Cerven
ohodnotit

Anonym

Anonymous

Další název:
Neznámy Shakespeare (SK)
Rok:
2011
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
10.11.2011
„Kdo je doopravdy autorem díla připisovaného Williamu Shakespearovi?“
Popis / Obsah / Info k filmu Anonym
POZOR, SPOILER

Muž vystupuje z auta, spěchá do divadla. Zde hovoří o Shakespearovi a hlavně o tom, že za čtyři sta let se nenašel jediný rukopis psaný jeho rukou.

Mladý dramatik Benjamin Johnson utíká s nějakou věcí k bráně divadla. Je pronásledován zbrojnoši. On však za sebou zavře a ukryje se. Když se zbrojnoši dostanou dovnitř, nemohou jej najít. Benjamin něco ukryje do truhly a zbrojnoši divadlo zapálí. Benjamin musí vylézt, a tak je jat. Pak je posazen na židli a bit. Jeho mučitel Cecil chce po něm divadelní hry. On se dělá, že nevím, oč jde.

Posuneme se v ději o pět let zpátky, abychom zastihli hraní Benjaminovy hry. I sem přicházejí žoldnéři a hru přerušují. Podle jejich pána Wiliama Cecila se hra hrát nesmí, je zakázána a tím pádem má Benjamin problé.

Královna Alžběta I. dostává darem divadelní hru, ta se i přes námitky hraje.

Posunujeme se o čtyřicet let zpátky. Jsme v jiném divadle a hra se líbí. Veličenstvo však nevěří, že ji napsal malý kluk, a chce, aby jí něco složil, což on zvládne ve chvilce.

Opět se přesuneme v čase do doby Benjaminovy současnosti. Je propuštěn z vězení. Na přímluvu Edwarda de Vere, hraběte z Oxfordu. Jeho zachránce za to po něm chce, aby uváděl jeho divadelní hry, ale pod svým jménem. A nesmí to nikomu prozradit.

Koná se svatba a je zde další divadlo. Autor hry se nepodepsal a není tedy znám. Hra má opět obrovský úspěch, a když je vyvoláván autor, jde na pódium lehce opilý herec jménem William Shakespeare. Tím však naštve pravého autora, ale jen na chvíli a pak mu tento předá hru Romeo a Julie. A také se poprvé podepíše hercovým jménem.

Když si mladý Edward užije trochu sexu - a ne jen tak s kdekým, je pak hrána další hra. I když na diváky vydatně prší opět je úspěšná. Intriky pokračují. Následuje vražda a hned poté další, byť byla při cvičení v šermu.

Will, herec, který se vydává za Shakespeara, žádá další peníze prý na stavbu svého divadla. U Benjamina nepochodí, zato Edward zaplatí. Královna dává příkaz k zatčení těhotné milenky a Edward má nůž na krku. Má se vzdát milenky, nepřiblížit se ke dvoru a vrátit se ke své manželce.

Will skutečně divadlo staví. Když sem přichází Benjamin se svou hrou, je odmítnut. Je mu sděleno, že jeho hry se zde vůbec dávat nebudou. Nu, na úvodní hru Richard III. je nové divadlo Globe natřískáno, že další diváci musí být odmítnuti. Publiku se však pojetí Jindřicha nelíbí a na herce házejí, co je po ruce. Když pak opustí divadlo a valí se po mostě, je do nich stříleno. Všeho bylo opět zneužito pro politické pletichy. Essex vyvolal povstání. Při této příležitosti se Edward dozví hodně z minulosti a jako perličku to, že se dopustil incestu.

25.2.1601 je Hrabě z Essexu popraven za vlastizradu.

Edward žádá královnu o milost pro syna. Ona jej pak zase žádá, aby jeho hry nebyly nikdy spojeny s jeho jménem. Následně umírá a je korunován nový král. Benjamin je z divadla vyhozen a později je požádán, aby všechno dílo Shakespearovo ukryl a nedal do rukou nikomu, hlavně nikomu z Cecilů.

