jessica Boehrs

Boehrs Jessica

Catherine Taber

Taber Catherine

No Man of Her Own

No Man of Her Own
No Man of Her Own

Naposled navštívené:
Rosamund Pike

Pike Rosamund

Brazilské štěstí (Glück auf Brasilianisch)

Brazilské štěstí
Glück auf Brasilianisch

Naďa Konvalinková

Konvalinková Naďa

Miroslav Táborský

Táborský Miroslav

Karen Mok

Mok Karen

Dark Vengeance (True Justice: Dark Vengeance)

Dark Vengeance
True Justice: Dark Vengeance

Kára plná bolesti

Kára plná bolesti
Kára plná bolesti

Bydlení je hra

Bydlení je hra
Bydlení je hra

Jessica Boehrs

Boehrs Jessica

Catherine Taber

Taber Catherine

No Man of Her Own

No Man of Her Own
No Man of Her Own