Zari
ohodnotit

Alenka v říši divů [TV film]

Alice in Wonderland

Další název:
Alica v krajine zázrakov
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
129 minut
„Zveme vás na magickou cestu do světa skrytého v srdcích dětí i dospělých.“
Popis / Obsah / Info k filmu Alenka v říši divů
Malá Alenka se bojí zpívat písničku na čajovém dýchánku před hosty svých rodičů, a tak se ukryje na zahradě pod jabloní. Vzápětí se začnou dít podivné věci: dívka spatří bílého králíka, který kamsi spěchá. Sleduje ho do nory, odkud se propadne do chodby tajemného zámku. To je však jen začátek neuvěřitelných událostí, které Alenku čekají. Říši divů a říši za zrcadlem obývají podivné bytosti a platí zde zcela jiné zákony než v normálním světě: malá návštěvnice se s pomocí kouzelného nápoje a kouzelných koláčků zmenší nebo naopak zvětší, bohužel právě v té nejméně vhodné chvíli. Může vstoupit do obrázkových knižních ilustrací, které před ní ožívají. Musí se však rozhodnout pro ty správné dveře a pro tu správnou odbočku. A také obstát při různých úkolech a zapeklitých hádankách…

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Alenka v říši divů
Alenka se trochu trápí. Má zpívat na domácí slavnosti před mnoha hosty a to jí nahání strach. Uteče se schovat do zahrady, tam ji však překvapí velký bílý králík ve vestě, který hlasitě běduje nad svým zpožděním. Užaslá Alenka ho sleduje až do veliké nory, v níž se dírou v zemi propadne do říše, kde není nic ale vůbec nic normální. Může se tu zmenšovat nebo zvětšovat, setká se s mizicí kočkou Šklíbou, ptákem Nohem, Paželvem a spoustou dalšíchroztodivných osob,kterré jsou všechy nějakým způsobem praštěné. Po řadě groteskních a bláznivých situací se ve chvíli, kdy opět najde ztracenou sebejistotu, vrátí do normálního světa.

Autor/Zdroj: /Cinema


Nová adaptace klasické dětské předlohy Alenka v Říši divů vznikla v produkci televizní společnosti Hallmark Entertainment. Dvoudílný román Lewise Carrolla dostal podobu relativně nízkorozpočtové podívané, při níž ovšem - vzhledem k fantastické povaze předlohy - přicházejí ke slovu četné vizuální efekty. Alenka v Říši divů se tak řadí k podobným projektům, jež vznikly podle příbuzného realizačního klíče v péči vedoucího výroby Roberta Halmiho, Sr., např. Gulliverovy cesty (TV-1995), The Odyssey (TV-1997, Odyseus; r. Andrei Konchalovsky - V) či Merlin (TV-1998; r. Steve Barron - V). - Série známých situací (setkání se spěchajícím Bílým králíkem, s Houseňákem, s dvojicí potrhlých tlouštíků Tydlitákem a Tydlitkem, čajová svačina se ševcem Klóbou, Zajícem Březňákem a Plchem, dobrodružství s Bílým Jezdcem, podivný kroket se Srdcovou královnou, soud se Srdcovým klukem aj.) je zde rámována situací v níž se malá hrdinka obává pěveckého vystoupení před snobskými hosty svých rodičů. Ze vzdoru se ukryje v zahradě a prožije bizarní sen, jehož podivnými protagonisty jsou ve skutečnosti různě proměnění členové publika, před nímž má dívenka vystoupit. (Zřejmá je zde ozvěna obdobného vypravěčského rámce z Čaroděje ze země Oz.) - Tvůrci se omezili na prostou ilustraci předlohy. Pojetí výpravy a triků je v drtivé většině zbytečně doslovné a proti smyslu předlohy radikálně omezuje diváckou představivost (zvětšování a zmenšování hrdinky či mizení kočky Šklíby přímo před kamerou, zbytečně naturalistické řešení některých loutek a dekoraci). Jen zřídka tvůrci nacházejí vizuální obdobu Carrollových slovních a logických hříček. Sporná je též více než dvouhodinová délka dětského snímku. Hlavní atrakcí, zejména pro „rodičovské" publikum, je pouze prominentní herecké obsazení, v němž vynikají Whoopi Goldbergová v roli kočky Šklíby, Gene Wilder jako Paželv a také Tina Majorinoová v titulní roli.
Zdeno Kubina, Filmový přehled 2000/7/5,

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Carmen Gómez

Gómez Carmen

Walter E. Fuß

Fuß Walter E.

Marianne Rendón

Rendón Marianne

Naposled navštívené:
Carmen Gómez

Gómez Carmen

Walter E. Fuß

Fuß Walter E.

Marianne Rendón

Rendón Marianne