Rijen
ohodnotit

13. komnata [TV cyklus]

13. komnata Polyxeny Czerninové (2012) - 28. díl (7. série)

Žánr:
Rok:
2012
Délka:
26 minut
„Narodila se jako princezna v době, která u nás princeznám nepřála. Prozradí, co všechno musela zvládnout a jak se s lety nepřízně osudu vyrovnala.“
Popis / Obsah / Info k filmu 13. komnata Polyxeny Czerninové
Polyxena je příslušnicí jednoho z nejznámějších šlechtických rodů u nás, její rodné příjmení bylo Lobkowiczová. Života na rodinném panství si ale užívala jen krátce. Přišla válka a okupanti jim zabavili majetek. Pár let po osvobození udělali to samé komunisté. Polyxena si musela zvyknout na život ve velmi skromných podmínkách a chudobě.

Přála si být lékařkou, školní výsledky by jí studium umožnily, ale v 50. letech jako šlechtična nemohla studovat na vysoké škole. Mohla být jen zdravotní sestrou. Provdala se za Děpolda Czernina, který pracoval jako řidič. Jejich osudy si byly v mnohém podobné. Po svatbě bydleli v malých bytech, několik let dokonce v místech, která rozhodně nenabízela to nejlepší prostředí pro jejich děti.

V šedesátých letech se jim podařilo vycestovat za příbuznými do Švýcarska, srpnové události roku 1968 je zastihly v Rakousku, takže se rozhodli nevrátit se domů. Žili ve Švýcarsku, ale už po roce stesk po rodině a domově zvítězil a vrátili se. Starší syn dodnes rozhodnutí rodičů trochu lituje. Dalších dvacet let žili velmi skromně. Polyxena se starala o děti a manžel se snažil rodinu uživit.

V roce 1989 se začalo blýskat na lepší časy. Po několika letech získali v restituci zpátky rodinný majetek a mohli se vrátit do míst, z nichž pocházeli. Ale bylo by omylem domnívat se, že skončila éra starostí a nastoupily radovánky. Vlastními silami se pustili do postupné obnovy zámku v Dymokurech, kde žijí a starají se i o celé panství. Ale Polyxena si nestěžuje. Na současnost ani na minulost. Její šlechtický původ prozrazuje její noblesní chování, které ji neopustilo ve skromných podmínkách a chová se tak i nyní, kdy se jí vrátilo rodinné jmění. V životě jí pomáhá hluboká víra.

Příběhem ženy, která se z princezny proměnila v Popelku a reprezentuje vlastně celou generaci šlechticů a šlechtičen, které potkal stejný osud, provede Darina Vlková.
Česká televize


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

119 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Čaj pro třetího

03:45 - 04:15

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:45 - 04:45

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

04:00 - 05:05

14 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama