Chlapec, který se stane králem (2019)

Chlapec, který se stane králem (The Kid Who Would Be King)
44.8 %
 
 

The Kid Who Would Be King

Další název: Wenn Du König wärst; Chlapec, ktorý sa stane kráľom

    Žánr: dobrodružný / fantasy
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 120 min.
POZOR SPOILER
  
Kdysi vládl zemi Uter Pendragon. Ten zemřel a země byla bez krále. Proto se tu hodně válčilo, a to právě o trůn. A tehdy Merlin vyčaroval meč jménem Excalibur, který až Artuš vytáhl z kamene. Ten pak vládl zemi dobře. Ale to nesnesla Artušova sestra Morgana. Tu Artuš uvrhl do nitra Země. Ta však přísahala pomstu. 
O tom si právě četl malý Alex Elliot. Ten právě spěchá do školy. Tady se musí zastat svého indického kamaráda Bedderse, kterého šikanují dva starší spolužáci, Lance a Kaye. Ta druhá osoba je černošská holka. Alex vyprovokuje rvačku a končí v ředitelně.  
Když jej zase pronásledují ti dva, uteče až na nějakou stavbu, kde spadne do díry. A právě zde najde v kusu betonu meč,který hravě vytáhne. Na meči je vyryto mimo jiné i slovo Tintagel. Což je ostrov a tam viděl Alex naposledy svého otce. 
Na scénu přichází zvláštní mladík. Umí čarovat a stále to používá. Pomalu ale jistě se blíží k Alexovi. Dokonce se dostane do jeho třídy jako nový žák a představí se jako Mertin Ambrosius Caledonensic. Tento mládenec se dozví, že za čtyři dny bude zatmění slunce, a tak je nucen odkrýt karty. Varuje Alexe a ví o meči. Ten chce Alex vrátit zpět do kusu betonu. Jenže než to stihne udělat, přichází si pro něj nějaká obluda, co vylezla ze země. Asi jej chce zničit. A nebýt Mertina, také by se jí to povedlo.  
Morgana pod zemí se odpoutává a chystá se do boje. 
Alex vypovídá matce poslušnost a jde na schůzku s Merlinem. Bedderse bere s sebou.  
Zde nejprve uvedou na pravou míru Mertinovo jméno na správné, Merlin. Ten Alexe nabádá k nalezení vchodu do podsvětí, což Alex odmítá. Musí mu tedy ukázat budoucnost, a to Alexe nakopne. I s kamarádem tedy jdou na místo nálezu meče. Zde se jim podaří získat na svou stranu své dva nepřátele, Kaye a Lanceho. Po útoku monster a jejich likvidaci cestují na ostrov. Cestou však Merlin zjistí, že děti neví, co jsou zásady rytířů a tak je tomu naučí.  
Po výcviku s oživlými stromy, když už mají každý svůj meč, pokračuj skupinka dále. Zde přicházejí o mladého Merlina, který je v podobě ptáka opouští. Naši hrdinové se stále hádají a Lance s Kaye chtějí odejít i s mečem. Nakonec se však všichni smíří.  
Pak jsou opět pronásledování ohnivými jezdci, ale uniknou. 
Alex nalézá svou příbuznou a ta uvede na správnou míru to o jeho otci.  
Protože Bedders odkoukal kouzlo zdvojení, vybrabčí děti hernu a za peníze si nakoupí zbroj. Přijedou až na starou ruinu a zde Alex mečem otevře cestu do lůna Země.
Tady svedou tuhý souboj s kořeny a Alex pak zapíchne Morganu jako kuře. Všichni se odbéřou do svých domovů a pohádky je konec. Tedy, oni si to všichni myslí. Jenže neví, že Alex sice Morganu zapíchl, ale ona nebyla mrtvá. Jen zraněná. A tak to začíná nanovo... 
   Autor: Pitryx

režie:
Joe Cornish
 
 
hraje:
Rebecca Ferguson, Tom Taylor, Patrick Stewart, Denise Gough, Nathan Stewart-Jarrett, Jag Patel, Nick Mohammed, Colin Matthews, Adam Leese, Eileen Davies, Joey Ansah, Genevieve O'Reilly, Noma Dumezweni, Chloe Stannage (žákyně školy), Barbara Orti (studentka), Adam Buxton, Louis Martin, Louis Ashbourne Serkis
 
 
scénář:
Joe Cornish
 
 
kamera:
Bill Pope
 
 
výprava-architekt:
Marcus Rowland
 
 
kostýmy:
Jany Temime
 
 
střih:
Jonathan Amos, Paul Machliss
 
 
zvuk:
Alex Bryce, Simon Diggins, Oliver Ferris, Colin Gregory, James Mather, Thayna McLaughlin, Paul Munro, Colin Nicolson, Luke O'Connell, Mike Prestwood Smith
 
 
dabing:
Šimon Fikar (Alex), Kristina Jelínková (Mary), Robin Pařík (Lance), Viktorie Taberyová (Kaye), Filip Švarc (Kepler), Jitka Moučková (Leeová), Pavel Soukup (Merlin), Robert Hájek (mladý Merlin), Martina Šťastná (Morgana), Zbyšek Horák (Jeffryes), Anna Brousková (Fosterová), Eliška Nezvalová (Sophie), Jan Škvor (Boyle), Marek Holý (průvodce), Adéla Kubačáková (instruktorka), Jolana Smyčková, Oldřich Hajlich, Michal Holán, Martin Sobotka, Barbora Šedivá, Mariana Franclová, Anežka Saicová, Kristýna Skružná, Matěj Macháček
 
 
vizuální efekty:
Drew Jones
 
 
výkonný producent:
James Biddle, Rachael Prior
 
 
producent:
Tim Bevan, Eric Fellner, Nira Park
 
 
překlad:
Petr Miklica
 
 
casting:
Nina Gold
 
 
režie českého znění:
Magda Landsmannová (Barrandov Studio, 2019)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.