Duben
ohodnotit

První republika [TV seriál]

Žánr:
Rok:
2014
Délka:
52 minut
„Každá rodina má svoje tajemství. Láska, peníze, vražda.“
Popis / Obsah / Info k filmu První republika
Ze střižny do Varů. Nová řada První republiky dnes představí i nové postavy.

Dnes v 17:00 představí delegace tvůrců v Domě ČT druhou řadu První republiky. Mezi hosty se objeví i Stanislav Majer, představitel nové postavy nekompromisního podnikatele. Jaké jiné prvky druhá řada přinese nebo v čem bude První republika II akčnější, prozradí režisér Biserem Arichtevem, Veronika Arichteva, Pavel Batěk, Stanislav Majer i autoři projektu.

„Televizní tvorba se stále více přibližuje filmu, nejen ve světě, ale i u nás. A aké pokračování První republiky tento trend reflektuje,“ říká režisér Biser Arichtev a pokračuje: „Nové díly budou, v mezích žánru, mnohem dynamičtější a akčnější. Doba První republiky je velmi inspirativní a krásná. Po ulicích jezdily nádherné automobily, lidé do společnosti chodili v krásných šatech a začalo se řešit mnoho společenských témat, jako například ženská emancipace. To vše se odráží i v našem seriálu.“



„Samotné natáčení trvalo 99 dní a skončilo na konci června, takže do Karlových Varů jedeme přímo ze střižny, kde teď trávíme opravdu mnoho času,“ dodává vedoucí projektu David Musil.



Vedle postav známých z první řady seriálu se v jeho pokračování objeví i charaktery nové. Například Vladimír Polívka nebo Anna Fialová a Brigita Cmuntová, které hrají již dospělé dcery Jaroslava a Kláry Valentových. Další novou postavou je pak Hans von Lippi v podání Stanislava Majera. „Hans je tvrdý a nekompromisní podnikatel. Je nejmladším synem z bohaté a významné německé rodiny, který si do Čech přijel pro ostruhy. Podniká v dopravě, takže se jeho zájmy brzy střetnou se zájmy rodiny Valentů,“ prozrazuje Stanislav Majer.



Děj druhé série začíná roku 1928, tedy o osm let později oproti první řadě. Jaroslav Valenta (Jiří Vyorálek) se vrací domů z vězení. V rodinné firmě o něj ale nikdo nestojí, spíše by rádi, aby odešel hospodařit na venkov s otcem Aloisem (Jan Vlasák). Bratr Vladimír (Ján Koleník) vede povoznictví, kde těží především z legionářské minulosti a kontaktů získaných za války ve Francii. Jaroslav ale není typ, co by se jen tak snadno vzdával. Je odhodlaný získat zpátky osobní pověst, respekt i úspěch v obchodu.



autoři projektu: Filip Bobiňski, Jan Coufal a Dramedy Productions // scénář: Jan Coufal // režie: Biser A. Arichtev // vedoucí projektu: David Musil // výkonný producent: Jan Rolínek // kreativní producent: Jan Maxa // hrají: Markéta Častvaj Plánková, Jiří Vyorálek, Ján Koleník, Robert Urban, Kristýna Boková, Jan Vlasák, Tomáš Töpfer, Zdena Studénková, Veronika Arichteva, Anna Fialová, Bořek Joura, Brigita Cmuntová, Taťjana Medvecká, Stanislav Majer

Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu První republika
Velký návrat do dvacátých let První republiky

Dobový seriál, který na pozadí osudů rodiny Valentových mapuje vývoj československé společnosti v meziválečném období, se dočká svého pokračování. Start natáčení druhé řady První republiky je naplánován na listopad letošního roku. Režie nových třinácti dílů se opět ujme Biser A. Arichtev.

„V druhé sezoně zachováme základní atributy tohoto výpravného seriálu, rodinné osudy, napětí i dějové vazby na milníky meziválečného Československa,“ prozrazuje kreativní producent seriálu Jan Maxa a dodává: „Dotkneme se i historicky signifikantních okamžiků, ať už to budou oslavy desátého výročí existence republiky, ženská emancipace ve dvacátých letech, rozvoj automobilismu nebo postavení legionářů v poválečné ekonomice a společenském životě. Naší ambicí bude v každém díle přinést vedle samotného příběhu i výrazný vizuální zážitek."

V hlavních rolích se opět objeví Markéta Plánková, Ján Koleník, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Jiří Vyorálek a další.

Děj pokračování První republiky začíná na podzim roku 1928. Jaroslav Valenta (Jiří Vyorálek) se vrací domů z vězení a je odhodlaný získat zpátky dobrou pověst, respekt ve společnosti i úspěch v obchodu. V rodinném podnikání o něj ale nikdo nestojí. Bratr Vladimír (Ján Koleník) vede povoznictví, kde těží především z legionářské minulosti a kontaktů získaných za války ve Francii. Osloví jej však bývalý legionář Martin Klouda, který mu po deseti letech připomíná tajemství, na které by Vladimír raději zapomněl. Kromě členů rodiny Valentových, známých z první série, se v pokračování objeví řada nových postav – mezi jinými například dospělé dcery Jaromíra Valenty Irena a Eliška nebo hospodyně Marie Píchová, která se sblíží právě s Jaroslavem.

