Rijen
ohodnotit

Em a On [DVD kinodistribuce]

Další název:
Em & I
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
3.11.2011
„Něžný buran Xavier Baumaxa ... bez cenzury.“
Popis / Obsah / Info k filmu Em a On
Další dokument z cyklu Bez cenzury je věnován dvojici nonkonformních umělců ze severočeského Litvínova. První si říká EM Rudenko, prohlašuje se za bývalého ukrajinského dělníka a je autorem absurdních básní, plných záměrných nonsensů. Druhý - užívající pseudonym Xavier Baumaxa - je originální písničkář, jenž svou tvorbu zakládá na parodiích zprofanovaných žánrů, karikaturách celebrit a zesměšňování předsudků.
Režisér Vladimír Michálek sledoval aktéry svého snímku více než dva roky a přiblížil řadu jejich veřejných i soukromých vystoupení. Zazní v nich nejznámější Baumaxovy songy - například groteskní „etno“ Pozitiff peopula, protinacistická balada Nazijazz, či parodický Ozajstný hip-hop, rapovaný slovensky. Nechybějí ani ukázky Baumaxovy účasti na pantomimické performanci, výňatky z jeho ironické show Opičan Havel, či fragmenty vystoupení s elitními hosty, včetně Radima Hladíka, Dana Bárty, či Lenky Dusilové.

V rozhovorech během putování po severočeské krajině režisér pátrá i po rodinném zázemí a sociálních kořenech obou protagonistů. Výsledkem je neučesaná koláž, plná drsného humoru, necenzurovaných zpovědí a troufalých mystifikací, ale také hloubavé svědectví o problematickém regionu severních Čech a jeho unikátní reflexi.

Michálkův dvojportrét poodhaluje i pravé podoby jeho aktérů, skryté za jejich rozháranou autostylizací. Sleduje také vděčné reakce publika na jejich eruptivní produkce. Dokument EM a ON přerůstá v pozoruhodnou výpověď o sympaticky podvratné alternativě naší komerční scény.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Em a On
Em a On je o dvou kamarádech ze severočeského Litvínova. Ukrajinský básník EM Rudénko a hudebník Xavier Baumaxa. Oběma je 36 let.
První je nezaměstnaný. Čas od času likviduje nebezpečné odpady v chemičce a nebo tahá na černo kabely blátem. Prostě dělá to, co nikdo nechce. Nestávkuje. Nestěžuje si.
Druhý obráží Českou republiku se svou kytarou. Je vystudovaný učitel.
To, co je spojuje, je přátelství a ohromný talent, který jen tak pomalu probublává do veřejného podvědomí.
U Rudénka je to pokračování v tradici krátkých přebásněných až do absurdna vyprávěných mini příběhů. Navazuje tak nepřímo (aniž by o tom možná sám věděl) na dílo Iva Vodseďálka, Egona Bondyho a dalších. U Baumaxy se jedná o tvorbu, která je zcela nová. Ničemu nepodobná. Je inteligentní, krutá a věřím, že mnoho lidí s ní může mít opravdové potíže. Pro pozorného člověka však není příliš těžké rozpoznat, že je to člověvěk plný něžného citu ( stejně tak EM Rudénko), který své texty pouze nerozpatlává do rozplizlé, bezduché, patetické říkanky, či efektních rýmů. Skvěle imituje, texty staví na slovních hříčkách a erudované znalosti cizích jazyků.
Strávil jsem s těmito lidmi dva roky natáčení. Obklopeni krajinou severních Čech a “dekadencí” jejich měst. Vše vznikalo organicky, jako se píše báseň nebo maluje obraz. Sami s kamerou bez vnějších tlaků, bez cenzury. To stejné se podařilo udržet I ve fázi dokončování filmu. Realizační tým byl z větší části zároveň týmem, který se zasloužil o finální podobu filmu. Došlo tu k hlubokému provázání mezi tvůrci a hlavními hrdiny filmu. Inspirace byla vzájemná. Tedy i zde by se hodilo otřepané, ale pravdivé – Vše souvisí se vším.
Institut dokumentárního filmu 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Em a On
Celovečerní dokument EM a ON Vladimíra Michálka přináší portrét dvou přátel, žijících pod pseudonymy, nekonformního básníka a alkoholika Em Rudenka a hudebníka Xaviera Baumaxy, osobitě parodujícího různé interprety české popové scény a známé osobnosti. Režisér Vladimír Michálek, který se věnuje především hrané tvorbě, je sledoval s kamerou přes dva roky na cestách mezi koncerty, při vystoupeních i v soukromí, nezřídka posilněné alkoholem. Z útržků jejich rozhovorů, vzpomínek a jevištní produkce vznikla mozaika, plná necenzurovaných vtípků drsnějšího kalibru, provokativních či mystifikačních výroků, rámovaná cestou dvojice autem na neznámou „štaci“. Zazní i detaily o rodinném zázemí a sociálních kořenech protagonistů, jež usměrní pohled na živelné aktéry. Vše dokresluje atmosféra neutěšeného a problematického regionu severočeského Litvínova. - Film vznikl v koprodukci filmového kanálu HBO v rámci cyklu Bez cenzury.
Filmový přehled 2011/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

6 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v Drážďanech roku ...

11:45 - 12:40

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

11 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:25 - 13:25

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama