Rijen
ohodnotit

Černobílá v barvě

Další název:
Black and White in Colour
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
58 minut
Premiéra v ČR:
27.1.1999
Popis / Obsah / Info k filmu Černobílá v barvě
Dokumentární Portrét známé romské zpěvačky Věry „Kale" Bílé a její doprovodné skupiny. Režisérka sleduje putování hudebníků po koncertech včetně veleúspěšné cesty do Paříže.
Mira Erdevički-Charap ale také zachycuje běžné dny lidí, o kterých toho vlastně stále ještě moc nevíme. Všední život muzikantů, odvíjející se na pozadí konfliktu a kontrastu dvou kultur, se odehrává na netolerantním maloměstě - v západočeských Rokycanech. Autorka je citlivá pozorovatelka a proto její nahlédnutí do života Romů přináší mnohá, dosud netušená poznání…

Program ART


Popis / Obsah / Info k filmu Černobílá v barvě
Filmový dokument režisérky Miry Erdevički-Charap Černobílá v barvě je portrétem známé romské zpěvačky Věry Bílé a její doprovodné skupiny Kale. Tvůrkyně sleduje svéráznou umělkyni jak v běžných, tak ve výjimečných životních situacích: od nakupování na trhu nebo v secondhandu až po úspěšnou koncertní šňůru ve Francii či po dojemný návrat syna z vězení. Obdobný široký rejstřík projevů a emocí vykazuje samotná zpěvačka, jež se - částečně kvůli své obézní postavě - jeví místy jako rozmarná poživačná žena s poněkud přízemním smyslem pro humor (viz předvádění prasete od jednoho z hudebníků), především však jako mimořádně citlivá interpretka hluboce procítěných romských písní. Její původ se sice stává jedním z hlavních motivů snímku, avšak navzdory tomu, že film vznikl v době aféry s emigrací českých Romů do Kanady a Velké Británie, není otázka této menšiny předkládána jako politický problém. Tvůrci se soustřeďují především na úzce osobní témata, spojená s rodinnými či tvůrčími záležitostmi. - Režisérce a jejímu štábu se podařilo přiblížit se k velmi svérázné a nepřístupné osobnosti takřka na intimní vzdálenost, jak díky výpovědi samotné umělkyně a jejích blízkých, tak prostřednictvím zachycení vypjatých situací. Kamera jakoby byla členem zpěvaččiny "rodiny", čím_ tvůrci dosahují nebývale autentického vyznění. - Během natáčení vznikly čtyři klipy k písním Věry Bílé; dva z nich (Paš o paňori a Ma dňa ňikhaj) se objevují i ve filmu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

69 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

13:35 - 14:20

4 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:30

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:25 - 14:25

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Milan Vokál

Vokál Milan

Jiří Růžička

Růžička Jiří

Riki Butland

Butland Riki

Gabriela Faltusová

Faltusová Gabriela

Dariusz Jablonski

Jablonski Dariusz

Jenny McCrindle

McCrindle Jenny

Naposled navštívené:
Milan Vokál

Vokál Milan

Jiří Růžička

Růžička Jiří

Riki Butland

Butland Riki

Gabriela Faltusová

Faltusová Gabriela

Dariusz Jablonski

Jablonski Dariusz

Jenny McCrindle

McCrindle Jenny