V druhé řadě První republiky se vrátí i Jan Vlasák v roli Aloise, který se ve 20. letech přesunul na venkov. „Jsem moc zvědavý, kam se má postava dostane. Naše republika se tehdy rychle měnila, těch možností je tedy mnoho. Rád si navíc sám ve scénáři hledám mezi řádky a spoluvytvářím charakter své postavy. Doufám tedy, že pro mě pan scenárista připraví pár pěkných dramatických situací. To bych si přál. A také to, aby tato nová řada byla alespoň tak úspěšná, jako ta první,“ říká Jan Vlasák.

„Děj se bude odehrávat o, myslím, osm let později, což mi jako herečce nabízí možnost zajímavé práce na mé roli. Těším se i na práci s manželem, jelikož ho jako režiséra velmi uznávám a důvěřuju mu. Zatím jsem četla synopse a řekla bych, že se diváci mají na co těšit,“ doplňuje svého kolegu představitelka Magdaleny Valentové Veronika Arichteva.

„Druhá série bude také trochu rehabilitovat postavu Jaroslava. Chceme ukázat jeho charakter z trochu jiného úhlu pohledu. Jaroslav je vždy připraven udělat vše pro rodinu a její úspěch. Někdy se kvůli tomu pohybuje na hraně zákona nebo etiky, ale je to zároveň správný chlap se selským rozumem, který díky tomu, jaký je, posouvá rodinu a firmu dopředu,“ říká Filip Bobiňski, autor projektu a producent.

Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu První republika
Prvorepubliková sága o rodině Valentových začíná rokem vzniku Československa.
Poznáváme patriarchu rodu Aloise Valentu, jeho ženu Hedviku a jejich tři syny - nejstaršího Vladimíra, mladšího Jaroslava a studenta Fredyho. Starosvětský a čestný statkář Alois, který v posledních letech vydělal jmění především na potravinových dodávkách rakousko-uherské armádě, uznává tradiční hodnoty a rodina je pro něj vším. Manželka Hedvika je mu velkou oporou, bohužel záhy umírá na španělskou chřipku, která počátkem století zkosila více lidských životů než 1. světová válka. Oba starší bratry dramaticky spojuje i rozděluje láska k osudové ženě Kláře Léblové, která sice miluje staršího Vladimíra, ale z naprosto neromantických pohnutek se provdá za Jaroslava, se kterým vychovávají dcerky - Irenku a Elišku. K rodině patří i Klářin mladší bratr Kryštof, kterého se po údajném útěku Léblových do Ameriky ujali Valentovi a také Richard Benoni, rodinný přítel a advokát. Rodinu symbolicky doplňují dvě služebné - starší Antonie a dívčí Jarka.
Další majetnou rodinou této ságy jsou Škvorovi - továrník a majitel realit Karel, jenž je zcela ovládán svou snobskou manželkou Boženou. Svěží vítr do starosvětského řádu vnese jejich půvabná a moderní dcera Magdaléna, která s Vladimírem nejprve vytvoří manželský svazek z rozumu, jenž však později přeroste v oboustranný hluboký cit, korunovaný narozením syna Henryho.
Nad všemi se však vznáší zlověstný stín nenadálého a tajemného zmizení rodičů Kláry a Kryštofa po údajné defraudaci svěřeného zaměstnaneckého fondu. Teprve po letech se (hlavně díky Eliščiným ezoterickým schopnostem) prokáže tragická pravda - Léblovi byli zavražděni. Podezřelých je hned několik - kočí Zelenka, bankéř Klíma, alkoholik Vacek a inspektor Mlčoch obviní dokonce i některé muže rodiny Valentových...

1. Ztracený syn
2. Lhář prolhaná
3. Milodary
4. Španělská chřipka
5. Arsenik
6. Láska je utrpením
7. Módní salon Valenta
8. Andělíčkář
9. Rudi
10. Ano
11. Piknik
12. Stavidlo
13. Iniciála Vé
14. Zpovědní tajemství
15. Dobré jméno
16. Bratrská láska
17. Čarodějka
18. Jízdenky do Paříže
19. Svědci z onoho světa
20. Eskamotér
21. Sbohem a odpusťte
22. Štvanice


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu První republika
Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945. V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky.

zdroj. ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu První republika
Ambicí seriálu První republika je ukázat rozvoj svobodného Československa po první světové válce v kontextu českých i evropských dějin.
Seriál bude sledovat období a atmosféru od roku 1918 do roku 1945, a to skrze konkrétní osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do pražského Podolí.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:30 - 18:00

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:50 - 17:45

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:25

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

52 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190654
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377244
Obsahů a biografií: 178468

Poslední komentáře

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Marihuanové šílenství (2000) [TV...

Marihuanové šílenství
Jackie je hrozně okouzlená   "Hájdem" že za ni vzal vinu   z držení drog na sebe. Red   chce "Hájda" vyhodit, nakonec   se to zachrání a Kelso více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10