Cerven
ohodnotit

Janek nad Janky [TV film]

Žánr:
Rok:
2003
Délka:
58 minut
„Pohádka o sirotkovi, který vyhnán z domova, cestou dobré i zlé potkával, princeznu vysvobodil a králem se stal.“
Popis / Obsah / Info k filmu Janek nad Janky
POZOR, SPOILER

Janek je na hřbitově, kde pochoval rodiče, a nyní zůstal docela sám. Ani domů nemůže, protože mu sedlák zabavil dům kvůli dluhům.

Janek jde do světa, kde najde kobylku. Ta jde stále za ním, a tak si ji Janek ponechá. Spolu najdou podkovu osázenou drahými kameny. Tu Janek nabízí králi, do jehož sídla čpícího chudobou zavítal. Král s katem jej večer opijí a podkovu mu seberou. Ráno může Janek nadávat, jak chce, není mu to nic platné. Král mu pak ale nabízí svou dceru a půl království. Plus podkovu. Princezna je začarovaná, ale Janek se nebojí a jde do toho.

Na cestě za štěstím potká i cikány. Ti jedí neviditelnou polévku. Stejně jako na zámku byly neviditelné obrazy a jiné věci. Janek si o tom myslí své. Konečně nalézá krásnou dívku, která však neví, kdo je. Nakonec si přece jen veze dívku ke králi. Jmenuje Agnetka a stále varuje Janka před svým pánem kouzelníkem Aradorem. A ti dva si stanou tváří v tvář. Janek musí bojovat o všechno…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Janek nad Janky
Janka stihl smutný osud – po smrti otce mu zemřela také matka, takže zůstal na světě sám. K dovršení všeho neštěstí je vyhnán šafářem z chalupy, kterou rodiče dali jako zástavu na dluh. Musí tedy do světa. V lese potká kobylku a společně s ní se vydá na další putování. Při cestě najde zlatou podkovu. Zaraduje se – zlato smění za peníze, zaplatí dluh a vrátí se do své chalupy. Jenže všechno je jinak. Na zámku nabídne podkovu králi, ale ten se k její koupi nemá a vrátit mu ji jen tak rovněž nehodlá. Janek musí opět do světa, aby králi přivedl jeho dceru Agnetu, kterou má ve své moci zlý čaroděj Arador. Prochází fantaskními prostředími, utká se s čarodějem a Agnetu nakonec zachrání. Tím vysvobodí království ze zakletí a pro princeznu se stane Jankem nad Janky.

Do hlavních rolí pohádkových hrdinů obsadil režisér Jiří Vanýsek Pavla Lišku, Igora Bareše, Jiřího Pechu a Miroslava Etzlera. Jako princezna Agnetka se v pohádce představí studentka brněnské Konzervatoře Jana Hellingerová, která na rozdíl od svých mužských kolegů před kamerou stála poprvé.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama