Cerven
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Intolerance
V Centru publicistiky a dokumentu TS Ostrava vznikla nová řada televizních dokumentů pod názvem Intolerance. Od 2. ledna 2011 až do konce března osloví televizní diváky každou neděli na ČT2 v 17:35 hodin s příspěvky, které se věnují nejrůznějším podobám netolerance v České republice. Nejde zdaleka jen o rasismus a xenofobií. Projevy intolerance nacházíme ve veřejném životě i hluboko uvnitř povahy každého z nás. Ať už jde o netoleranci k slabým, tělesně postiženým, ke krajině, k odlišnému životnímu stylu, k náboženskému vyznání, politické ideologii, netoleranci úřadů nebo politiků vůči občanům, neúctu k vlastním dějinám, netoleranci k mladým lidem a jejich životnímu stylu nebo kultuře.

Na dvanácti dílech cyklu se podílelo devět autorů. Vedle známých jmen, jako jsou Břetislav Rychlík, který je autorem projektu, Pavel Štingl, Marcel Petrov, Petra Všelichová, Daniela Gébová nebo Aleš Koudela, se prosadili i mladí režiséři Ivo Bystřičan, Tereza Reichová nebo Apolena Rychlíková. Dramaturgie je v rukou Josefa Albrechta

Připomínáme, že Intolerance je titul, který se vrací. V letech 1990–2000 byla pod tímto názvem natočena (tenkrát v TS Brno) první série dokumentů. V podstatné míře se zabývala sílícími projevy nacionalismu, xenofobie a rasismu v naší společnosti.

V ČR žije zhruba půl milionu lidí se zdravotním postižením různého typu. Podle ČSÚ jich bylo v posledním čtvrtletí minulého roku více než 75 % ekonomicky neaktivních. Na práci buď neměli fyzické či psychické předpoklady, anebo naději na nalezení místa – po spoustě marných pokusů – vzdali. Jsou mezi nimi i takoví, kteří snahu po praktickém uplatnění považují rovnou za bezpředmětnou. Velkou skupinu mezi zdravotně postiženými tvoří právě nevidomí a slabozrací lidé. Tato smyslová porucha je rovněž důvodem, proč většina z nich nemá práci a je odkázána na finanční pomoc ze strany státu.

Práce je však i pro nevidomé a další zdravotně postižené činností klíčovou pro zdravé sebepojetí, pocit důstojnosti a rovnocenné pozice ve společnosti. Klíčovou pro tento dokument bude skupina nevidomých masérů, která svépomocí našla své uplatnění a začala být přínosem i pro další lidi ve svém okolí. Jenže! Bez očí se některé věci zvládají jen těžko a systém na to nemíní reagovat…


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Jak chutná láska (2002) [TV fi...

10:10 - 11:20

19 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa z výšky

10:25 - 11:10

4 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Na vodě (2016) [TV seriál]

09:25 - 10:35

64 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka

09:50 - 10:55

39 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Teror

Teror

Naposled navštívené:
Teror

Teror