Duben
ohodnotit

Záhada hlavolamu [TV seriál]

Rok:
1969
Délka:
25 minut, 9 dílů
Premiéra v ČR:
24.12.1969
„O dobrodružstvích Rychlých šípů na motivy knihy Jaroslava Foglara.“

Obsah filmu Záhada hlavolamu

 
Skvost dětské literatury p. Jaroslava Foglara, který by neměl chybět v žádné knihovně - RYCHLÉ ŠÍPY - klub čestných a poctivých hochů. Vedoucím je nejstarší MIREK DUŠÍN, kroniku píše rozvážný JARKA METELKA, dalšími členy jsou obětavý JINDRA HOJER, trochu tajnůstkářský ČERVENÁČEK a vtipálek RYCHLONOŽKA. Těch dobrodružství, výletů a zajímavých setkání, co už společně prožili! Protipólem je jim parta městských kluků - povalečů BRATRSTVO KOČIČÍ PRACKY - ustrašený Bohouš, hromotluk Dlouhé Bidlo a milovník krys Štětináč. A hádejte, kdo v těchto půtkách má vždy navrch?

Autor: Angelika2808
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Hynek BočanHynek Bočan (9 dílů) 
hraje:
Jiří LukešJiří Lukeš.....Mirek Dušín   (9 dílů)  
Tomáš HádlTomáš Hádl.....Jarka Metelka   (9 dílů)  
Martin KapounMartin Kapoun.....Rychlonožka   (9 dílů)  
Roman SkameneRoman Skamene.....Červenáček   (9 dílů)  
Zdeněk JánskýZdeněk Jánský.....Jindra Hojer   (9 dílů)  
Jan TřískaJan Tříska.....Široko   (5 dílů)  
Milan StehlíkMilan Stehlík.....vont Fred   (4 díly)  
Jaroslav MoučkaJaroslav Moučka.....tajemný "Em"   (4 díly)  
Václav SloupVáclav Sloup.....vont Tomáš Mažňák   (3 díly)  
Jaroslav SatoranskýJaroslav Satoranský.....Vojtěch Vont   (2 díly)  
Jiří KrampolJiří Krampol.....vont Jarda Machoň   (2 díly)  
Petr ŠtěpánekPetr Štěpánek.....vont Robert Komour   (2 díly)  
Ivan VyskočilIvan Vyskočil.....vont Otakar Losna   (2 díly)  
Oldřich VlachOldřich Vlach.....vont   (2 díly)  
Jaromír HanzlíkJaromír Hanzlík.....zámečnický učeň Jan Tleskač   (2 díly)  
Jan KrausJan Kraus.....Malinčák   (1 díl)  
scénář:
Hynek BočanHynek Bočan (9 dílů) 
Václav ŠašekVáclav Šašek (9 dílů) 
námět:
Jaroslav FoglarJaroslav Foglar.....romány Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří   (9 dílů)  
hudba:
Jiří ŠustJiří Šust (9 dílů) 
kamera:
Jiří KadaňkaJiří Kadaňka (9 dílů) 
střih:
Zdeněk StehlíkZdeněk Stehlík (9 dílů) 
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Československá televize, Česká televize
 
 
Typ:
[TV seriál]
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Záhada hlavolamu >
Typ filmu: Krátký

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Spider-man
Hodnocení:
Přidáno: 17.11.2020
Jakožto milovník čs. tvorby zde musím opět   opravit chybu v obsazení. U postavy Vont Fred   (šéf Rezatých klíčů) je uveden Milan   Stehlík. Možná, že Milan Stehlík v seriálu   někde vystupuje, ale tento herec je Michal   Koblic.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.7.2020
Tady budu neobjektivní a nekritický. Je to   čistokrevná studiová práce v dekoracích,   které jsou z dnešního pohledu k pousmání,   výprava je mírně řečeno skromná a ve   vontských rolích se směle v kraťasech   prohánějí ztepilí třicátníci. Přesto tady   režisér Hynek Bočan dokázal vytvořit   atmosféru na kterou asi žádný kluk mé   generace nezapomene. Tajemno a dobrodružství,   které jsme hltali z knížek a obrázkových   časopisů se najednou začalo hýbat a působit   nově. Mám a vždycky budu mít tenhle seriál   moc rád (stejně jako knížky Jaroslava Foglara)   i když mu po technické dtránce do dokonalosti   určitě chybí víc než ty dvě hvězdičky. Jen   jednu výhradu jsem nedokázal překousnout už   jako kluk. Z literatury byl pro mě Mirek Dušín   krásně rostlý a vysportovaný chlapec ale v   podání Jiřího Lukeše byl poněkud neohrabaný   a lehce zavalitý (jak se ve foglarovkách psalo   jako sloní mládě).
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.1.2018
Jaroslav Foglar-Záhada hlavolamu
Dva pojmy, které rozhodly, že se ze mne stane   čtenářský fanatik. Otec se mě tímto titulem   pokusil přivést ke čtení knih, když předtím   jsem hltal Rychlé šípy jen v kreslené podobě,   a povedlo se mu to dokonale.
Seriál Záhada   hlavolamu byl pro mou generaci dlouho   zapovězeným. Ležel totiž v trezoru. Protože   my jsme byli něco lepšího. Byli jsme Pionýři.   Ble...
O to víc jsem byl po revoluci na tento   kultovní seriál natěšený.
Po jednom jediném   dílu mé nadšení opadlo a další už to   nevylepšily... Co mi vadí?
Totálně zmršený   casting.
Mirka Dušína, Foglar popisuje jako   krásného, atletického chlapce. Zde ho hraje   obtloustlý, neohrabaný a nesympatický nekňuba.   Jindra Hojer se taky nějak vymkl. Zbytek   Rychlých šípů už je v poho. Horší pohromou   jsou však jejich "vrstevníci" z řad   Vontů, ty totiž hrají regulérní   třicátníci. A věřte mi, všichni na svůj   věk vypadají. Některým by se dalo tipovat i   mnohem víc. Brr.
Co dalšího se nepovedlo?   Především papundeklové kulisy. Seriál byl   natáčen převážně ve studiu a je to na něm   sakra znát.
A pak už jen hromada drobných   nedostatků. Například klapající švihadla,   která Rychlé šípy nosily zavázaná kolem pasu   a ze kterých se dá navázáním vytvořit   dlouhé lano. Ve skutečnosti na něm ty   dřevěné konce vůbec neměly být. Když se pak   chlapci tiše plíží temnými stínadelskými   uličkami a klapou u toho jako stepující   stonožka, působí to poněkud křečovitě...
A   tak dál a tak dál...
Podle mého byl seriál   Záhada hlavolamu šit horkou jehlou a vůbec se   nepovedl. Jeho filmový následovník z roku 1993   byl zcela jiný level.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.7.2015
Foglarovi chlapci
Jaroslav Foglar a jeho Rychlé šípy. Kdo by je   neznal. Klukovské dobrodružství, jaké si už   dnes nikdo ani nedokáže představit. Román   'Záhada hlavolamu' je výborná napínavá   četba, která neskončila zrovna šťastně a tak   později vznikla i další dvě pokračování.   Knížky byly tak vyhledávané, že se po tom   tehdejší Československá televize rozhodla   sáhnout a zfilmovat. Kvůli velké obsáhlosti to   však nebyl úkol jednoduchý. Tvůrci se rozhodli   pro zamíchání prvních dvou dílů dohromady.   Tedy skoro. Z druhého dílu 'Stínadla se   bouří' si vypůjčili tajemnou postavu Široka a   začlenili ho do prvního příběhu.Naopak   úplně vynechali noviny Rychlý šípů -TAM TAM-   a dobře známé Bratrstvo kočičí pracky.   Nechápu takové prznění děl. Seriál se však   vcelku povedl. Kazí to jen dospělost některých   herců. Černobílý obraz dobře skrývá   studiovost. Děj ubíhá plynule a místy   napínavé sekvence opravdu upoutají. Jeden by   jim takové dobrodružství i záviděl.
tommaxis
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.8.2014
Ačkoliv seriál má název Záhada hlavolamu je   to slátanina dvou knih Záhada hlavolamu a   Stínadla se bouří. Jelikož jsem knihy četl,   seriál se mi vůbec nelíbil. Dej je   zpřeházený, něco je tam navíc, něco zase   úplně chybí. Stínadla postavená v Barandově   taky nejsou moc přesvědčivá a není nad   reály. Jedinné plus je kvalitní obsazení   dobrými herci, ale zase si myslím trochu   neadekvátně kdy Mažňáka což by měl být   chlapec kolem 18let hrál 33letý Václav Sloup   nebo učně Jana Tleskače 20letý Jaromír   Hanzlík.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.3.2014
Jaroslav Foglar a jeho Rychlé šípy. Kdo by je   neznal. Klukovské dobrodružství, jaké si už   dnes nikdo ani nedokáže představit. Román   'Záhada hlavolamu' je výborná napínavá   četba, která neskončila zrovna šťastně a tak   později vznikla i další dvě pokračování.   Knížky byly tak vyhledávané, že se po tom   tehdejší Československá televize rozhodla   sáhnout a zfilmovat. Kvůli velké obsáhlosti to   však nebyl úkol jednoduchý. Tvůrci se rozhodli   pro zamíchání prvních dvou dílů dohromady.   Tedy skoro. Z druhého dílu 'Stínadla se   bouří' si vypůjčili tajemnou postavu Široka a   začlenili ho do příběhu prvního, čímž   naprosto zlikvidovali ono kouzlo literárního   počinu. Kdo to četl ví, že když tajemný M,   tedy Tleskačův mistr, upustil do podzemní   kanalizace hlavolam Ježka v kleci, byl to právě   Široko, který ho později vylovil. Naopak   úplně vynechali noviny Rychlý šípů -TAM TAM-   a dobře známé Bratrstvo kočičí pracky. Ale   tak už to u filmování prostě bývá. Že by se   televizní seriál nepovedl se říci ale nedá.   Chlapecké dobrodružství a určité tajemno   příběh zachovává. Kazí to jen dospělost   některých herců. Černobílý obraz dobře   skrývá studiovost, ale na druhou stranu to zase   prozrazuje ozvučení. S tím si měli zvukaři   více pohrát. Jedná se o první zpracování a   na dobu vzniku se dá přivřít oko. Děj   ubíhá plynule a místy napínavé sekvence   skutečně upoutají. Jeden by jim takové   dobrodružství i záviděl.
ok338
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.1.2013
Viděla jsem seriál i film Záhada hlavolamu   (1993) a více na mě zapůsobil tento   seriál.Hlavní hrdinové jsou úplně přirození   a i vizuální podoba se mi zamlouvá (až na   Mirka Dušína, toho si představuji opravdu   jinak).Zprvu jsem měla obavy z děje, protože   jsou to dvě knížky úplně smíchané   dohromady, ale skoro vůbec to nevadilo (chyběla   mi Rozdělovací třída s tramvajemi, Bratrstvo   kočičí pracky a TAM TAM).Jan Tříska jako   Široko je úžasný.Občas je tam někdo , kdo mi   tak nějak mezi kluky věkově nezapadá, ale   není to naštěstí moc často.Je však jedna   věc ve které je lepší film, a to je hudba,   která navozuje tu pravou   "Stínadelskou" atmosféru.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.2.2012
Takhle jsem si je sice nepředstavoval, ale serál   odpovídal době. Jen přerostlí Mirek Dušín mi   tam neseděl víc než kdo jiný.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.11.2011
Hodně slušný a lehce strašidelný seriál,   který se vymyká tomu co se v té době   převážně točilo a spousty herců ,které   uvidíte hooodně mladé:-) Slušné a dodnes   nestárnoucí, každý díl má napětí, temnou   atmosféru a funguje i v dnešní době!
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.9.2010
Úžasní Krampol a Sloup, tehdy třicátníci,   coby pubertální výrostci, Tříska jako   "démonický" hrdina. No, první   zmínění se svými obličeji by jeho hrát   nemohli...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih3293minih3293Ašanti (1978) 
Ashanti n
minih15822minih15822Piraňa (1978) 
Piranha n
minih37069minih37069Komisař Clouseau na stopě (1964) 
A Shot in the Dark n
minih136536minih136536Franny (2015) 
Franny n
minih48751minih48751Hra smrti (1978) 
Game of Death n
minih111097minih111097Nicolas Le Floch (2008) [TV seriál] 
Nicolas Le Floch n
minih49224minih49224Prokletý ostrov (2010) 
Shutter Island n
minih29762minih29762Jedinečný (2001) 
The One n
minih9915minih9915Kaňon samé zlato (1970) 
n
minih22012minih22012Valachiho svědectví (1972) 
The Valachi Papers n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Záhada hlavolamu (1993)

 Záhada hlavolamu (1993)
Záhada hlavolamu n
 
Žánr: rodinný / mysteriózní
Země: Česká republika
Režie: Petr Kotek

(remake)

Záhada hlavolamu (1969) [TV seriál]Záhada hlavolamu (1969) [TV seriál]Záhada hlavolamu (1969) [TV seriál]Záhada hlavolamu (1969) [TV seriál]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697949
Fotografií: 764412
Plakátů: 376843
Obsahů a biografií: 178359

Poslední komentáře

Trojúhelník smutku (2022)

Óvaj óvaj.

Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku není   trojúhelník, ale nejméně   oktagon smutku, nudy a   utrpení. Má-li to být   kritika či parodie na   nějaké více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 3 / 10

Kellyho hrdinové (1970)

Kovbojka

Kellyho hrdinové
se dá udělat asi ze všeho,   což dokládá tento film z   druhoválečných kulis.   Ocenit možno aspoň trochu   dobové reálie, oproti   dnešním více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 5 / 10

Děvčátko (1978)

Poněkud

Děvčátko
zvláštní počin, ze   kterého by prudérní   křídlo diváctva a   aktivistů mělo dnes prudkou   střevní příhodu. Leč   případná kontroverze je více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 5 / 10

Hyde se stěhuje (1999) [TV epizo...

Hyde se stěhuje
Zas spíš normální díl,   Hydea opustí matka a on   bydlí sám, brzo nemá   jídlo, peníze a v bytě   nepořádek, stěhuje se proto   k Formanům, více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Case Histories (2011) [TV seriál...

Case Histories
Co se týká televizních   krimi seriálů, jsou Britové   podle mého názoru   nespornými světovými   jedničkami, protože mají   jasně nejvyšší více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10