Duben

Keira Knightley

Povolání:
Rodné jméno:
Keira Christina Knightley
Známá jako:
Kiera Knightley
Národnost:
Věk:
39
Narození:
26.3. 1985, Teddington, Middlesex, Veká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Keira Knightley
Herečka
Datum narození:26.03.1985
Místo narození:Teddington, Middlesex, Anglie
Znamení:Beran

Je dcerou herce Willa Knightleyho a divadelní autorky Sharman Macdonaldové (její hru Zimní host zfilmoval Alan Rickman). Herectví se věnuje od dětství. Knightleyové byli pouhé tři roky, když poprosila svého otce, herce Willa Knightleye a matku, scénáristku Sharman Macdonaldovou, aby jí pomohli sehnat agenta. Poprvé si zahrála v televizním dramatu Royal Celebration, když jí bylo osm let. Hrála po boku Minnie Driverové a Ruperta Gravese.
Upoutala pozornost postavou nadšené fotbalistky Jules Paxtonové, za jejíž ztvárnění ve sportovní komedii Blafuj jako Beckham (r. G. Chadhaová) získala Cenu londýnských filmových kritiků pro novou herečku a Cenu za herecký výkon ex aequo na MF ženských filmů v Bordeaux.
Ztělesnila postavu Lary v nové TV verzi Doktora Živaga a v Hollywoodu se prosadila úlohou guvernérovy dcery Elizabeth Swann v divácky úspěšném dobrodružném snímku Piráti z Karibiku - Prokletí Černé Perly (2003, r. G. Verbinski). Účinkovala v krátkých filmech Deflation (2001, Splasknutí; r. Roger Ashton-Griffiths) a New Year's Eve (2002, Silvestr; r. Colin Spector). Byla oficiálním hostem MFF v Karlových Varech 2002.
Přestože v době natáčení filmu Piráti z Karibiku - Prokletí Černé Perly oslavila teprve 18. narozeniny, má na svém kontě už několik významných filmů.
Jako Jackie Price zazářila roku 2005 ve filmu režiséra Johna Mayburyho, Svěrací kazajka (The Jacket), kde si zahrála po boku Adriena Brodyho. Keira Knightleyová četla scénář Svěrací kazajky když v Dublinu točila roli Guinevry ve středověkém akčním dramatu producenta Jerry Bruckheimera Král Artuš: "Byl to vzrušující, kreativní scénář a role, kterou jsem ihned přijala," vzpomíná Knightleyová, která se stala hvězdou filmového plátna po rolích ve filmech Blafuj jako Beckham nebo Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly:. "Ostatní scénáře, které jsem v té době dostala, byly různé variace na to samé: na pěknou, mírně nervózní Bitku, ale role Jackie je role raněné postavy, která potká muže potýkajícího se s traumatem. Není obvyklé, že by se ve filmech objevovali lidé, kteří jsou uprostřed nějakého sebezničujícího procesu."
Když měla Knightleyová den volna z natáčení Krále Artuše, přestože zrovna bojovala s nepříjemnou otravou jídlem, odjela do Londýna na schůzku s Mayburym a producenty, aby si promluvili o Svěrací kazajce. Zjistila ale, že se jedná o pracovní oběd: "Celou dobu jsem se snažila nezačít zvracet na lidi, se kterými jsem toužila pracovat na dalším filmu," říká herečka.
Mayburyho slova tenkrát jen málo pomáhala Knightleyové od pocitu nevolnosti: "Řekl mi, že si nemyslí, že bych se na roli hodila, a že mě nechce," říká Knightleyová, "V tu chvíli jsem neměla co ztratit. Pokud by mi tu roli nedal, znamenalo by to, že se dalších dvacet let budu mučit v korzetech. Požádala jsem ho, jestli mu můžu kousek přečíst. Souhlasil, a slíbil, že jestli jsem odhodlaná roli přijmout, že mě vezme. Přečetla jsem mu svou roli, měl ke mně pár poznámek, a pak mi dal své telefonní číslo a práci mi nabídl."
Ve stejném roce se dále objevila v roli Elizabeth ve filmu režiséra Joe Wrighta Pýcha a předsudek, za kterou byla nominována na Oscara a zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka. (režie Joe Wright). Pokračovala rolí modelky Domino Harvey, která opustí svou kariéru a stane se lovkyní lidí v akčním dramatu režiséra Tonyho Scotta, Domino.
Roku 2006 si znovu zahrála roli Elizabeth Swann ve snímku Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže. Stejně jako v Pirátech z Karibiku: Prokletí černé perly se zde po jejim boku objevil Johnny Depp a Orlando Bloom. V současné době natáčí již třetí pokračování. Během přestávky při natáčení druhého a třetího dílu Pirátů z Karibiku odletěla do západní Evropy, kde natočila romantické drama Silk a další snímek Joea Wrighta Atonement.

Autor: Lumpicek

Životopis (biografie) / Informace:
Manželé herec Will Knightley a divadelní autorka Sharman Macdonaldová se jednoho dne dohodli, že pokud Sharman prodá svou novou hru, pořídí si společně další dítě. Název hry byl "Když jsem byla malá, řvala jsem a křičela", skutečně se ji podařilo prodat londýnskému divadlu Bush Theatre a tak se za 9 měsíců se narodila Keira (díky této příhodě si Keira nechává přezdívat Bush Baby). Původní vybrané jméno sice bylo Kiera, ale nakonec došlo na Keiru, neboť to se přeci jen lépe čte a vyslovuje. Umělecké zázemí se na Keire patřičně odrazilo, neboť již odmala si přála být herečkou. Ve svých třech letech si dokonce řekla o agenta. Sice netušila, kdo to agent je, ale rodiče ho měli a tak ho chtěla též. Její dětské ambice brzdil pouze fakt, že trpěla dyslexií, ale tento problém za pomoci své matky postupem času překonala.

