Cerven
ohodnotit

Bestie Karla

Karla

Rok:
2005
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
22.6.2006
„Příběh nejbrutálnější vražedkyně českého původu natočený na motivy skutečných událostí“
Popis / Obsah / Info k filmu Bestie Karla
Karla Homolka a Paul Bernardo, mladí manželé, které spojovala velká láska a perverzní sexuální praktiky, prosluli v Kanadě jako nejbrutálnější zabijáci moderní historie. Krátce po svatbě „naservírovala“ Karla novomanželovi svou třináctiletou sestru Tammy. Dívku omámenou léky jeden po druhém zneužili. Jejich hrátky se zvrhly a sestra zemřela. Následovala série únosů, sexuálních zneužití a bestiálních vražd nezletilých dívek. Policie neměla proti podezřelé dvojici žádné hmatatelné důkazy. Karla se nakonec rozhodla pro spolupráci s kanadskou justicí. Svědčila proti manželovi výměnou za mírnější trest. Pomohla tak vyšetření nejbestiálnějšího případu v severoamerické historii. Kontroverznost a brutalita snímku byla důvodem k pozastavení distribuce filmu a nejen v Kanadě se vedly obšírné diskuze o jeho vzniku. Karla Homolka, po otci Češka, opustila vězení loni v létě. Odborníci ji označili jako osobu s nesmírnou inteligencí a vysokou schopností manipulovat s lidmi. Za mřížemi se jí právě díky těmto vlastnostem podařilo vystudovat psychologii.

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bestie Karla
Na prvý pohľad milo pôsobiaca Carla Homolková asi tak ako vlk v koži baránka je zo ženskej väznice premiestnená na psychiatrickú kliniku, kde sa má podrobiť sérií vyšetrení, či jej pobyt na slobode pre spoločnosť nebezpečný. Dr. Arnold je hlavný psychiater, ktorý ju má vyšetriť formou retrorozhovoru s Homolkovou. Homolková mu začína rozprávať všetko od počiiatku, jej prvé stretnutie s budúcim manželom Paulom Bernardom až po surovú bitku, ktorú jej uštedril.

Rozprávanie Carli je šokujúce, zvrátené, brutálne, sexuálne. Tvrdila, že ona bola len otrocký zamilovaná do svojho kráľa, tak nazývala Paula a ona bola jeho princézna, ktorá ho poslúchala na slovo. Zo začiatku Paul len zviazal alebo opil ničnetušiace obete a kamerou zachytával ich znásilňovanie a Carla sa prizerala alebo to robila tiež. Ich prvá zabitá obeť, aspoň nechtiac bola Carilina 16 ročná sestra, ktorú omámili a nešťastnou nehodou zabili. To im prešlo. Potom začali pribúdať ďalšie snasilnené obete. Prvú podľa svedectva Carli zavraždil Paul, pretože si strhla z očí pásku a uvidela ich. Tak zo strachu, že by ich mohla identifikovať, ju zavraždili. Paul sa zase obhájoval, že to Carla ubila túto obeť na smrť. A vzájomný vzťah medzi Carlou a Paulom sa pohyboval medzi otrockou láskou až k Paulovej brutálnej nenávisti, keď ju surovo mlátil. Carla sa začala obávať o svoj život, na radu priateľov, ktorí netušili, čo je zač udala svojho manžela na polícii. Veľmi s tým nepochodila, dostal len súdny zákaz priblíženia sa k manželke Carle. Carla vedela, že nech je akokoľvek ďaleko, nebezpečný manžel ju nájde.

Zašla na prokúratúru, aby svedčila o zločinoch svojho manžela. S prokúratorom urobila dohodu, zrejme na neho zabral jej šarm, že dostane len 12 ročný trest. Ale neoklamala psychiatra Arnolda, ktorý jej nedal práve najpriaznivejší posúdok. Napriek tomu bola prepustená z väzby na slobodu. V poudku o jej charaktere bolo, že je manipulatórka, nemá žiadne morálne zabrány a hlboko egocentrická, bez štipky citu.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Bestie Karla
Kontroverzní kriminální thriller Joela Bendera Bestie Karla zpracovává autentický případ největších kanadských sériových vrahů, manželů Paula Bernarda a Karly Homolkové (nar. 1970), jež je českého původu. Dvojice byla v roce 1993 odsouzena za tři brutální vraždy nezletilých dívek v letech 1990-93, přičemž se předpokládá, že jejích obětí bylo více. Kauza budí v Kanadě stále pozornost, neboť je od počátku provázena řadou sporů a nevyjasněných skutečností. Zatímco muž byl odsouzen na doživotí, žena na základě dohody s vyšetřovateli dostala jen dvanáct let a po jejich odpykání byla v roce 2005 propuštěna. Naposledy rozčeřil hladinu právě film Bestie Karla, jehož uvedení vzbudilo četné polemiky. – Tvůrci tvrdí, že se věrně přidržují různých dokumentů, zároveň však přistupují na verzi, s níž se hájila Karla Homolka, ale již mnozí další odmítají. Děj tvoří ženiny vzpomínky během šetření psychiatra Arnolda, který má v roce 2000 vypracovat posudek k jejímu případnému podmínečnému propuštění. Četné retrospektivy jsou rámovány Karlinými rozhovory s lékařem, jejím komentářem a odpověďmi na jeho otázky. Žena tu vystupuje jako oběť své posedlé lásky k sadistickému násilníkovi. Cítila se prý jako jeho otrokyně a jen kvůli němu se podílela na jeho hrůzných zločinech, přičemž i ona sama byla manželem často zbita či znásilněna. Podle různých indicií však nebyla pasivní spoluvinicí, nýbrž velmi aktivní spolupachatelkou, jejíž obětí se stala i její vlastní sestra. – Pro nestranného diváka je film jen dosti tíživou podívanou, která se nijak neliší od tuctových televizních snímků podobného typu. Tvůrci při vědomí děsivosti zločinů obezřetně tlumí obraz násilí a většinou se vyhýbají explicitním záběrům. Příběh se sice odehrává v St. Catharines v kanadském státě Ontario, avšak byl natočen v americké produkci v Los Angeles. V malé roli se tu objevuje nový představitel Supermana Brandon Routh.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/7


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bestie Karla
Karla Homolka a Paul Bernardo, mladí manželé, které spojovala velká láska a perverzní sexuální praktiky, prosluli v Kanadě jako nejbrutálnější zabijáci moderní historie.
Krátce po svatbě „naservírovala“ Karla novomanželovi svou třináctiletou sestru Tammy. Dívku omámenou léky jeden po druhém zneužili. Jejich hrátky se zvrhly a sestra zemřela.

Následovala série únosů, sexuálních zneužití a bestiálních vražd nezletilých dívek. Policie neměla proti podezřelé dvojici žádné hmatatelné důkazy. Karla se nakonec rozhodla pro spolupráci s kanadskou justicí. Svědčila proti manželovi výměnou za mírnější trest. Pomohla tak vyšetření nejbestiálnějšího případu v severoamerické historii.

Kontroverznost a brutalita snímku byla důvodem k pozastavení distribuce filmu a nejen v Kanadě se vedly obšírné diskuze o jeho vzniku.
Karla Homolka, po otci Češka, opustila vězení loni v létě. Odborníci ji označili jako osobu s nesmírnou inteligencí a vysokou schopností manipulovat s lidmi. Za mřížemi se jí právě díky těmto vlastnostem podařilo vystudovat psychologii.
Na letošním MFF v Cannes bude film představen v evropské premiéře.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Jako malé děti (1974) [TV insc...

07:25 - 08:15

12 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

07:25 - 08:20

12 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:00 - 07:45

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:35 - 08:05

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zdeněk Maryška

Maryška Zdeněk

Lži a iluze (Lies & Illusions)

Lži a iluze
Lies & Illusions

Phffft

Phffft
Phffft

The Fast and the Furious

The Fast and the Furious
The Fast and the Furious

Carole Ita White

White Carole Ita

Henry Winkler

Winkler Henry

Merry Anders

Anders Merry

Max Brebeck

Brebeck Max

Bedna s datlemi

Bedna s datlemi
Bedna s datlemi

Life of a King

Life of a King
Life of a King

Naposled navštívené:
Zdeněk Maryška

Maryška Zdeněk

Lži a iluze (Lies & Illusions)

Lži a iluze
Lies & Illusions

Phffft

Phffft
Phffft

The Fast and the Furious

The Fast and the Furious
The Fast and the Furious

Carole Ita White

White Carole Ita

Henry Winkler

Winkler Henry

Merry Anders

Anders Merry

Max Brebeck

Brebeck Max

Bedna s datlemi

Bedna s datlemi
Bedna s datlemi

Life of a King

Life of a King
Life of a King