Rijen
ohodnotit

4 dny v máji [DVD kinodistribuce]

4 Tage im Mai

Další název:
4 dny v květnu; Четыре дня в мае; 4 Days in May; 4 dni v máji
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
16.5.2013
„„Rozdíl mezi přítelem a nepřítelem se občas vytrácí. Někdy dokonce i rozdíl mezi dobrem a zlem.”“
Popis / Obsah / Info k filmu 4 dny v máji
Autentický portrét jedné kruté doby natočil německý režisér Achim von Borries (Láska v myšlenkách). Vroucně, bez patosu a s neskutečnou věrohodností přenesl na stříbrná plátna příběh o návratu lidstva k temným časům, o odpuštění, úctě, překonávání předsudků, přátelství a lásce.
Čtyři dny před koncem 2. světové války v Německu sledujeme sovětského kapitána, který se svojí jednotkou okupuje sirotčinec u moře, německou armádní jednotku, která táboří na pláži, tajnou lásku, která kvete navzdory všem úmluvám. Všichni jsou znaveni vyčerpávajícími boji, jen 13 letý sirotek Petr, který chce být hrdinou, se pokouší lstí a silou popouzet nepřátelská vojska proti sobě. Dokud si neuvědomí, že skutečný nepřítel číhá kdesi daleko a že v domnělém nepříteli má skutečného milujícího kamaráda.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu 4 dny v máji
Nemecký režisér Achim von Borries (Láska v myšlienkach, 2004) nakrútil autentický portrét jednej krutej doby. Vrúcne, bez pátosu a s neskutočnou vierohodnosťou preniesol na strieborné plátno príbeh o návrate ľudstva k temným časom. Príbeh o odpustení, úcte, prekonávaní predsudkov, o priateľstve a láske.

Štyri dni pred koncom 2. svetovej vojny v Nemecku sledujeme sovietskeho kapitána, ktorý so svojou jednotkou okupuje sirotinec pri mori, ďalej nemeckú armádnu jednotku, ktorá táborí na pláži, a rovnako i tajnú lásku, ktorá kvitne napriek všetkým dohodám. Všetci sú unavení po vyčerpávajúcich bojoch, len 13-ročná sirota Peter, ktorý chce byť silou mocou hrdinom, sa pokúša klamstvami a silou dráždiť nepriateľské vojská proti sebe. Až kým si neuvedomí, že skutočný nepriateľ číha niekde inde, a že v údajnom nepriateľovi má skutočného milujúceho kamaráta.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu 4 dny v máji
Snímek Achima von Borriese 4 dny v máji vznikl podle skutečných událostí, k nimž došlo na samém sklonku války v roce 1945 na pobřeží Baltského moře. – Skupinka osmi sovětských vojáků střeží statek se sirotčincem, který je dobrým strategickým bodem. Po kapitulaci Němců se každým dnem čeká vyhlášení míru. Třináctiletý Peter, který díky své tetě, baronce, pocházející z Petrohradu a vedoucí sirotčinec, umí rusky, se netají svou nenávistí k nepřátelům a marně se snaží přimět německé vojáky, čekající na pláži na loď do Dánska, aby proti mnohem slabším Sovětům zasáhli. Chlapec se nakonec sblíží s rozumným ruským velitelem Kalmykovem. Po vyhlášení míru však dojde k incidentu, při němž se Kalmykov postaví proti opilému nadřízenému kvůli německé služce Anně. Strhne se boj, do nějž zasáhnou i Němci. Nakonec se dětem ze sirotčince podaří uprchnout na loď, ovšem za cenu nesmyslných obětí. – Snímek má podobné téma jako nedávno uvedený titul Lore (2012, FP 6/2013). Podobně jako on je natočen kultivovaně a s citem pro atmosféru, pojednanou ovšem poněkud idylicky.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama