Cerven
ohodnotit

Božský

Il divo

Další název:
Il divo: La straordinaria vita di Giulio Andreotti / Untitled Giulio Andreotti Biopic
Země:
Rok:
2008
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
22.10.2009
„Když se v Itálii setkávají politici s mafií.“
Popis / Obsah / Info k filmu Božský
Brilantní portrét muže, který vstoupil na politickou scénu Itálie v roce 1946 a dodnes z ní zcela neodešel. Téměř devadesátiletý Giulio Andreotti, křesťanský demokrat, který stál sedmkrát v čele vlády a na rozdíl od řady svých kolegů se nikdy neoctl v hledáčku mafie, v tvůrci budí odpor, ale i fascinaci. V podání skvělého Tonyho Servilla je „božský Giulio“ nevyzpytatelnou bytostí, připomínající loutku, ochotnou obětovat vlastní svědomí své ctižádosti.

Zdroj: Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Božský
Il divo znamená „božský“ a Italové tak ironicky nazývají muže, který vstoupil na jejich politickou scénu v roce 1946 a dodnes z ní zcela neodešel. Téměř devadesátiletý Giulio Andreotti, křesťanský demokrat a zbožný katolík, který stál sedmkrát v čele italské vlády a dnes je senátorem na doživotí, je enigmatickou postavou spjatou s dějinami poválečné Itálie. Za jeho brilantní portrét získal Paolo Sorrentino letos v Cannes Cenu poroty. Politik, který proplouval životem, aniž se kdy střetl s mafií, jež odstranila tolik jeho kolegů a stranických souputníků, který se dokázal ubránit i nařčení z korupce, budí v tvůrci odpor, ale současně ho fascinuje. V podání skvělého Tonyho Servilla je „božský Giulio“ nevyzpytatelnou bytostí, připomínající i fyzicky loutku a dobrovolně odkládající vše lidské včetně svědomí v zájmu své nezměrné ctižádosti. „Je to zlomyslný film, takhle cynický nejsem,“ taková byla reakce Giulia Andreottiho, když zhlédl film o sobě. Dodal ale, že nehodlá tvůrce žalovat, zcela v souladu se svým nevzrušeným oportunismem, který byl vždy základem jeho nezlomné cesty k úspěšné kariéře.

MFFKV


Popis / Obsah / Info k filmu Božský
Brilantný portrét muža, ktorý vstúpil na politickú scénu Talianska po vojne a dodnes z nej celkom neodišiel.

„Božský“ je ironická prezývka Giulia Andreottiho (1919 – 2013), talianskeho kresťanskodemokratického politika, ktorý opakovane zastával funkciu premiéra, bol ministrom zahraničných vecí a doživotným senátorom. Sorrentino sa naňho pozerá s nadhľadom i veľkou mierou fascinácie: „Sú ľudia, ktorí prepadnú banku s pištoľou a krikom, a sú takí, ktorí tie peniaze ukradnú ticho, šikovne a nikto ich neodhalí. Je to otázka inej inteligencie a Andreotti bol ten druhý prípad.“

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Božský
Giulio Andreotti (nar. 1919) vstoupil na italskou politickou scénu v roce 1946. Tento křesťanský demokrat se sedmkrát stal předsedou vlády a neúspěšně kandidoval na prezidenta. Dnes je doživotním senátorem a přestál obžaloby ze spolčování se s mafií, z korupce či z objednávání vražd protivníků. Režisér a scenárista Paolo Sorrentino (nar. 1970) se pokusil ve filmu Božský o portrét tohoto neuchopitelného, chladnokrevného politika, který přežil své odpůrce a souputníky. Zmiňuje i citlivé Andreottiho místo: politickou vraždu křesťanského demokrata Alda Mora (1916-1978), jehož dopisy jsou ve snímku citovány. Andreottiho kariéra je zároveň svědectvím o fascinaci mocí, o umění lži a o neschopnosti včas odejít. Zatímco jeho odpůrci i kolegové mizí ze scény a dost často násilným způsobem i ze života, zdá se, že Božský (jak zní jedna z jeho přezdívek), chodící s pobožně sepjatýma rukama, je věčný... – Ve vizuálně vytříbeném snímku se divák bez znalosti italské politické scény sice nemůže orientovat v množství jmen, faktů, vražd, ale zato brzy začne chápat, co znamená moc a jak se také dělá politika.

–kat-. Filmový přehled 2009/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michal Tučný

Tučný Michal

Buřič Jejího Veličenstva

Buřič Jejího Veličenstva
Buřič Jejího Veličenstva

Tomáš Velecký

Velecký Tomáš

Joe Gelchion

Gelchion Joe

Marc Fishman

Fishman Marc

Dante Ha

Ha Dante

Say Goodnight

Say Goodnight
Say Goodnight

Naposled navštívené:
Michal Tučný

Tučný Michal

Buřič Jejího Veličenstva

Buřič Jejího Veličenstva
Buřič Jejího Veličenstva

Tomáš Velecký

Velecký Tomáš

Joe Gelchion

Gelchion Joe

Marc Fishman

Fishman Marc

Dante Ha

Ha Dante

Say Goodnight

Say Goodnight
Say Goodnight