Cerven
ohodnotit

Crash

Další název:
Rasisti (SK)
Rok:
2004
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
25.8.2005
„Všichni žijí v Los Angeles. A během následujících 36 hodin se všichni střetnou.“
Popis / Obsah / Info k filmu Crash
Film by vystihla věta: "Cesty osudu jsou někdy víc než překvapivé." Děj popisuje atmosféru rasismu a předsudků ve městě Los Angeles a jejich překvapivé vyústění. Během sledování se ve vás střídají pocity od pohoršení a lítosti až po pozitivní víru v schopnost člověka pochopit, co je správné. Jednoznačně zanechá stopu v každém z vás...


Autor: jircalius

Popis / Obsah / Info k filmu Crash
Žijú v Los Angeles a počas 36-tich hodín sa všetci stretnú. Prečo? Cesty osudu sú niekedy viac než prekvapujúce. Film ocenený troma Oscarmi zo šiestich nominácií.

V bojovej zóne intolerancie nie je nikto v bezpečí. A nikto nie je imúnny voči zúrivosti, ktorá vyvoláva násilie a mení životy. Gazdiná z Brentwoodu a jej manžel, okresný prokurátor. Perzský majiteľ obchodu. Dvaja detektívi, ktorí sú milencami. Riaditeľ televízie a jeho manželka. Mexický zámočník. Dvaja zlodeji áut, policajný nováčik a kórejský pár v strednom veku. Všetci žijú v Los Angeles a počas nasledujúcich 36-tich hodín sa ich cesty pretnú.
Pestrá mozaiku osudov ľudí z rôznych etnických skupín, ktorých rozdeľuje nedôvera, strach, bigotnosť i rasové predsudky, sa odohráva počas celkom obyčajného decembrového dňa v uliciach Los Angeles, kde tisíce ľudí prežívajú svoje všedné každodenné starosti. Mladý policajt Ryan zastupuje v meste zákon. Svoju frustráciu si však vybíja šikanovaním černochov. Jeho mladému parťákovi Tommymu sa jeho prejavy rasizmu nepáčia, ale nikdy nezasiahne. Obeťou Ryanovho besnenia sa stane aj bohatý černošský režisér Cameron so svojou manželkou Christine. Všetci obyvatelia mesta sa snažia prežiť vo svete plnom nedôvery, rasistických predsudkov, zloby a strachu. Daniel sa snaží upokojiť svoju malú vystrašenú dcérku príbehom o neviditeľnom nepriestrelnom plášti, ktorý jej oblečie, aby bola v bezpečí. Tommy dostane radu, aby stiahol sťažnosť na Ryana a radšej si našiel iný dôvod, prečo sa chce nechať preložiť. Cabot žiada detektíva Grahama, aby urovnal prípad zastreleného policajta, pretože je pred voľbami a on potrebuje hlasy černošskej komunity...

Zdroj: JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Crash
V epicentru jednoho velkého multietnického „mixu“ se ocitají početní hrdinové kriminálního snímku debutujícího Paula Haggise Crash (tedy Srážka). Scénář vychází z oblíbeného principu splétání příběhů postav, spjatých souhrou náhod (srov. Magnolia – 1999, FP 8/2000). Děj se odehrává během šestatřiceti hodin v současném Los Angeles, přičemž se po dlouhé retrospektivě vrací k událostem z prologu. Jako reflexe určitého stavu mysli, hodnot i morálky, ovlivněné důsledky teroristických útoků z 11. září 2001, prosakují na povrch v míjejících se nebo do sebe narážejících osudech protagonistů úvahy o strachu, nenávisti, násilí a o otevřeném či jen latentním rasismu. – Pocitem odcizení trpí černošský detektiv Graham, jenž navzdory značné snaze nedokáže pomoci ani své narkomanské matce ani mladšímu bratrovi, zloději Peterovi. Nebezpečnému okolí vzdoruje poctivý černošský zámečník Daniel, který se málem stane obětí zoufalého perského obchodníka. Policista Ryan si svůj vztek na svět vybíjí v šikanování zejména „barevných“ lidí. Jeho oběťmi se stanou úspěšný černošský televizní režisér Cameron s manželkou Christine. Ryanův kolega Tommy rasismus odsuzuje, ale nakonec sám nešťastnou náhodou zabije Grahamova bratra. Na druhém pólu jsou oběti přepadení Petera a jeho kamaráda Anthonyho, bezskrupulózní státní návladní Rick Cabot a jeho zhýčkaná manželka Jean. Tyto a četné další postavy za jediný den a noc prožijí „srážky“, jež kupodivu způsobí přerod většiny zúčastněných. A tak se navzdory drsnému a nelítostnému průběhu událostí snáší v závěrečné scéně na noční Los Angeles „očistný“ sníh. – Formální struktura snímku, propracovaná dramaturgie spojování paralelních dějových linií a volba „kolektivního hrdiny“ znamená v Haggisově podání opět oživení oproti tradičně pojímaným snímkům. Hudební doprovod je pečlivě složen z písní různorodého etnického původu. Kvůli tomu i kvůli dobrému obsazení a výborným hereckým výkonům je škoda, že je snímek uváděn v kinodistribuci pouze na DVD.
-zz-, Filmový přehled 2005/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama