Dukla 61 (2018) [TV film]

Dukla 61
82.6 %
 
 
    Žánr: drama / historický
    Země: Česká republika
    Délka: 156 min., 82 + 74 minut
„Hořící peklo hluboko pod povrchem.“
POZOR SPOILER

1

Havíři v dole se baví o kopané. Najednou spadne strop a vzniká panika. Je nutno utéci a dvěma se to povede. Pavel zůstává v závalu.

Manželky se shromáždily, aby vyslechly slavnostní řeč ředitele k novým směnám a obdržely dar. Zrovna v tom okamžiku vyjíždí těžní klec s těmi, kdo se zachránili.

Je mezi nimi i Milan, otec Petra, který si zrovna veze domů svou holku Janu. Chce ji rodičům představit. Není to vhodná chvíle. Otec je z důlního neštěstí zdrcen, ale dokáže se ovládnout natolik, že Janu vítá celkem slušně. Ale pak, po zprávě, že je Jana těhotná, dojde k drobným komplikacím a dokonce i inzultaci.

Druhý den ráno jde Petr s otcem na šichtu. Mladý je přijat a začne makat. Po příchodu domů se však ani není schopen najíst, tak jej dřina zmohla. Přesto chce jít druhý den zase, což matku štve. Ta pak do Jany vrazí panáka a odvede k babce potratářce, kde se Jana vzbouří. Doma tak dochází k další rozepři. Milan nalézá v dole dveře, které jsou dřevěné místo betonové, a zas poznává, že se již v dole necítí dobře. Na další šichtě se přiotráví havíři ze zplodin - i Milan, který se pak dokonce pohádá i s ředitelem. Jana se vmísí do sousedské rozepře Květy a Attily Kovácsových, což nebyl rozumný nápad, a je jí to také vyčteno. Pak je první výplata a je jasné, jak Petr dopadl. Kromě své první velké rvačky a skoro nevěry se vrací domů hodně pod vlivem. Samozřejmě by se rád „bavil“ s Janou, ale ta jej odmítá a on z domova odchází.




2

Dva muži provádějící opravu spěchají ke kleci, aby jim neujela. Zapnou pás, na kterém se svezou, ale už jej nevypnou. Jana se ráno dozví, že Petrova matka včerejší incident slyšela, a tak na ni prozradí, že byla kdysi dávno na potratu. To Milana vytočí a jde pryč také. Navštíví ředitele, kterému se omluví, a ten mu slíbí místo dispečera. Petr je přemlouván na druhou přesčasovou směnu, i když ta jeho skončila. Nechá se nalákat kvůli bytu a sfárá dolů. Jednomu horníkovi se zdá, že něco cítí. Jiný to hlásí nahoru. Jana opustila byt Petrových rodičů a čeká na něj před šachtou. Zplodiny se začínají rozpínat a požár se rozšiřuje. Přijíždí sem záchranáři a dole začíná boj o holé životy. Také Marie se dozví o neštěstí a spěchá na místo. Zde už oheň zuří naplno. Jedna skupina narazí na hadice, ze kterých jde vzduch a začíná nelítostná rvačka. Záchranáři nalézají mrtvoly a nahoře zazní rozkaz o vypnutí přísunu vzduchu a stavění hrází. Ředitel je pak poslán, aby zjistil jména těch, kteří tam zůstali. Tento seznam má pak přečíst ženám, které čekají před šachtou na své muže…  Autor: Pitryx

režie:
David Ondříček
 
 
hraje:
Martha Issová (Marie Šlachtová), Marek Taclík (Milan Šlachta), Oskar Hes (Petr Šlachta), Antonie Formanová (Jana Weissová), Peter Nádasdi (Attila Kovacz), Robert Mikluš (Eda Slonka), Petr Buchta (Cyril), Jiří Sedláček (štajgr (důlní dozorce)), Štěpán Kozub (Polok), Jiří Langmajer (ředitel dolu), Martin Myšička (Ing. Václav Toman), Václav Neužil (Ing. Mirek Ševčík), Tomáš Bambušek (Kafura), Lucie Žáčková (Květa Kovaczová), Izabela Firlová (Anežka), Pavel Batěk (záchranář Hadrava), Marianna Chovanová, Tomáš Mařec (Josef Šlachta), Adam Vohánka (Honza Šlachta), Lukáš Melník, Milan Cimerák, Jakub Vašek, Jiří Krupica, Miloslav Maršálek (vrátný), Sára Arnsteinová, Miroslav Rataj, Jan Lefner, Vladislav Georgiev, František Večeřa, Lenka Schreiberová, Martina Krátká, Anna Cónová, František Loukota, Markéta Konvičková (zpěvačka), Sylvie Krupanská, Zdeňka Miklušová (potratářka), Anita Ešpandrová (tanečnice), Petr Panzenberger, Vojtěch Babišta, Martin Hájek (dělník v dolech)
 
 
námět:
Jakub Režný
 
 
scénář:
Jakub Režný, Matěj Podzimek
 
 
kamera:
Marek Dvořák (hlavní kameraman)
 
 
hudba:
Beata Hlavenková
 
 
kostýmy:
Kateřina Štefková (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Jakub Hejna
 
 
zvuk:
Viktor Prášil, Pavel Rejholec
 
 
masky:
Tereza Prachařová (umělecký maskér)
 
 
dramaturgie:
Matěj Podzimek, Michal Reitler
 
 
odborný poradce:
Martin Jemelka (historik)
 
 
výprava:
Roman Chochola (vedoucí výpravy)
 
 
osvětlovač:
Jan Kratina
 
 
výkonný producent:
Matěj Stehlík
 
 
kaskadér:
Jan Blahák, Matouš Brichcín
 
 
stavba:
Pavel Zapletal (0)
 
 
kreativní producent:
Michal Reitler
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.