Cerven
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Četař York
Hrdinou příběhu je nenápadný farmářský mladík Alvin C. York ze zapadlého kraje v Tennesse, který z lásky k milované dívce dokáže překonat sám sebe. Když USA vstoupí do 1. světové války, chce se York z náboženského přesvědčení vyhnout vojenské službě, ale přesto je poslán na frontu. Tam se osvědčí jako dobrý voják, nicméně ani tak nezmění svůj odmítavý postoj k válce. Z fronty se vrací domů jako válečný hrdina s vysokým vyznamenáním…
Film, který byl natočen podle skutečných události, byl nominován na 11 Oscarů, z nichž získal dva – za herecký výkon v hlavní roli (Gary Cooper) a střih.


Autor: Veronika42

Popis / Obsah / Info k filmu Četař York
Farmář York z Tennessee se vypraví do městečka vyřídit si spor s člověkem, který ho obral o jeho půdu, na kterou má podle svého názoru nárok. Před kostelem ho málem zasáhne blesk, což on považuje za znamení. Vzápětí se obrátí na víru a za chvíli si už ve dne čte bibli, když zrovna nepracuje. York odmítá narukovat, protože bible říká, že zabíjet je hřích, i tak je ale odveden do armády. Po krátké dovolené je odvelen do francouzských zákopů. V Argonnách se mu podaří úplně samotnému vyhnat celé hnízdo nepřátelských ostřelovačů a s osmi dalšími muži, kteří jediní zbyli z jeho pluku, zajmout 132 německých vojáků. Použije k tomu stejnou taktiku, která z něj udělala doma v kopcích Tennessee velkého lovce a střelce.

Seržant York byl v podstatě natočen jako propagandistický film v předvečer vstupu Spojených států do II. světové války. K Yorkovi se přistupuje trochu příliš uctivě, všechny jeho činy jsou brány za bernou minci a jeho motivy nejsou ani vzdáleně zdůvodňovány. Všechno je jednoznačné.

Některé bitevní scény jsou výborně incenované a drásavé, včetně té, kdy York se svými druhy stojí v zákopech, poslouchají hvízdání blížících se granátů a snaží se přitom udržet si navenek bezstarostný výraz, zatímco uvažují, kam asi přesně střely dopadnou.

Režisér Howard Hawks, kameraman Sol Polito a skladatel hudby Max Steiner se významně podíleli na velkém úspěchu filmu.


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
The Voice of Bugle Ann

The Voice of Bugle Ann
The Voice of Bugle Ann

Cherrybomb

Cherrybomb
Cherrybomb

Lynsey Taylor Mackay

Mackay Lynsey Taylor

Naposled navštívené:
The Voice of Bugle Ann

The Voice of Bugle Ann
The Voice of Bugle Ann

Cherrybomb

Cherrybomb
Cherrybomb

Lynsey Taylor Mackay

Mackay Lynsey Taylor