Cerven
ohodnotit

Bastardi

Rok:
2010
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
28.10.2010
„Každé zlo musí být jednou potrestáno, jen to někdy trvá déle.“
Popis / Obsah / Info k filmu Bastardi



Mladá učitelka - stážistka je jedné noci v malém městě v parku znásilněna a zavražděna. Její bratr Tomáš, sám také učitel, se nechává na školu, kde pracovala, přeložit. Poměry v této sociálně odloučené lokalitě jsou doslova děsivé a děti, jak romské tak i bílé, jsou nevzdělavatelné. Neuznávají totiž jakoukoliv autoritu a o školu nejeví vůbec žádný zájem. Také poměry v učitelském sboru jsou tristní. Neschopný ředitel, který terorizuje i těch pár posledních učitelů, kteří mu zbyli, a protěžuje svého syna, který není schopen se agresi dětí postavit. Už po několika dnech ve škole Tomáš ví, kdo jeho sestru Janu zabil. Jejími vrahy byli tři největší grázlové ve škole, bílý mladík Dostál a dva romští chlapci Hagar a Daniš. V té době vrcholí teror, který tito tři výtečníci na škole vyvolali. Dostál v tělocvičně před všemi drasticky ztloukl tělocvikáře, a ten se bojí, kvůli jeho mafiánskému otci, vypovídat. Z dětí samozřejmě nikdo nic neviděl. Jenže k Dostálovu překvapení je to právě Tomáš, kdo se mu ve škole postaví. Ve chvíli, kdy třetí z vrahů - Daniš, je nalezen v parku na lavičce mrtev, Romové se od Dostála začínají odvracet...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bastardi



Příběh je prošpikován velmi netradičními scénami ze školního života, které jsou velmi složité a mnohdy i neuvěřitelné. Bez jakéhokoliv přikrášlování zjišťujeme, kam až může pedagog v tomto typu škol klesnout.

Děj snímku se odehrává v drsném prostředí základní školy (dříve zvláštní), kterou navštěvují žáci, jež z větší části byli nuceni opustit základní školy pro své problematické chování. Setkáváme se skupinou mladých násilníků, kteří jsou obviněni ze znásilnění a vraždy mladé dívky. Přesto nebyli zatím odsouzení a stále navštěvují praktickou školu. Do školy přichází učit bratr mladé dívky, která byla v daném městě jako dobrovolnice s kamarádkou na akci pro děti z vyloučených lokalit a byla zde tedy zavražděna. Bratr dívky začíná ve škole a učit a svým bezprostředním přístupem a neortodoxním jednáním sí získává ostatní kantory, ale především své žáky z páté třídy, jejichž je třídní a také žáky sedmé třídy, kterou navštěvují právě oni násilníci. Za jakým účelem zjistíme na samotném konci snímku.
oficiální stránky filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Bastardi



Psychologický snímek s kriminálními prvky Bastardi natočil režisér Petr Šícha (nar. 1954) podle námětu a scénáře Tomáše Magnuska (nar. 1984), který vycházel z vlastních učitelských zkušeností a který si zahrál i hlavní roli a podílel se na produkci. Film je nesporně záslužný v tom, že zcela natvrdo ukazuje poměry v základní škole na malém městě s vybydlenou romskou čtvrtí. Tyto poměry musejí každého "normálního" člověka šokovat. Jak správně říká jedna z učitelek: tady se neučí, tady se jen hlídá. Děti mluví sprostě nejen mezi sebou, ale i s pedagogy, kteří ani nemohou mít žádnou autoritu. Selhávají tu všechny "systémy": rodičovský, školský i policejní. - Učitel Tomáš Majer nastoupí na školu, jejíž tři žáci před časem znásilnili a zabili jeho sestru. Zažívá zoufalé pocity bezmoci tváří v tvář vulgaritě, brutalitě, drzosti a prázdnotě, jíž se snaží čelit snahou aspoň nějak děti zaujmout. Tříčlenná parta, terorizující okolí, skončí nakonec špatně... - Zmíněný obraz školy, žáků i okolního prostředí je ovšem to jediné, co má ve filmu hodnotu. Jinak se jedná o snímek značně schematický a nevyrovnaný. Nic na tom nezmění ani účast známých herců v epizodních rolích ani soundtrack, v němž se prolíná rap s prostými písničkami. Je to dílo, jež svou metráží a způsobem zpracování patří do televize. - Natáčelo se v Broumově.
-tbk-, Filmový přehled 2010/12


