Zari
ohodnotit

Dealer

Pusher

Žánr:
Země:
Rok:
1996
Délka:
106 minut
„Zoufalá snaha chytit štěstí za pačesy na nejnižší úrovni kodaňského podsvětí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dealer
Frank je drogový dealer v Kodani a daří se mu dobře. Jednou se však pustí do velkého obchodu. S nadějí že vydělá obrovské peníze. Bohužel jej zatkne policie. Frank se stihne obrovského množství drog zbavit, ale po propuštění z vazby má obrovský problém. Drogy jsou rozpuštěny v jezeře kam je hodil, a peníze ze ně pochopitelně také nemá. Ty teď ale dluží místnímu bossovi, který dá Frankovi 48 hodin na to, aby je sehnal. Frank s kulkou v patách začíná boj s časem.


Popis / Obsah / Info k filmu Dealer
Na konci tisíciletí se Dánsko dostalo do pozornosti příznivců filmu vyhlášením manifestu Dogma 95, který sliboval radikální opozici vůči vysokým rozpočtům a pozlátku vycházejícím z dominantního stylu hollywoodských produkcí. Ale zatímco filmová kritika a nároční diváci aplaudovali Vinterbergově Rodinné oslavě či von Trierovým Idiotům, jeden debutující režisér spojil estetiku Dogmatu s dravou žánrovou podívanou. Ve stejném roce, kdy se celosvětovou senzací stal britský Trainspotting, přišel teprve šestadvacetiletý Nicolas Winding Refn s vlastním obrazem drogové závislosti a galerky bizarních existencí pohybujících se ve sféře uživatelů a překupníků drog. Jeho film ukazuje týden ze života obyčejného kodaňského dealera, při čemž nabízí pohled do nejrůznějších pater této společnosti – od vyklepaných smažek z ulice přes noční kluby i fitcentra až po podsvětí ovládané srbskými mafiány. Všemi prochází hrdina, který má na začátku nakročeno k velkému obchodu, ale série nešťastných náhod a nevyzpytatelných událostí jeho plány převrátí v zoufalé snažení o zachování vlastního života.

Hlavní přednost Refnova kriminálního thrilleru představuje jeho formální ztvárnění. To spojuje formální asketismus dánských dogmatiků s dynamičností dobového trendu videoklipových filmů, když sice snímá akci digitální kamerou v dlouhých pohyblivých záběrech, ale současně se nestranní řízného hudebního podkresu a žánrových prvků. Syrový vizuál dává snímku naturalistický nádech, jenž zase obvyklý příběh o vzestupu a pádu v síti organizovaného zločinu povyšuje na existenciální thriller rozkročený mezi dravou podívanou a bezútěšnou sondou do nejnižších pater sociálního žebříčku. Za podstatnou část svého úspěchu vděčí film také výtečnému castingu. Před kamerou se sešli mladí dánští herci, v čele s Kimem Bodinou a Madsem Mikkelsenem, kteří se v nadcházejících letech stali nejen domácími, ale i mezinárodními hvězdami. Dealer se stal mezinárodní senzací napříč kritikou i filmovými fandy a pro debutujícího Refna tak znamenal okamžitý průlom mezi pomyslnou skupinu módních evropských režisérů, které je radno sledovat. Po dramatických thrillerech Bleeder a Fear X se Refn ke kodaňské galerce vrátil a svět dealerů rozšířil do podoby volné trilogie.

Zdroj: ČT


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Dealer (2012)

 Dealer (2012)
Dealer n
Pusher
Žánr: krimi / thriller
Země: Velká Británie
Režie: Luis Prieto

(remake)

Dealer 2 (2004)

 Dealer 2 (2004)
Dealer 2 n
Pusher II
Žánr: krimi / drama
Země: Dánsko / Velká Británie
Režie: Nicolas Winding Refn

(pokračování)

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:30 - 18:00

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

17:55 - 18:40

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

1 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Adrien Ponce

Ponce Adrien

Naposled navštívené:
Adrien Ponce

Ponce Adrien