Cerven
ohodnotit

Ču-Čin-Čau

Chu-Chin-Chow

Rok:
1934
Délka:
103 minut
„Exotická pohádka“
Popis / Obsah / Info k filmu Ču-Čin-Čau
"Ču-Čin-Čau" jako výpravná divadelní hra, která dosáhla v Londýně tak ojedinělého úspěchu,že byla hrána nepřetržitě po pět let, celkem 2230krát. Pod tímto titulem neskrývá se nic jiného, než pohádka, která dovedla po staletí bavit fantazií malé i velké.

Alibaba a 40 loupežníků, oživená takovými prostředky režie, výpravy a technického provedení, že dovede zaujmout dospělého diváka více, než ony do nekonečna opakované limonádové příběhy milostných historií. Děj se pohybuje v prostředí a vnější výpravě, jež jsou úměrně rozdělenou směsí taneční revue, pantomimy, komické opery a pohádky. V roli zbojnického vůdce Abu Hasana vystupuje poprvé v anglickém filmu Němec Fritz Kortner, v několika převlecích postava, na jakou byli diváci u něho zvyklí - stejně rázovitá jako jadrná, a v úloze loupežnické vyzvědačky a pak zrádkyně Anna Mary Wong, ona inteligentní Číňanka, která se stala dokonce čestnou doktorkou univerzity v Pekingu.

Jako herečka dovede uplatnit pružnost své křehké postavy a hru obličeje, zejména ve výrazu nenávisti a pomstychtivosti. Ali Babu hraje z anglických filmů již dobře známý George Robey, který propůjčil této postavě jí patřící dávku humoru, vedle něho obřadník bohatého Kasima je skvělý tzv. bass-buffo. Postup děje byl ponechaný jako v nesmrtelné pohádce z "Tisíce a jedné noci", jen ve století techniky kouzelné "Sezame, otevři se", bylo zbaveno kouzla potud, že otvírání skály se děje ohromným kolem na hřídeli, poháněným zotročenými zajatci loupežníků.

Jenže výrobci tuto změnu nedomysleli do konce: jakmile se skalní brána otvírá na heslo, které poslouchají otroci, nač by byl všechen ten další shon po jeho prozrazení, když by se prostě jeho změnou nebezpečí rázem odstranilo. Nikdo není dokonalý, proto nechť i filmaři nechají pohádku pohádkou i s jejími kouzly, zvláště, když je filmovou technikou hravě mohou zpřítomnit i v našem světě.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

18:55 - 19:00

2 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

18:30 - 19:25

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:50 - 19:30

7 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

2 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Erwin Gitt

Gitt Erwin

Havana (Habana)

Havana
Habana

Kudret Sabanci

Sabanci Kudret

Karaoğlan

Karaoğlan

Naposled navštívené:
Erwin Gitt

Gitt Erwin

Havana (Habana)

Havana
Habana

Kudret Sabanci

Sabanci Kudret

Karaoğlan

Karaoğlan