Cerven
ohodnotit

Dozrávající mládí

Reifende Jugend

Další název:
The Growing Youth
Žánr:
Rok:
1933
Délka:
107 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Dozrávající mládí
"Dozrávající mládí" byl film ze studentského života, jehož děj se rozvíjí okolo rozporu, ve kterém se ocitá dospívající dívka mezi kamarádstvím ke spolužákovi a probouzející se láskou k oblíbenému charakternímu profesorovi. Námět je rozveden vážně, ostří konfliktu, vrcholícího před maturitou, je psychologicky zdůrazněno.

Když se řeklo "vážně", neznamená to, že by v tomto filmu vše neznělo radostnou písničkou mládí a smíchu. Ba ne, český divák mohl skoro závidět německé mládeži její výlety za sportovním vyžitím, plavbu na plachetnici a táboření kdesi na pobřeží s usměvavým a shovívavým ředitelem. Do tohoto však zalétají obavy před maturitou a všude stejné starosti a pokusy o vypátrání témat pro písemné zkoušky. Napjaté ovzduší bezprostředně před zkouškou, kdy mizí poslední stopy hrdinství, je kabinetním kouskem režie i souhry mladých herců. Mezi těmi Albert Lieven, představitel studenta, kterého na samém pokraji tragedie zachrání jeho mužná čestnost, byl tehdy zřejmě objevem pro podobné role. Také se ve filmu osvědčil milý zjev Herthy Thielové jako oktavánky. Ředitel Heinrich George - byl skvostný lidský typ přítele mladeže, jenž dovedl někdy i spustit hrůzu, přesto byl pedagog s citlivým srdcem , ale především však hodný člověk.

Bohužel, tento kantor mohl u spousty diváků nastolit otázku, zda vůbec takový učitel na celém širém světě existuje. Peter Voss jako profesor, postarší mládenec, ovládáním ostře řezaných rysů své tváře v úsměvu i rozrušení nestrhoval svoji postavu do oblasti přehnaných afektů, jakož vůbec všechny postavy profesorů - až na jednu, umírněné to zkatrikovaného živoucího automatu na známky a paragrafy - i jejich žáků zanechávají sympatický dojem.

Němci dobře věděli, že jejich film půjde do světa a že by jim neposloužilo, kdyby cizinu chtěli přesvědčovat, že jejich mládež je vychována strašidly, hlupáky a šašky, jak se to lehkomyslně snažil namluvit náš film "Kantor Ideál" .


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Náhlý závan větru (Vent de panique)

Náhlý závan větru
Vent de panique

Erwin Wagenhofer

Wagenhofer Erwin

Jurij Nazarov

Nazarov Jurij

Janet Reade

Reade Janet

Sinan Albayrak

Albayrak Sinan

Naposled navštívené:
Náhlý závan větru (Vent de panique)

Náhlý závan větru
Vent de panique

Erwin Wagenhofer

Wagenhofer Erwin

Jurij Nazarov

Nazarov Jurij

Janet Reade

Reade Janet

Sinan Albayrak

Albayrak Sinan