Hvězda z Ria (1940)

Hvězda z Ria (Stern von Rio)
80 %
 
 

Stern von Rio

    Žánr: dobrodružný
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 95 min.
"Hvězda z Ria". Tento poslední, doslovně poslední film slavné tanečnice La Jany, jeho hlavní představitelky, stal se osudnou shodou okolností její labutí písní. Neboť La Jana, jak se s rychlostí blesku rozneslo, zemřela v březnu 1940 jako třicetipětiletá, aniž se dočkala premiéry tohoto svého posledního filmu. A právě tento film a úloha, která jí v něm byla přidělena, vyčerpávajíc její taneční umění a herecké schopnosti, ukázal, že smrt této tanečnice znamenala pro německý film trvalou ztrátu, ač dosud v něm byla v málo zaměstnána.

Kdysi si zahrála ve švédském filmu a později se objevila ve dvou německých "Za jeho čest" po boku Gösty Eckmana a Hanse Albersa a pak v seriálu "Tygr z Ešnapuru". V posledním filmu tancem začíná a tancem končí - předvedla jeden z typických jihoamerických tanců, ovládaný na rozdíl od argentinského tanga rytmem vířivé hudby a nazvaný "Maxixo". Mezitím stává se středem dobrodružného děje, když v Amsterodamu předvádí na přehlídce diamantů velký brazilský diamant "Hvězdu z Ria". Diamant je na přehlídce ukraden..!

Ukraden proto, poněvadž tanečnice Concha jej dostala kdysi darem od svého milence, jemuž byl s ostatními kameny vzat jako neoprávněnému majiteli. Děj filmu byl sestaven tak, aby diváka zaujal třeba tím, jak jej napínavě seznamuje s praktikami amsterodamských obchodníků s drahokami a také tím, že se odehrává střídavě v Brazílii a Amsterodamě a dává příležitost k pátrání a zásahům soukromého detektiva, jehož představuje Max Gülstorff . Hlavní mužskou úlohu braziliánského boháče hraje umělecky ukázněně Gustav Diesll a v úloze hudebníka Jakoba ze zamilovanosti napomáhající tanečnici si dobře vedl Harald Paulsen. Režii v tomto filmu měl náš krajen Karel Anton, který svým postupem udržoval vývoj děje na hranicich dobrodružné romantičnosti a hodnověrné skutečnosti.  Autor: Asmodej

hraje:
La Jana (Concha), Gustav Diessl (Felipe), Harald Paulsen (Jakobo), Fritz Kampers (Peter), Mia Elmenhorst
 
 
námět:
Willy Engel-Berger
 
 
scénář:
Félix Enríquez Alcalá
 
 
kamera:
Bruno Mondi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.