Popis / Obsah / Info k filmu Bastardi



NEJKONTROVERZNĚJŠÍ SNÍMEK ROKU BASTARDI VIDĚLO ZA PRVNÍ ČTYŘI DNY 16 000 LIDÍ


Film o problematických dětech z jedné základní (dříve zvláštní) školy Bastardi vidělo během první čtyřech dnů v kinech více jak šestnáct tisíc lidí a vzbuzuje stále větší a větší diskuse. Film, který napsal učitel Tomáš Magnusek a hrají v něm jeho skuteční žáci bude v kinech až do konce prosince.
Film je založen na reálném základě a ukazuje, jak to dopadne, když selže systém. Příběh se točí kolem dětí ze znevýhodněných sociálních vrstev. Díky nim dojde k tragédii a jejich chování rozvíří dramatický příběh, který bez klišé a přetvářky odhaluje jejich charaktery a ukazuje, že nic není tak jednoduché, jak se může zdát.


Obsazení: Tomáš Magnusek, Ladislav Potměšil, Ivana Buková, David Dolanský, Jana Šulcová, Kristýna Leichtová, Blanka Bohdanová, Jan Přeučil, Jan Šťastný, Rytmus, Bronislav Poloczek, Jaroslava Obermaierová, Alexandr Hemala, Tomáš Hajíček, Eva Čížkovská, Jaroslava Hanušová, Jan Cimický, Valentina Thielová a další.
Více na www.filmbastardi.cz


Popis / Obsah / Info k filmu Bastardi



Nemocného Poloczka léčil při natáčení Bastardů psychiatr Cimický

S nepříjemnými bolestmi hrál český herec Bronislav Polozcek v novém kontroverzním českém filmu Bastardi. Poloczek, který výrazně zhubnul je závislý na jednom typu léku. Ten mu během celého natáčení aplikoval legendární český psychiatr Jan Cimický, který společně s producentem Krasimírem Marinovem hrál s Poloczkem tři policejní vyšetřovatelé pátrající po vrazích Kristýny Leichtové. Významná osobnost českého filmu Bronislav Poloczek svoji roli zvládnul dokonale a po několika leté odmlce se znovu objeví v českém snímku.

Distribuce snímku Bastardi


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Bastardi: Reparát (2023)

 Bastardi: Reparát (2023)
Bastardi: Reparát n
Bastardi 4: Reparát; Bastardi 4
Žánr: drama / komedie
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Magnusek

(pokračování)

Bastardi (2014) [TV seriál]

 Bastardi (2014) [TV seriál]
Bastardi n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Magnusek, Jan Lengyel, Petr Šícha

(jiná verze filmu)

Bastardi III (2012)

 Bastardi III (2012)
Bastardi III n
 
Žánr: drama / krimi
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Magnusek

(pokračování)

Bastardi 2 (2011)

 Bastardi 2 (2011)
Bastardi 2 n
Bastardi II
Žánr: krimi
Země: Česká republika
Režie: Jan Lengyel

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

81 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Papua-Nová Guinea, život kmenů

07:45 - 08:35

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:20 - 09:40

0 minut již uběhlo
80 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:55 - 08:25

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ctibor Turba

Turba Ctibor

Naposled navštívené:
Ctibor Turba

Turba Ctibor