Cerven
ohodnotit

Jádro

The Core

Rok:
2002
Délka:
135 minut
Premiéra v ČR:
12.6.2003
„Jediná cesta ven vede dovnitř“
Popis / Obsah / Info k filmu Jádro
V blízké budoucnosti hrozí celé naší planetě nebezpečí vyplývající ze zastavení rotace zemského jádra. Mladý vědec Josh Keyes přijde na jediný způsob, jak katastrofu odvrátit - je třeba vyslat super odolnou loď do žhavých hlubin Země.


Autor: Daw25

Popis / Obsah / Info k filmu Jádro
Ve světě začíná docházet k podivným nehodám a katastrofám. Odborník na zbraně Serge Leveque a geofyzik Josh Keyes na poradě v Pentagonu odmítnou, že by to nějaká zbraň dokázala. Když v Londýně způsobí katastrofu stovky holubů, kteří ztratí orientaci, uvědomí si Josh, že se ptáci orientují podle magnetického pole Země. Svou teorii předloží významnému geofyzikovi dr. Zimskému. Zanedlouho si pro něj přijdou agenti FBI, kteří ho zavezou do Pentagonu. Tady na tajné poradě vysvětlí zvláštnímu výboru, že se podle něj přestalo otáčet zemské jádro a důsledkem je rozpad elektromagnetického pole planety. Podle něj budou katastrofy nabývat na intenzitě a vše živé zanikne. Josh v doprovodu Serge a Zimského odletí do pouště, kde dr. Brazzeltone pracuje na lodi, s níž by se dalo proniknout k zemskému jádru. FBI zatkne geniálního mladého hackera Finche a přimějí ho, aby pracoval na monitorování informací z celé planety. Posledními členy tajného projektu se stanou majorka Becky Childsová a velitel Iverson, kteří mají řídit loď do středu Země. Zpočátku jde vše hladce, ale pak se loď dostane do prázdného prostoru vyplněného poletujícími drahokamy. Zemře Iverson a Serge. Komplikace nastanou i poté, co výprava zjistí, že je zemské jádro mnohem řidší, než vědci čekali. Zatímco generálové na povrchu rozjedou náhradní plán Destiny, Josh s ostatními dál zoufale hledá řešení. Času však není nazbyt.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Jádro
Z důvodů, které nedokážou vysvětlit ani špičkoví vědci, se přestalo otáčet zemské jádro. Vzápětí se prudce zhoršil stav elektromagnetického pole Země a život na naší planetě začal být provázen dramatickými změnami atmosféry. Jejich důsledkem bylo např. zborcení slavného sanfranciského mostu Golden Gate, dopravní kolaps na londýnském Trafalgar Square, který způsobili zcela dezorientovaní holubi, nebo nevídaná elektrická superbouře, v jejímž důsledku zůstalo římské koloseum v troskách. Americká vláda ruku v ruce s velením armády se snaží krizovou situaci urychleně řešit. Jediným východiskem jak zachránit svět před jistou katastrofou je vyslat expedici do nitra Země a pomocí přesně dávkovaného a mířeného atomového výbuchu reaktivovat zemské jádro. Tým předních odborníků, vedený uznávaným geofyzikem Keyesem (Aaron Eckhart) má před sebou nelehký úkol, který od každého člena posádky speciálně zkonstruované lodi vyžaduje mimořádné nasazení a statečnost.

Režisér Jon Amiel, podepsaný např. pod filmy Past, Muž, který věděl příliš málo, či Návrat Somersbyho, rozhodně nechápal scénář filmu Jádro jako klasickou sci-fi. Odborní poradci, kteří se účastnili natáčení, ho nepochybně seznámili s nejnovější teorií Marvina Herdona, která jednoznačně poukazuje na limitovanou životnost zemského "georeaktoru". Proto především akcentuje onu lidskou stránku dramatu. Sám k tomu dodal :"Film Jádro je v zásadě vědeckou faktografií, což je směs složená z dobré porce vědeckých poznatků a malého množství fikce. Proto mě především zajímaly vzájemné vazby šestičlenné posádky, která se vydala zachránit Zemi. Každý z nich je vyhraněnou a respektovanou individualitou kráčející vlastní cestou. Jenže úkol, který před nimi stojí, vyžaduje perfektní týmovou práci."


Popis / Obsah / Info k filmu Jádro
V katastrofickém snímku zkušeného Jona Amiela Jádro se Země zase jednou ocitá před neodvratnou zkázou. Ta kupodivu tentokrát nepřichází z vesmíru, jako tomu bylo mj. ve snímcích Drtivý dopad (FP 6/98) či Armageddon (FP 8/98), ale přímo z hlubin planety. Zemské jádro se přestalo otáčet, svět stíhá katastrofa za katastrofou a nenajde-li tým vědců řešení včas, je konec světa na spadnutí. Nejlepší mozky tedy spojí síly, v udivující rychlosti je sestrojen supermoderní stroj a pět mužů a jedna žena se mohou odvážně provrtat (či spíše propálit) do nitra Země, aby pomocí atomových náloží jádro rozpohybovali. Pochopitelně se události neodvíjejí podle plánu, členové různorodé posádky se s výjimkou ústřední dvojice postupně obětují pro záchranu lidstva a nakonec skoro všechno dobře dopadne, pomineme-li ovšem velkolepě pojatou zkázu Říma či San Francisca… - Jádro je přímočarý průměrný film s odměřovanými dávkami patřičných efektů, s přiměřeně schematickými postavami bez hlubší psychologie, se standardními dialogy i napětím a jen s náznakem milostného vzplanutí. – Z hereckého obsazení stojí za zmínku Stanley Tucci, který si roli arogantního, neuvěřitelně domýšlivého a mediálně zdatného geofyzika dr. Conrada Zimského vychutnal se slušnou dávkou noblesy a s jemným humorem.
-kat-, Filmový přehled 2003/7,

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Jako malé děti (1974) [TV insc...

07:25 - 08:15

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

07:25 - 08:20

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:00 - 07:45

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:35 - 08:05

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Veronika Helcelová

Helcelová Veronika

Daniela Voráčková

Voráčková Daniela

Jiří Suchý

Suchý Jiří

Vincenzo Cerami

Cerami Vincenzo

Damián Szifron

Szifron Damián

Krtek a muzika

Krtek a muzika
Krtek a muzika

Monstrum (Animal)

Monstrum
Animal

Ken Kwapis

Kwapis Ken

Naposled navštívené:
Veronika Helcelová

Helcelová Veronika

Daniela Voráčková

Voráčková Daniela

Jiří Suchý

Suchý Jiří

Vincenzo Cerami

Cerami Vincenzo

Damián Szifron

Szifron Damián

Krtek a muzika

Krtek a muzika
Krtek a muzika

Monstrum (Animal)

Monstrum
Animal

Ken Kwapis

Kwapis Ken