Nakonec se tedy Keira dočkala svého agenta a ten jí již v jejích osmi letech, tedy v roce 1993, zařídil první roli v televizním filmu Royal Celebration, kde si zahrála po boku Minnie Driver. Její herecké ambice byly částečně tlumeny tím, že směla hrát jenom o prázdninách, neboť rodiče si pevně stáli za tím, že dokončit školu je přednější. A tak se následujících pět let Keira věnovala především studiu. V roce 1995 přišla první velká filmová zkušenost – epizodní role v první epizodě Hvězdných válek, kde si zahrála dvojnici královny Padmé, kterou hraje Natalie Portman (když byly obě dívky nalíčené na scénu, ani jejich matky je od sebe nedokázaly rozeznat). Epizoda I sice nevynesla Keiru mezi celebrity, ale byla cenou zkušeností s velkým studiovým projektem. Krom této zkušenosti si z placu též odnesla jednu ze svých dětských lásek – během natáčení se totiž platonicky zamilovala do Ewana McGregora. Sama dnes se smíchem vzpomíná na to, že když jí pozdravil, skoro omdlévala.

Průlom přišel o tři roky později filmem Blafuj jako Beckham, kde si zahrála jednu z kamarádek hlavní hrdinky. Snímek slavil úspěchy na britských ostrovech i ve zbytku svět a Keira rolí nadšené fotbalistky Jules Paxtonové nadchla řadu diváků, pobláznila nespočet srdcí a získala Cenu londýnských filmových kritiků pro novou herečku a Cenu za herecký výkon ex aequo na MF ženských filmů v Bordeaux. Keira se pro natáčení sportovního filmu vyloženě nadchla, ale strašně jí štvalo, že muselo její mužstvo prohrát a tak dokonce přemlouvala režisérku, aby to změnila. To si sice neprosadila, ale to jí nakonec mohlo být i celkem jedno, neboť se téměř přes noc stala žádanou herečkou. Následujícího roku si tak zahrála hned ve dvou významných projektech. Tím prvním byla hvězdně obsazená romantická komedie Richarda Curtise Láska nebeská a tím druhým pak dobrodružní Piráti z Karibiku, kteří se stali celosvětovým megahitem a Keiru katapultovaly mezi nejžádanější mladé herečky Hollywoodu.

Následujícího roku se Keire objevila v jediném filmu a sice v historickém Králi Artuši Antoina Fuquy, který však byl zklamáním a v Amerických kinech propadl. Keiře se i tak natáčení vyplatilo, neboť aby vypadala jako věrná bojovnice, naučila se nejednu zajímavou dovednost - šermovat, boxovat, střílet z luku, bojovat se sekerou a nožem a jezdit na koni (je tak trochu ironií, že však její postava Guinevera ve filmu vůbec na koni nejezdí). Téhož roku byla časopisem Glamour zvolena za nejatraktivnější filmovou herečku. Rok 2005 se nesl v komerčně méně úspěšné, ale o to herecky výraznější tónině. Zazářila jako Jackie Price ve filmu režiséra Johna Mayburyho Svěrací kazajka, kde si zahrála po boku Adriana Brodyho a objevila se v roli Elizabeth ve filmu režiséra Joe Wrighta Pýcha a předsudek, za kterou byla nominována na Oscara a zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka. Téhož roku si též zahrála drsnou lovkyni lidí Domino Harvey v akčním postmoderním dramatu režiséra Tonyho Scotta Domino. Momentálně úspěšně brázdí kina v sequelu Pirátů z Karibiku.

I přes svůj hvězdný statut si stále udržuje pověst fajn holky od vedle, která se vyvaruje hvězdných manýrů. Když nedávno procházela letištní halu v Glasgově, přistoupil k ní její fanoušek a řekl jí: "Hrozně se omlouvám, ale mohl bych vás políbit?" A Keira na to: "Proč ne?". Její herečtí kolegové, kteří odmítají dávat i jen podpisy, by se od ní mohli učit.

Autor: Tom_Hardy

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Náves (2005) [TV seriál]

17:30 - 18:25

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta Česko (2017)

17:10 - 18:30

56 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Honza málem králem (1977)

16:20 - 18:15

106 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Pravá blondýnka (2001)

16:40 - 18:52

86 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190577
Osobností: 697880
Fotografií: 764048
Plakátů: 376690
Obsahů a biografií: 178304
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

O těle a duši (2017)

O těle a duši
Musím se přiznat, že v   maďarské kinematografii mám   určité (a ne malé) mezery,   ale tuhle podívanou bych si   troufl doporučit každému   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Bílý lotos (2021) [TV seriál]

Bílý lotos
Celkem zajímavý počin,   plný osobitých osůbek a   rádoby překvapivých   závěrů (které jsou ale   poměrně dost dobře   předvídatelné). V druhé více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Alenka v říši divů (1999) [TV fi...

Alenka v říši divů
Chtěl jsem si na stará   kolena rozšířit vědomosti   a poprvé v životě vidět   "nějakou Alenku". No vybral   jsem si toto dílko a čert   ví, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Keira Knightley

Knightley Keira

Naposled navštívené:
Keira Knightley

Knightley Keira