Cerven
ohodnotit

Dva dny, jedna noc

Deux jours, une nuit

Další název:
Two Days, One Night; Dva dni, jedna noc; Zwei Tage, eine Nacht
Rok:
2014
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
4.12.2014
„Mimořádně lidský a silný příběh z rukou mistrů filmového plátna“
Popis / Obsah / Info k filmu Dva dny, jedna noc
Autorská režisérská dvojice bratrů Dardennových již pravidelně každé tři roky přináší svým divákům nové celovečerní filmy, za které získává prestižní filmové ocenění. Jejich parketou jsou sociální dramata s tematikou rodiny, práce či hodnoty peněz, které se vyznačují pronikavou realističností a věrohodností, ale i naprostou absencí filmové hudby, dotvářející atmosféru událostí. Diváci se tak mohou nerušeně soustředit na bezchybné herecké výkony povětšinou neprofesionálních či méně známých herců. Nominace na Zlatou palmu z MFF Cannes, ale i cena za Nejlepší film z MFF v Sydney pro snímek Dva dny, jedna noc, jsou důkazem, že belgické režisérské duo dokáže zaujmout nejen diváky, tak i světoznámé filmové kritiky.

Sandra pracuje v místní solární elektrárně a právě se zotavuje z depresí, které byly důvodem její časté absence v práci. Vedení společnosti nemá zájem o takovéto zaměstnance, avšak nechce vystupovat ve zlém světle. Finální rozhodnutí o Sandřině osudu tak nechává na jejích kolezích, kteří mají určit, zda Sandra o práci přijde anebo ne. Pokud ano, budou si moci ponechat své roční bonusy ve výši 1000 eur, a pokud ne, tak o ně přijdou. Sandra se však nevzdává a během dvou dnů a jedné noci se ze všech sil snaží přesvědčit kolegy, aby se rozhodli v její prospěch. Sandřina prosba je jednoduchá: “Nelitujte mě! Jen se zkuste vžít do mé situace.“

Hlavní postavu ve filmu přesvědčivě ztvárnila francouzská herečka Marion Cotillard, která se tak zařadila k malé hrstce známějších a zároveň oceňovanějších herců (Olivier Gourmet, Jérémie Renier ad.), vystupujících ve filmech bratrů Dardennových.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Dva dny, jedna noc
Autorská režisérska dvojica bratov Dardennovcov už pravidelne každý tretí rok svojim divákom prináša nové celovečerné filmy, za ktoré získava prestížne filmové ocenenia. Ich parketou sú sociálne drámy s tematikou rodiny, práce či hodnoty peňazí, ktoré sa vyznačujú prenikavou realistickosťou a vierohodnosťou, ale aj úplnou absenciou filmovej hudby, dotvárajúcej atmosféru udalostí. Diváci sa tak môžu nerušene sústrediť na bezchybné herecké výkony zväčša neprofesionálnych či menej známych hercov. Nominácia na Zlatú palmu z MFF Cannes, ale aj cena za Najlepší film z MFF v Sydney pre snímku Dva dni, jedna noc, sú dôkazom, že belgické režisérske duo dokáže zaujať nielen divákov, ale aj svetoznámych filmových kritikov.

Sandra pracuje v miestnej solárnej elektrárni a práve sa zotavuje z depresií, ktoré boli dôvodom jej častej absencie v práci. Vedenie spoločnosti nemá záujem o takýchto zamestnancov, no nechce vystupovať v zlom svetle. Finálne rozhodnutie o Sandrinom osude tak necháva na jej kolegoch, ktorí majú určiť, či Sandra o prácu príde alebo nie. Ak áno, budú si môcť ponechať svoje ročné bonusy vo výške 1000 Eur, a ak nie, tak o ne prídu. Sandra sa nevzdáva a počas dvoch dní a jednej noci sa zo všetkých síl snaží presvedčiť kolegov, aby sa rozhodli v jej prospech. Sandrina prosba je jednoduchá: “Neľutujte ma! Len sa skúste vžiť do mojej situácie.“

Hlavnú postavu vo filme presvedčivo stvárnila francúzska herečka Marion Cotillard, ktorá sa tak zaradila k malej hŕstke známých a zároveň oceňovanejších hercov (Olivier Gourmet, Jérémie Renier a i.), vystupujúcich vo filmoch bratov Dardennovcov.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Dva dny, jedna noc
Sociálně laděné komorní snímky belgických filmařů, bratrů Jeana-Pierra a Luca Dardenneových, jsou založené na pečlivě odpozorované realitě běžného života a většinou se týkají lidí na okraji, kteří se dostali do existenčních či etických problémů; ani jejich poslední snímek Dva dny, jedna noc není výjimkou. – Sandra, vdaná matka malých školáků Estelly a Maxima, se ocitne v životní krizi. Sotva se vrátila do práce po léčení deprese, nechalo vedení hlasovat šestnáct spolupracovníků, zda se vzdají prémií ve prospěch kolegyně, která tak nebude propuštěna. Vyjde najevo, že mistr Jean-Marc některé zastrašoval, a proto Sandřina přítelkyně Juliette prosadí u zaměstnavatele Dumonta nové hlasování. Stále ještě labilní žena, která se co chvíli uklidňuje prášky a propadá záchvatům pláče, zprvu odmítá poprat se o práci, ale Juliette a oddaný manžel Manu ji přesvědčí. (Manželé mají hypotéku na dům, již by nemohli splatit.) Sandra a Manu tedy během víkendu objíždějí spolupracovníky a žena se je snaží přesvědčit. Někteří odmítnou, jiní ji podpoří, někdo se nechá zapřít… Sandra si připadá jako žebrák a propadá beznaději. Spolkne balení Xanaxu, ale když získá podporu další kolegyně, pokračuje po výplachu žaludku dál. – Během Sandřiny nemoci kolegové zjistili, že práci zvládnou i bez ní… – Před hlasováním mistr Sandru obviní, že rozklížila kolektiv. Ženě nakonec chybí jen jeden hlas. Majitel jí nabídne, že ji za dva měsíce přijme zpět místo muže s dočasnou smlouvou. Sandra to však odmítne a vyrovnaně odejde.

–kat-, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

115 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa z výšky

08:35 - 09:20

19 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:25 - 09:45

29 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:05

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama