Cerven
ohodnotit

Bronson

Rok:
2008
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
23.7.2009
„Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně.“
Popis / Obsah / Info k filmu Bronson
Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.

Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat.

Zdroj: ČT
V anglickém znění s titulky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bronson
Michael Peterson, známý pod přezdívkou Charles Bronson, se narodil v roce 1952 ve velšském Aberystwythu. O dvaadvacet let později se dostal za ozbrojené přepadení pošty poprvé do vězení, odkud, až na krátké přestávky na svobodě, dodnes nevyšel. Notorický násilník a nejproslulejší britský vězeň strávil tři desítky let především na samotce či v blázincích, dnes je známý nejen svou vynikající fyzickou kondicí, ale i ceněnou poezií a výtvarným uměním. Hrubou agresi a pompézní šílenství nezvladatelného excentrika nastylizoval dánský režisér Nicolas Winding Refn do uhrančivě surreální filmové biografie. Epizody ze života Bronsona, kterého více než přesvědčivě ztělesnil vynikající Tom Hardy, proměnil v jakousi vaudevillovou noční můru. Výtvarně strhující explozi stylu protkanou notnou dávkou ironie doprovází soundtrack s kusy od Wagnera, Verdiho, ale i Pet Shop Boys.
katalog 44.MFF Karlovy Vary


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bronson
Britský snímek Bronson dánského scenáristy a režiséra Nicolase Windinga Refna je příběhem rozeného rváče, sociopata a recidivisty Michaela Petersona (nar. 1952), který se během let za mřížemi stal básníkem, výtvarníkem i autorem jedenácti knih (např. titul Solitary Fitness popisuje tréninkový program v omezených podmínkách a prostředí). Tento v současnosti nejslavnější vězeň ve Velké Británii byl poprvé odsouzen v roce 1974 na sedm let za nevydařené přepadení pošty, od té doby tráví život víceméně za mřížemi, kde jeho pobyt poznamenávaly brutální fyzické i psychické konflikty, často zmiňované v bulvárním tisku. Od roku 1999 se nesmí stýkat se spoluvězni. V roce 2000 byl za únos učitele odsouzen na doživotí. Peterson, který používá své zápasnické jméno Charles Bronson, je zavřený na samotce ve věznici s maximální ostrahou ve Wakefieldu. Za posledních sedm let se nedopustil násilí, věnuje se výtvarné činnosti a důsledně v cele pečuje o svou fyzickou kondici. – Taková jsou fakta o protagonistovi dramatického, násilného, drsného a zvláštním způsobem fascinujícího nízkorozpočtového filmu. Režiér o kriminálníkovi tvrdí, že se na něho dívá jako na umělce, který touží po slávě, usilovně hledá svoje plátno a je v něm víc, než se na první pohled zdá. Tomuto pojetí je podřízena temná vizuální stránka filmu i scénář, v němž se agresivní a společensky nepřijatelný člověk Michael Peterson před očima diváků na pódiu v působivé one man show promyšleně i sebeironicky transformuje v nejslavnějšího britského vězně Charlese Bronsona. Herec Tom Hardy ve vynikajícím empatickém podání pojal zločince jako monstrum, jako komedianta i jako manipulátora a agresora; zároveň se podařilo dodat mu jisté zvrácené a sebemrskačské kouzlo osobnosti. Pro českého diváka je zajímavé srovnání s časosběrným dokumentem Heleny Třeštíkové René (FP 8/2008), jehož protagonista má vzdáleně podobný osud a stal se také pochybnou celebritou.
–kat-, Filmový přehled 2009/9


Popis / Obsah / Info k filmu Bronson
V roku 1974 sa 19-ročný mladík Michael Peterson rozhodne presláviť, a tak sa s podomácky vyrobenou brokovnicou a hlavou plnou snov vyberie vylúpiť poštu. Je okamžite zadržaný a odsúdený na sedem rokov väzenia. Za mrežami je však už k dnešnému dňu celých tridsaťštyri rokov, z toho tridsať rokov strávil na samotke.
Film Bronson je inteligetným, provokatívnym a štylizovaným spracovaním skutočného príbehu, ktorý zobrazuje premenu Mickeyho Petersona na najnebezpečnejšieho britského väzňa, Charlesa Bronsona. Tom Hardy, ktorý sa svojej úlohy zhostil s nečakanou silou, podstúpil kvôli úlohe fyzickú premenu. Režisér Nicolas Winding Refn o filme povedal:„Dôvod, pre ktorý Bronson strávil vo väzení tak veľa času, je jeho neutíchajúca túžba stať sa slávnym. A práve tento aspekt jeho osobnosti sme sa snažili vo filme zachytiť."
katalog 17.ArtFilmFestu 2009/162


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

18:55 - 19:00

3 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

18:30 - 19:25

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:50 - 19:30

8 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

3 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Reklama