Cerven
ohodnotit

Amelia

Další název:
Amelia - Stratená v Pacifiku (SK)
Rok:
2009
Délka:
115 minut, od sedmi let
„Zivotní příběh Amelie Earhartové, legendárné americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie letectva.“
Popis / Obsah / Info k filmu Amelia
Dvojnásobná držitelka Ceny Akademie® Hilary Swank* předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhart, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Jejího charismatického obchodního partnera a milujícího manžela George Putnama představuje Richard Gere. Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat — ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). Kombinace strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství ve filmu Amelia vám vezme dech a vaše srdce zaplesá!
Distributor DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Amelia
Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swank předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání...

Amelia chtěla létat už jako malá. V dubnu 1928 se setká s Georgem Putnamem, jenž je pověřen nóbl dámou Amy Guestovou, aby sehnal mladou, vzdělanou a atraktivní pilotku. Ta má s letadlem, které Amy sama koupila, přeletět Atlantický oceán. Dosud se o to pokusilo již pět žen, tři při tom ale zahynuly a dvě téměř. Amelia by tak byla první žena, která by to dokázala. Na svůj příběh by dostala smlouvu s New York Times a také na knihu. Putnam jí ale řekne, že pilotovat bude muž, stejně jako druhý pilot bude muž. Ona by měla být jen pasažérka, která bude uváděna jako velitelka, pod jejímž přímým velením pilot letadlo řídí. To Amelie považuje za podvod, ale Putnam jí vysvětlí, že on dává rozkazy a ona je poslouchá.

Amelia nakonec souhlasí a Putnam ji seznámí s posádkou. Navigátorem je Slim Gordon a pilotem Bill Stultz. Letět mají z Bostonu do Newfounlandu a pak do Irska. Kvůli obrovské zátěži se jim ale nepodaří s letadlem vůbec vzlétnout z vodní hladiny. Amelii napadne, že při silném větru do zad by mohli vyložit část paliva a větru využít. Pilotovi se to moc nezdá, ale Amelia je rozhodnutá a řekne mu, že buď poletí on, nebo ho tam nechá a poletí s letadlem sama. Nakonec se jim to podaří a s letadlem se odlepí. Bohužel jim nefunguje rádio a nemají přesné údaje o poloze. Nicméně po přibližně dvacetihodinovém letu dorazí k pobřeží Británie, ale ne do Irska, nýbrž do Walesu. Jejich úspěch je oslavován ve všech médiích a Putnam si od Amelie objedná i knihu. Časem se mezi nimi rozvine romantický vztah...

Na jednom večírku se pak Amelia seznámí s Genem Vidalem, který vyučuje létání na Westpointu a který je jí okouzlen. George Putnam ten večer požádá Amelii o ruku, ale ona ho zdvořile odmítne s tím, že chce být svobodná, aby se mohla toulat po světě. George jí řekne, že jí to umožní, Amelia nakonec souhlasí a vezmou se.

Amelia později pořádá závody pro ženy pilotky a společně založí asociaci na podporu ženské aviatiky. V roce 1932 se rozhodne, že chce přeletět Atlantik, ale tentokrát jako samotná pilotka. V průběhu letu se dostane do bouře, ze které se jí podaří dostat a nakonec přistane na farmě v Irsku. Její sláva a oblíbenost rostou a Amelia se čím dál tím víc účastní různých besed a účinkuje v reklamách. To se jí nelíbí, ale George jí vysvětlí, že je to jediný způsob jak financovat její letecké akce.
Na jedné besedě se Amelia po delší době znovu setká s Genem Vidalem a také jeho malým synem. Amelia se stává inspirací pro mnohé ženy a čím dál víc se zapojuje do veřejného života, což pro spoustu lidí znamená v době krize významnou morální podporu. Spřátelí se i s první dámou Eleanor Rooseveltovou, se kterou sdílí lásku k létání. Navrhne jí, aby do čela úřadu pro letectví doporučila svému manželovi právě Genea Vidala, který se na to podle ní velmi dobře hodí. S ním později naváže i intimní vztah. Společně pak představí projekt kyvadlové letecké přepravy osob a Amelie u něj začne dělat poradkyni v letecké sekci. George stále hůře snáší Geneovu velmi častou přítomnost v jejich domě a odhalí i jejich poměr. Odjede na měsíc do Evropy a Amelia se v té době rozhodne rezignovat na místo poradkyně a řekne Geneovi, že se vrací domů k Georgovi. Chce odletět do Indie a také absolvovat cestu kolem světa...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Amelia
Držitelka Oscara Hillary Swanková se doslova vžila do průkopnice létání Amelie Earhartové. Ta se ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, odhodlala obletět svět, ale ztratila se neznámo kde nad Atlantikem. Biografické historické drama zachycuje touhu hlavní hrdinky vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako děvče pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Oslavná směs romantiky a dobrodružství se pyšní rozmáchlou kamerou a dokonalým smyslem i pro ty nejmenší detaily. Hilary Swanková je dokonale autentická a Richard Gere i Ewan McGregor jí ve vedlejších rolích skvěle sekundují. Díky tomu je Amelia pozoruhodným životopisem jedné obdivuhodné ženy.
(katalog filmů Febiofest 2010)


Popis / Obsah / Info k filmu Amelia
Skutočný príbeh, ktorý nám predostiera pohľad na život legendárnej americkej pilotky Amelie Earhart, ktorá zmizla počas letu nad Tichým oceánom v roku 1937.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

18:55 - 19:00

3 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

18:30 - 19:25

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:50 - 19:30

8 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

3 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Reklama