Jsme opět zpátky u okamžiku, kdy je Benjamin týrán po svém zatčení. Tvrdí, že hry shořely a je mu to uvěřeno. Následně se prochází spálenými troskami divadla a vytahuje truhlu, do které ukryl divadelní hry...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Anonym
Příběh je zasazen do bouřlivých událostí doby plné politických skandálů, intrik a zakázaných milostných pletek na královském dvoře, ale i zákeřných plánů hamižných šlechticů toužících po anglickém trůnu. Jedna teorie praví, že to byl šlechtic Edward De Vere, hrabě z Oxfordu, který byl skutečným autorem skvělých divadelních her, které si přivlastnil pologramotný a nevzdělaný divadelník Will Shakespeare. Edward De Vere musel celý život bojovat proti tabu, které šlechticům zakazovalo psát literární díla, proti manželce, která byla nespokojená, že z toho nejsou žádné peníze, a také proti královniným poradcům.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Anonym
Historický film Rolanda Emmericha Anonym je postaven na známé spekulaci, zpochybňující autorství díla Williama Shakespeara (1564–1616). Příběh z alžbětinské Anglie nabízí verzi, že skutečným tvůrcem her i básní je hrabě z Oxfordu Edward de Vere (1550-1604). (Této teorii ovšem odporuje mj. fakt, že v některých dramatech jsou dobové narážky z let, kdy byl de Vere už po smrti.) - Edward se jako šlechtic nesmí veřejně věnovat psaní, jenže je „mocí slova“ doslova posedlý. Uzavře proto pakt se Shakespearovým souputníkem, dramatikem Benem Jonsonem (1572–1637), který mu má umožnit uvedení jeho děl na jevišti, což nakonec zaštítí ušmudlaný opilecký herec Shakespeare, který si tak vybuduje kariéru na „cizím peří“. – V napínavém ději mají své místo láska, sex, zrada, vražda, intriky, závist, politikaření a špiclování. Edwarda, Bena a Willa (i přes jeho „filmové“ charakterové nedostatky) spojuje láska k divadlu, zatímco královnin protestantský rádce William Cecil a posléze jeho syn Robert dělají vše, aby popularitě divadla zabránili. Kromě prologu a epilogu se příběh odehrává ve dvou, respektive ve třech časových rovinách, což může být matoucí, dokud si divák nespojí mladého Edwarda de Vere (Jamie Campbell Bower), jenž prožije osudný románek s Alžbětou I., s pozdějším hrabětem z Oxfordu (Rhys Ifans). Mladou královnu hraje Joely Richardsonová, zestárlou její matka Vanessa Redgraveová. – Příznivější a romantičtější pohled nabídla komedie Zamilovaný Shakespeare (1998, FP 3/99).
-kat-, Filmový přehled 2012/1


Popis / Obsah / Info k filmu Anonym
Na pozadí alžbětínské doby snímek Anonym spekuluje o otázce, jež už po staletí vrtá hlavou akademikům a géniům po celém světě, od Marka Twaina a Charlese Dickense, po Henryho Jamese a Sigmunda Freuda: kdo byl autorem her, které jsou připisovány Williamu Shakespearovi? Na toto téma se odehrálo nepřeberné množství odborných diskuzí, bylo napsáno nespočet knih a mnoho učenců dokonce zasvětilo svůj život ochraně nebo odhalování teorií souvisejících s autorstvím nejznámějších děl anglické literatury. Film Anonym představuje jednu z možných odpovědí, přičemž se zaměřuje na dobu, ve které se to jen hemžilo politickými intrikami, nedovolenými románky na královském dvoře a schémata chamtivých šlechticů hladových po moci a trůnu byla vystavena na nejméně pravděpodobném místě – na veřejném jevišti v Londýně.

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Anonym
Film Anonym zasazený do politické hadí jámy alžbětinské Anglie se zamýšlí nad otázkou, která mátla po mnoho století akademiky a brilantní intelektuály počínaje Markem Twainem a Charlesem Dickensem až po Henryho Jamese a Sigmunda Freuda, a sice: kdo byl autorem her, které jsou připisovány Williamu Shakespeareovi? Experti vedli mnoho debat, byla napsána spousta knih a učenci věnovali své životy zastávání nebo popírání teorií obklopujících autorství nejuznávanějších děl v anglické literatuře. Anonym ukazuje jednu možnou odpověď, zaměřuje se na čas, kdy romantické a dobrodružné politické intriky, zakázané milostné pletky na královském dvoře a pletichy hrabivých dvořanů lačných moci a trůnu byly vystaveny na odiv na nejméně pravděpodobném místě: na londýnském jevišti.
Falcon


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama