Duben
ohodnotit

Přátelé zeleného údolí [TV seriál]

Rok:
1980
Délka:
338 minut, 12 dílů cca 28 min.
„Legendární seriál o městském chlapci Pavlovi, lesníku Horynovi, psu Halušce a jejich společných dobrodružstvích“

Obsah filmu Přátelé zeleného údolí

 
Vše začne, když si chlapec Pavel pořídí do akvária rybičku a potřebuje pro ni čistou vodu. Bydlí ve městě na sídlišti a spolu s kamarádem se rozhodnou, že si vodu do akvárka naberou z lesní studánky. Pavel pak jede na kole ke studánce, nahne se nad ni a uvidí velkého raka - snaží se ho chytit do ruky a vtom se za ním ozve hromový hlas: "...proč chytáš toho raka..." - Pavel se otočí a uvidí chlapa jak horu. Je to hajný a skutečně má jméno, které se k němu hodí, jmenuje se Horyna. Dají se spolu do řeči a hajný pozve Pavla do hájovny. Tak začíná přátelství mezi Pavlem a Horynou. Pavel pak, kdy jen může, chodí do hájenky a v lese poznává...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Oficiální stránka:
www.ceskatelevize.cz/p...
 
 
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Typ:
[TV seriál]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Přátelé zeleného údolí >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

snekousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.6.2018
Výchovně ekologický seriál v podstatě o   ničem a přesto na něj kouká pořád spousta   diváků i staršího data narození. Takže moje   hodnocení je akorát. Jen ta hudba kdyby nebyla   tak vtíravá a nevydržela v hlavě i celý den.   ????????????
Krikri
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 25.12.2017
Tento seriál patří mezi ty, u nichž nevím,   kam je zařadit a jaké k nim mám zaujmout   stanovisko. Nepatří totiž mezi ty, o nichž   bych mohl říct, že se mi líbí ani mezi ty, co   se mi vyloženě nelíbí nebo mě něčím   pohoršují. Nakonec z toho vyjde dost dobře   neidentifikovatelná kombinace obojího. Na   straně jedné nemám rád přírodopisné   seriály a tento navíc působí až příliš   výchovně ekologicky, často skoro až s   fanaticky grínpísáckým pojetím. Jednotlivé   díly mi přišly nudné a nezajímavé. Na druhou   stranu si uvědomuji, že ten problém je spíš u   mě, neboť seriály se zvířaty mě nikdy moc   nebraly a že tento určité kvality má.   Zvlášť v porovnání s těmi sračkami, co se   posledních 20 let točí a kde se   pravdoláskařští tvůrci snaží mermomocí   zavděčit zápaďákům a trumfnout je v jejich   zdegenerované pseudoultuře. Ve výsledku tedy   Zelenému údolí uděluji slabý průměr 4 * a   45%.
paskaa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.5.2014
S tím kvérem to snad nemyslíš vážně?!
Charizma Vlada Müllera. To je to čo drží tento   výtvor ako-tak pokope. Inak je to detský seriál   reznutý eko-agitkou a dokumentárnym filmom, v   ktorom sa vyskytujú neherci a ochotníci. Jediný   kto herecky sekunduje Müllerovi je zákerný   pytliak Karel Vochoč a práve pästný súboj   medzi týmito dvomi, zavŕšený lesným   požiarom, bol jeden z akčných vrcholov môjho   detstva. Ovšem s 30 ročným odstupom už to   taká sláva nie je, vlastne sa tam po sebe len   mierne sápu a na päste ani nedôjde. Čo ma ale   vrcholne iritovalo bol ten hrdzavý krpec, ktorý   nevie hrať, nevie spievať a v niektorých   momentoch by si zaslúžil pár výchovných   prepleskov. Profesionálne odvedená je hudba   Vadima Petrova, hlavne tá v napínavých   momentoch. Znelka je kapitola sama o sebe,   miestami znie ako keď sa naťahovala páska   (poznámka pre mp3 generáciu: Z toho sme   počúvali hudbu) a červenovlasý mlaďas   pochováva veškerú snahu orchestra aj Vlada. Aj   napriek všetkým výtkam mám tento seriál rád   nielen z nostalgie, ale ďalšie pozretie si asi   doprajem až o nejaké to desaťročie neskôr.
mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.8.2013
Právě...
...jsem dokoukal nejakčnější díl seriálu   Přátelé Zeleného údolí,kde hajný Horyna   holýma rukama zneškodní dva ozbrojené pytláky   a vzápětí je ještě šikovným psychologickým   nátlakem přinutí,aby mu pomohli hasit požár   lesa. A najednou mi došlo,že malý Pavlík   nedocházel do hájenky jen kvůli   sexu...
Statný myslivec,jakýsi Batman Zeleného   údolí, se stal v očích malého chlapce   protipólem svého slabošského otce. Otce,který   díky svému diletanství nedokáže vymyslet   jiný způsob stavby silnice,než totální   likvidací Zeleného údolí a navíc nedokáže   uspokojit svou manželku... (režisér do této   role podprůměrého nýmanda chytře obsadil   jednoho z nejhorších českých herců   posledních padesáti let Svatopluka   Matyáše).
V posledním dílu seriálu jsme pak   svědky toho,jak se malý Pavlík se svou matkou   stěhuje k Horynovi do hájenky,zatímco otec s   hysterickým smíchem vjíždí do lesa za   řidítky prvního z buldozerů srovnávajících   Zelené údolí se zemí.
V té samé chvíli se   však ukáže pravá Horynova tvář. Uvědomí   si,že přichází o zdroj své obživy a ve snaze   odvrátit katastrofu vhazuje pod pásy těžkého   stroje svého voříška Halušku. Zmatený   chlapec s vlasy barvy hořící Aljašky se vrhá   ke svému otci,kterého právě v tuto chvíli   napadne,jak silnici dostavět bez nutnosti   likvidace lesa a ještě ušetřit   socialistickému státu nějakou tu korunu.  
Pavlík s maminkou se vrací domů a hajný   Horyna opět zůstává ve své hájence   osamocen...
Navzdory předchozím řádkům   nevzpomínám na jeden ze seriálů svého   dětství ve zlém.
Vlastně patřil spíš k   tomu lepšímu. Nenásilnou formou učil děti   vážit si přírody a "přihodil" k   tomu občas i trochu toho dobrodružství.
Za   největší slabinu seriálu považuji herecké   obsazení. Vedle skvělého Vlada Mullera v   hlavní roli již v ostatních rolích máme   možnost vidět jen herce,jejichž výkony lze   přinejlepším označit jako   ochotnické.
Nicméně kdybych tak náhodou měl   pocit,že jsem sám ,tou cestou mechovou se   stejně nevydám a pustím si v telce něco   úplně jiného,ale ve zlém na tohle dílko   vzpomínat nebudu...
Pce
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2013
Johny,
Seriál z roku 1980, přátelství samotářského   hajného a malého chlapce Pavla, který jeho   prostřednictvím poznává přírodu, zvířata   atd. Oba, hajný i chlapec bojují se spoustou   problémů, jen část dálnice a přemostění   údolí bylo poněkud idealizováno, ve   skutečnosti by to zřejmě dopadlo jinak. Hezký   seriál pro celou rodinu, na který se lze stále   podívat a jeho prostřednictvím se na chvíli   vrátit do let, která se nevrací.
Feferonek
Hodnocení:
Přidáno: 12.7.2013
Vzpomínky
Hajný Horyna byl pro mně dlouho vzorem   správného a citlivého chlapa. Vždyť fůru   přátel máš v Zeleném údolí …
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.4.2012
Vlado Müller jako lesník Horyna a zrzavý   klučina Pavlík, objevující pod jeho vedením   krásy volné přírody. Hm, proč by ne? Jen to   nemuselo být tak okatě naivní. A co se mi už   vůbec nelíbilo, byla úvodní písnička!
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.7.2010
Seriál o přátelství mezi chlapcem a lesníkem...
Který kluk by nechtěl mít za přítele   lesníka? Chodit na výpravy do lesa. Jeden z   nejlepších seriálů o lese a o tom jaká   dobrodružství je v něm možné prožít.

/   Les je lék - lesní ticho, zeleň, zurčení   potoka, zpěv ptáků, šumění větru v   korunách stromů... Doporučuji klukům a holkám   (bez rozdílu věku) chození do lesa -   obvzlášť v téhle uspěchané době, ve které   je všude plno zbytečného shonu a stresu,   působí les jako balzám na nervy. "Kdybys   tak náhodou měl pocit, že jsi sám, tou cestou   mechovou přiď rychle rovnou k nám, vždyť   fůru přátel máš v zeleném údolí, no tak si   jich jen važ, ať už jsi kdokoli" :-)
jarecha1
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.4.2010
Tak jsem si pročetl vaše komentáře a   nestačím se divit. Tohle je seriál pro děti a   ty v tom propagandu nevidí a je nezvratnou   pravdou, že městské dítě je v lůně   přírody u vytržení. Doma většinou rodiče   nedovolí ani křečka. Celé je to velmi   koukatelné a děti jej milují. Opravdu   povedené. Znovu podotýkám, že je nutno to   hodnotit pohledem dítěte.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2009
Jeeeee.........tak toto byl krasny serialek o   mestskem chlapci,ktery se jednou potka z hajnym   Horynou a ten mu potom ukazuje vsechny krasy   prirody.
Kdyz jsem byl jeste kluk tak jsem na to   hodne rad koukal.
A pan Vlado Muller me svou roli   hajneho Horyny velmi mile potesil.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih36332minih36332Dědictví Ferramontiů (1976) 
L‘ Eredita Ferramonti n
minih46646minih46646Cestománie (1999) [TV cyklus] 
Cestománie n
minih56863minih56863Láska rohatá (2009) [TV film] 
Láska rohatá n
minih28311minih28311Cesta do středu Země (1999) [TV film] 
Journey to the Center of the Earth n
minih16916minih16916Predátor 2 (1990) 
Predator 2 n
minih58185minih58185Eleventh Hour (2008) [TV seriál] 
Eleventh Hour n
minih17655minih17655Rabaka (1989) 
n
minih44429minih444293:10 Vlak do Yumy (2007) 
3:10 to Yuma n
minih3509minih3509Balada pro banditu (1978) 
n
minih38919minih38919Smrt přichází v bílém (2003) 
Dead End n


Hodnocení:n12345678910
Přátelé zeleného údolí (1980) [TV seriál]Přátelé zeleného údolí (1980) [TV seriál]Přátelé zeleného údolí (1980) [TV seriál]Přátelé zeleného údolí (1980) [TV seriál]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190680
Osobností: 698192
Fotografií: 765198
Plakátů: 377350
Obsahů a biografií: 178503

Poslední komentáře

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Případ Roubal (2021) [TV minisér...

Případ Roubal
Z hlediska provedení bych   žádné velké výhrady   neměl, ale zase bych musel   opakovat, že mám problém s   tím, že tyhle věci vůbec   vznikají více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Čertoviny (2017)

Čertoviny
Herec zde uvedený -Frantisek   Strnad-tuto roli nehrál.   Vystupoval zde v roli starého   čerta jiný František Strnad   -ktery je amatérský herec, více >

Autor: Unor54 | Hodnocení: 8 / 10

Planeta nezadaných (2016)

Planeta nezadaných
Celkem povedená komedie,   která má bohužel své ale.   Za mě to byl určitě   závěrečný školní koncert   a to, že člověk od   prvopočátku věděl, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10