Cerven
ohodnotit

Episoda

Episode

Země:
Rok:
1935
Délka:
103 minut, 2832 metrů
Popis / Obsah / Info k filmu Episoda
"Episoda" - rakouská filmová výroba se mohla u tohoto filmu opět vykázat pěkným úspěchem po režijní stránce, výběru herců i technického provedení. Film "Episoda" patřil bezesporu na nejčestnější místo rakouské tvorby. Jak scéna se řadí ke scéně, tím víc se objevovala zjemnělost vkusu autora a současně i režiséra filmu Waltra Reische, uhýbajícímu vědomě banálnostem i přemrštěnému rozcitlivění, k němuž má děj filmu místy velmi našlápnuto, ale režisér to ukočíroval a nenechal se na cestičku samoúčelné sentimentality svést.

Ovšem hlavní oporou konečného zdaru je tu osobnost Pauly Wesselé, kupodivu není hezká v běžném pojetí krásy filmových hvězd, a přece je okouzlující prostotou a přirozeností své ženskosti, jejíž čistotu si dovede uhájit a zadostiučinění za domnělou křivdu si vybojovat se stejnou rázností, jako se jeví samozřejmou její zamilovanost, jakmile postřehne, že muž, v němž našla zalíbení, si této lásky ušlechtilosti charakteru zasloužil. Hraje jej Karl Ludwig Diehl s ukázněnou umírněností.

Děj filmu zavádí diváky do Vídně z doby nejhorší poválečné inflace r. 1922, kdy kurs koruny se pohyboval v astronomických číslech, lidé ztráceli úspory celého života a stávali se oběťmi nesvědomnitých spekulantů, kteří nejednou unikali spravedlnosti ranou revolveru. V této době ztratila úspory své matky krachem banky posluhovačka umělecko-průmyslové školy a byla existenčně zachráněna, když se stala přítelkyní jinak nezámožného staršího muže, otce dvou dospívajících synů, zhýčkaných klacků, pro něž otec opatřil energického vychovatele.

Z konfliktů, které vznikají z okolností, že vychovatel a studentka se do sebe zamilovali, vyvíjí se pak drama, jehož nejvážnější krize se však pohybují na samém pokraji veselohry a jsou v tom směru také řešeny. To ovšem nese s sebou příjemné uvolnění napětí.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

6 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Čína na jazyku

11:30 - 12:20

36 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

6 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:50 - 12:50

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Uwe Fellensiek

Fellensiek Uwe

Ingrid Stein

Stein Ingrid

Naposled navštívené:
Uwe Fellensiek

Fellensiek Uwe

Ingrid Stein

Stein Ingrid