Cerven
ohodnotit

Inspektor Gadget

Inspector Gadget

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
7.10.1999
„Matthew Broderick v dobrodružné komedii z produkce studia Walta Disneye.“
Popis / Obsah / Info k filmu Inspektor Gadget
John Brown sní o tom, že se stane slavným bojovníkem proti zločinu v Riverton City. K policii ho ovšem nepřijali a tak se nudí jako ochranka ve výzkumném ústavu Artemuse Bradforda. Objevy tohoto proslulého vědce, který spolupracuje s místní policií na vynálezu policisty-robota, lákají zlotřilého boháče Sanforda Scolexe. Zorganizuje proto noční loupež, při které je doktor Bradford zavražděn. John Brown s maximálním nasazením pronásleduje pachatele, ale jeho vůz vyletí do povětří. Snaživý adept detektivního řemesla leží v nemocnici na hranici mezi životem a smrtí - jeho jedinou nadějí je vynálezcova dcera Brenda, taktéž mimořádně talentovaná vědkyně. Do Brownova polámaného těla voperuje spousty užitečných přístrojů a ze smolařského nekňuby se stává obávaný „Inspektor Gadget“, lidský stroj na potírání zločinu. Jeho prvním úkolem je záchrana světa před ďábelským Scolexem.

Film z produkce studia Walta Disneye vznikl podle populárního televizního animovaného seriálu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Inspektor Gadget
Hraná verze populárního amerického animovaného seriáluvypráví o nijak zvlášť bystrém detekttivu Gadgetovi (Matthew Broderick), který je zmasakrován zlodušským doktorem Clawem (Rupert Everett). Tím ovšem jeho kariéra nekonči, neboť jeho zbytky dá s použitím hi-fi součástek dokupy půvabná vědkyně Brenda (Joely Fisherová) a on nejen žije, ale prudce zvýší své schopnosti. Je z něj nejlůepší detektiv na světě a jaký teď bude Claw?

Autor/Zdroj: /Cinema


Fantastická komedie debutujícího Davida Kellogga Inspektor Gadget je dalším z hollywoodských pokusů převést do hrané podoby postavy z populárních kreslených TV sérií (srovnejte Flintstoneovi. Pan Magor). Tentokrát se jedná o figurku svérázného robotického policisty Gadgeta, která vznikla ve francouzské firmě DIC a která slavila televizní úspěchy v osmdesátých letech. Titulní hrdina je původně prostým nočním strážným Johnem Brownem, který však utrpí smrtelný úraz při prvním střetnutí s cinickým zloduchem, boháčem Sandorfem Scolexem. Zanícená vědkyně Brenda Bradfordová stvoří z nebohého Johna kybernetického inspektora Gadgeta, vybaveného neskutečnými schopnostmi (má libovolně vytahovací končetiny i krk, může se proměnit třeba v "péráka" nebo ve vrtulník). Přidá mu ještě mluvící inteligentní vozidlo gadgetmobil. Jenže zločinec, který zabil Brendina otce a ukradl mu jeho vynálezy, si vyrobí inspektorova dvojníka RoboGadgeta, odlišujícího se výrazným chrupem a zejména terorizováním fiktivního Riverton City. Nevšední strážce zákona však nakonec zvítězí a získá i přízeň milované Brendy. - Trikově náročný film je určen dětem. Jednidychý příběh s jasně vyhraněnými typy postav tvoří jen záminku pro nejrůznější vizuální atrakce, vycházející především ze záměrně naivní, "anachronické" poetiky, v níž nad počítači jasně převládají mechanické efekty. Tvůrcům se však bohužel nepodařilo zvládnout úskalí, spočívající právě v odlišných polohách animovaného a hraného příběhu. Realistické ztvárnění kreslené nadsázky mnohdy působí křečovitě a možná i kontraproduktivně… - Upozorňujeme, že mezi závěrečnými titulky se ještě dokončuje vyprávění.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Go go Gadget! MattMew Broderick jako hydraulická ruka zákona v nejnovější Disneyově rodinné taškařici

John Brown (Matthew Broderick) měl štěstí v neštěstí. Byl při výbuchu v laboratoři, kde dělal hlídače, zraněn tak vážně, že se ocitl na prahu smrti. Mladá vědkyně Brenda Bradfordová mu vrátila život a naplnila jeho tě-lesnou schránku integrovanými obvody, hyd-raulikou, servomotory a senzory. A do klobouku mu zamontovala helikoptéru, raketomet, lupu, deštník a ještě tucet dalších věcí. A tak se mohl Johnu Brownovi (nyní už "in-spektoru Gadgetovi") splnit jeho dávný sen: stát se policis-tou. Všechna svá šílená hej-blátka bude roz-hodně potřebo-vat při souboji s Drápem (Rupert Everett), geniálním mania-kálním miliardá-řem, který chce odhalit tajemství "projektu Gadget" a vybudo-val "Robo-Gadgeta", který je inspek-torovou přesnou kopií (až na chrup),
ale na rozdíl od něj je zlý a podpaluje dědečkům fousy.
Inspektor Gadget (čti "gedžit") vznikl na motivy stejnojmenného animovaného seri-álu a tudíž při jeho hodnocení dost dobře nemůžeme aplikovat obvyklá kritéria. Film za-číná v neuvěřitelném tempu, které je bohužel pravidelně zpomalováno scénami, obsahujícími méně než jeden střih za vteřinu. Takže vám
k zahnání nudy musí postačit špičkové triky, které skutečně stojí za to (ještě před tako-vými pěti lety by Inspektor Gadget těžko mohl vznik-nout). Ze všech těch natahovacích končetin a raket v klobouku (nemlu-vě o inteligentním a mluvícím autě) bu-dou všichni caparti jis-tě v sedmém nebi. Gagů jsou tuny a nechybí ani nějaké to ponaučení (ten-tokrát: "Tvé tělo neřídí tvůj čip, ale tvé srdce"), ale nejlépe se divák baví, když film zapomene na emoce a logiku a někdo někoho prohání /zesměš-ňuje/ propleskává. A vysvětlí mi konečně někdo, proč musí mít Disney ve všech svých dět-ských filmech scénu, ve které jsou hrdinové polepeni něja-kým pestrobarevným slizem?
Režisér David Kellogg do-posud režíroval jen spoustu reklam, hudební podívanou Cool as Ice (v ně-kterých žebříčcích označovanou za nejhorší film všech dob) a krátký erotický segment pro Playboy. Proto tvrzení, že "Inspektor Gadget je jeho zdaleka nejlepším filmem" asi nikoho příliš nepřekvapí. Nicméně se mu podařilo (za vydat-né pomoci trikových studií, střihače a skladatele Johna Debneyho) převést do hrané podoby fre-netičnost a nadsázku animovaného seriálu, což je nezanedbatelný úspěch. Rupert Everett si svého záporáka zjevně užil a několik vtípků vás příjemně překvapí svou originalitou a inteligencí (nenechte si ujít sezení "Nápravného klubu pro bývalé poskoky padouchů" uprostřed závěreč-ných titulků). A co definitivně rozhodlo, že to tentokrát bude "za šedesát"? Inspektor Gadget má necelých 80 minut!

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Inspektor Gadget 2 (2003) [Video]

 Inspektor Gadget 2 (2003) [Video]
Inspektor Gadget 2 n
Inspector Gadget 2
Žánr: komiks / akční / komedie / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Alex Zamm

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Jako malé děti (1974) [TV insc...

07:25 - 08:15

11 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

07:25 - 08:20

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:00 - 07:45

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:35 - 08:05

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Starty: Terry z Montmartru

Starty: Terry z Montmartru

Otec (The Father)

Otec
The Father

Zprávy z domova

Zprávy z domova

Mainstream

Mainstream
Mainstream

Já taky (Yo, también)

Já taky
Yo, también

John Standing

Standing John

Kim Kold

Kold Kim

David Mitchell

Mitchell David

Mořská panna

Mořská panna
Mořská panna

Naposled navštívené:
Starty: Terry z Montmartru

Starty: Terry z Montmartru

Otec (The Father)

Otec
The Father

Zprávy z domova

Zprávy z domova

Mainstream

Mainstream
Mainstream

Já taky (Yo, también)

Já taky
Yo, también

John Standing

Standing John

Kim Kold

Kold Kim

David Mitchell

Mitchell David

Mořská panna

Mořská panna
Mořská panna