Cerven
ohodnotit

Harold a Maude

Harold and Maude

Další název:
Harold et Maude / Harold und Maude
Rok:
1971
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
14.1.2010
Popis / Obsah / Info k filmu Harold a Maude
Harold je dvadsaťročný mladík posadnutý myšlienkami na smrť. Maude je sedemdesiatdeväťročná starenka posadnutá chuťou do života. Títo dvaja outsideri nemajú na prvý pohľad nič spoločné, no napriek tomu môžu práve oni dvaja tvoriť ideálny pár.

Harold žije so svojou dominantnou matkou v bohatstve. Márne sa snaží upútať na seba jej pozornosť nekonečnými a vždy neúspešnými pokusmi o samovraždu. Pre matku to znamená len toľko, že by pre svojho depresívneho syna mala nájsť priateľku, ktorá by ho vyliečila z chmúrnych myšlienok. Žiadna z nádejných neviest však nedokáže prežrieť Haroldovo samovražedné hobby. A tak je opäť odkázaný na samotu. Je vášnivým návštevníkom pohrebov, pretože práve na cintoríne je najbližšie k smrti. Čiperná Maude tiež rada chodí na pohreby, ale z úplne iných dôvodov. Keď sa jedného dňa stretnú nad cudzou rakvou, vytvoria svojrázny romantický pár, ktorý sa bláznivými nápadmi a neskrývanou slobodou vysmieva všetkým autoritám a predsudkom o živote, smrti, mladosti, starobe i sexe.Dnes už kultový film režiséra Hala Ashbyho vyvolal v čase svojho vzniku vlnu odporu tak zo strany konzervatívnej kritiky, ako aj mladých rebelov. Originálny humor a láskavé posolstvo tohto príbehu o láske a smrti našlo odozvu až oveľa neskôr a dnes patrí k najobľúbenejším filmom Nového Hollywoodu. Atmosféru filmu dokresľujú piesne Cata Stevensa.

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Harold a Maude
Milostný příběh dvacetiletého Harolda, posedlého smrtí, a skoro osmdesátileté Maude, vychutnávající život plnými doušky, není zrovna běžný námět na hollywoodský film, ale počátek 70. let také nebyla běžná doba. Bouřliváctví předchozí dekády sice pomalu odeznívalo, ale v lidech, kteří měli co mluvit do filmové výroby, ho pořád ještě dost zůstalo.

Harold je mladý, nechutně bohatý a může mít, co si zamane. Volný čas, kterého má požehnaně, tráví návštěvami pohřbů, jež ho neodolatelně přitahují. Se svou společensky vytíženou matkou žije v obrovské rezidenci, kde se mu daří unikat její přehnané péči. Jeho oblíbenou hrou je předstírání sebevražd. Projevuje při tom velkou vynalézavost a matku to velmi rozčiluje, i rozhodne se Haroldovu podivnou zasmušilost vyřešit organizováním jeho milostného života a drahými dárky. Nápadnice však před mladíkovými kousky prchají a luxusní jaguár končí předělaný na pohřební vůz.

Maude žije v železničním vagonu plném nejrůznějších tretek, nestará se, co bude zítra, a nesnáší autoritu v jakékoli (zejména uniformované) podobě. Potřebuje-li auto, vezme si ho, a tak se také seznámí s Haroldem, jemuž nabídne svezení v jeho vlastním vozidle. Jejich vztah je krátký, intenzivní a zcela upřímný.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Harold a Maude
Harold je mladý neštastný chlapec, nemá žádné přátele, jeho matka je povrchní šovinista a moc si s ní nerozumí. Jediné co ho na světě baví je smrt, a tak neustále pácha neuvěřitelně věrohodným způsobem sebevraždy a rád chodí na pohřby. Tam také potká ženu která nadobro změní jeho život. Tou ženou je téměř osmdesátiletá Maud. Přes svůj věk má plno elánu, sama vyzve Harolda aby si s ní někam vyrazil. Maud na výletě s Haroldem dokazuje že má ještě hodně sil, nedělá jí problém opravdu zběsilá jízda, krádeže aut a vůbec všechny možné vylomeniny. Pro Harolda se tato žena i přes svůj věk stane femme fatale, a on začíná chtít víc než jen přátelství...


Autor: Pardal

Popis / Obsah / Info k filmu Harold a Maude
Černá komedie Harold a Maude (1971) je druhým snímkem Hala Ashbyho. Ve své době měla malý ohlas, avšak během let se stala kultovním dílem, jehož kvality objevují stále noví a noví diváci. Film vznikl podle rozšířeného absolventského scénáře Colina Higginse (1941-1988), který látku vydal i knižně (1971) a zpracoval ji také jako divadelní hru. Dílo nese četné znaky doby svého vzniku, tedy konce svobodomyslných šedesátých let, spjatých se vzpourou proti establishmentu, proti militarismu a proti měšťácké morálce. Provokoval především námět, popisující krátké, ale intenzivní přátelství osmdesátileté ženy s dvaadvacetiletým mladíkem. Vadily též satirické narážky (např. na armádu) a místy morbidní černý humor. – Chlapecky vyhlížející Harold žije se svou zazobanou a společensky vytíženou matkou v rodinném sídle. Nudí se a jeho jedinými zábavami jsou rafinovaně inscenované sebevraždy a návštěvy pohřbů. Právě při nich se seznámí s vitální starou dámou Maude, která ho svou vášnivou láskou k životu přiměje změnit hodnoty. Nerovná dvojice spolu prožije několik humorných a bizarních epizod. Navzdory tragickému konci snímek díky originálnímu pojetí, díky vynikajícím hereckým výkonům a v neposlední řadě i díky písním tehdy populárního písničkáře Cata Stevense přináší katarzi.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

6 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: Chance Národní Liga 20...

17:20 - 19:30

106 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:55 - 19:30

11 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

11 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír Ráž

Ráž Vladimír

Tanec kolem družice

Tanec kolem družice
Tanec kolem družice

Zak Penn

Penn Zak

Jennifer Ehle

Ehle Jennifer

Laura Siváková

Siváková Laura

Jaroslav Skalický

Skalický Jaroslav

Antonín Holoubek

Holoubek Antonín

Hugh Williams

Williams Hugh

Conrad Vernon

Vernon Conrad

Christopher Hibler

Hibler Christopher

Naposled navštívené:
Vladimír Ráž

Ráž Vladimír

Tanec kolem družice

Tanec kolem družice
Tanec kolem družice

Zak Penn

Penn Zak

Jennifer Ehle

Ehle Jennifer

Laura Siváková

Siváková Laura

Jaroslav Skalický

Skalický Jaroslav

Antonín Holoubek

Holoubek Antonín

Hugh Williams

Williams Hugh

Conrad Vernon

Vernon Conrad

Christopher Hibler

Hibler Christopher