Cerven
ohodnotit

Jediná správná věc

One True Thing

Rok:
1998
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
15.7.1999
„Působivé drama o mladé ženě, přehodnocující vztah ke svým rodičům.“
Popis / Obsah / Info k filmu Jediná správná věc
Ellen je mladá ambiciózní reportérka velikého newyorského časopisu. Přijíždí domů na oslavu narozenin svého otce, slavného profesora literatury. Už od dětství jej obdivovala, přestože na její projevy přízně reagoval vždy velmi odměřeně a chladně. Oproti tomu na svou matku Kate, obětavě se starající o domácnost a rodinu, poněkud cynická Ellen vždy pohlížela jako na relikt z dávné minulosti a její mateřská láska jí byla občas až nepříjemná.Pak ale přichází šok - Ellen se dozvídá, že matka má rakovinu. Otec, který je jako obvykle plně pracovně vytížený, ji požádá, aby se o svou matku starala.Mladá žena opouští slibně se rozvíjející kariéru a skutečně se své matce naplno věnuje.A teprve v průběhu matčiny neustále se zhoršující nemoci poznává dcera své rodiče i z jiného úhlu. Uvědomuje si, že si svého otce příliš idealizovala a začíná se sbližovat s matkou a jejím životním postojem...Jediná správná věc je působivým příběhem o rodině a o poznávání pravého významu svých blízkých, jenž může bohužel někdy přijít až po velmi dlouhé době a na poslední chvíli.

Zdroj: TV Barrandov


Popis / Obsah / Info k filmu Jediná správná věc
Ellen je mladá ambiciózní reportérka velikého newyorského časopisu. Přijíždí domů na oslavu narozenin svého otce, slavného profesora literatury. Už od dětství jej obdivovala, přestože na její projevy přízně reagoval vždy velmi odměřeně a chladně. Oproti tomu na svou matku Kate, obětavě se starající o domácnost a rodinu, poněkud cynická Ellen vždy pohlížela jako na relikt z dávné minulosti a její mateřská láska jí byla občas až nepříjemná.Pak ale přichází šok - Ellen se dozvídá, že matka má rakovinu. Otec, který je jako obvykle plně pracovně vytížený, ji požádá, aby se o svou matku starala.Mladá žena opouští slibně se rozvíjející kariéru a skutečně se své matce naplno věnuje. A teprve v průběhu matčiny neustále se zhoršující nemoci poznává dcera své rodiče i z jiného úhlu. Uvědomuje si, že si svého otce příliš idealizovala, a začíná se sbližovat s matkou a jejím životním postojem...

Jediná správná věc je působivým příběhem o rodině a o poznávání pravého významu svých blízkých, jenž může bohužel někdy přijít až po velmi dlouhé době a na poslední chvíli.V hlavních rolích vydařeného dramatu Carla Franklina (Ďábel v modrém) podávají brilantní výkony William Hurt, Renée Zellwegerová a především Meryl Streepová, která byla za Jedinou správnou věc nominována na Oscara i Zlatý glóbus.Autor/Zdroj: /CinemaPsychologické drama Carla Franklina Jediná správná věc spojuje dvě častá témata současné hollywoodské kinematografie: proměny vztahů v rodině a nevyléčitelnou nemoc. - Ambiciózní začínající novinářka Ellen se jen s velkým sebezapřením vrací do rodného městečka Langhornu, aby se kvůli matčině nemoci starala o domácnost. Ellen považuje matku Kate za maloměšťáckou ženušku, zabývající se po celý den bezvýznamnými věcmi. Zato si váží otce, oblíbeného univerzitního profesora a literáta. Delší pobyt doma však pro ni znamená radikální přehodnocení názorů. Zjistí, že Kate dokázala obětovat sama sebe rodinnému životu a přitom uměla najít štěstí. Zjistí také, že milovaný otec je ve skutečnosti slaboch, sobec a pokrytec. Mladá žena postupné objevuje životní hodnoty, o nichž dosud neměla ani tušení. Po smrti matky se s otcem usmíří a začíná ve své kariéře znovu... Vyprávění se odvíjí z Ellenina pohledu. Dívka vypovídá před státním zástupcem, který vyšetřuje, kdo způsobil smrt Kate předávkováním léky. Přitom si vybavuje události z nedávné minulosti, ale v několika drobných retrospektivách také z dětství. Nakonec pochopí, že trpící matka se zabila sama, aby svým nejbližším ušetřila dramatické rozhodování. - Film tohoto typu je postaven především na hereckých výkonech a zúčastnění herci prokazují výjimečnost svého talentu. Autoři se však bohužel nedokázali vyhnout značné dávce melodramatičnosti, už jen proto, že řadu sekvencí zařazují do běžného schématu tradičních amerických oslav (den Díkůvzdání, Vánoce apod.).
Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zahrada je hra (2005) [TV pořa...

04:05 - 04:30

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Ponikelské radovánky

04:20 - 04:50

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Dáma a Král (2017) [TV seriál]

03:55 - 04:50

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Big Man I. - Neobvyklá pojistk...

04:00 - 05:59

22 minut již uběhlo
97 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jaromír Kazda

Kazda Jaromír

Robert Bailey

Bailey Robert

Milovaní (Les bien-aimés)

Milovaní
Les bien-aimés

Kubánská spojka (Wasp Network)

Kubánská spojka
Wasp Network

Matthew McConaughey

McConaughey Matthew

Eliška Hřebíčková

Hřebíčková Eliška

Jihane Chouaib

Chouaib Jihane

Psí dny (Hundstage)

Psí dny
Hundstage

Miles Hankins

Hankins Miles

Lea a Darija (Lea i Darija)

Lea a Darija
Lea i Darija

Naposled navštívené:
Jaromír Kazda

Kazda Jaromír

Robert Bailey

Bailey Robert

Milovaní (Les bien-aimés)

Milovaní
Les bien-aimés

Kubánská spojka (Wasp Network)

Kubánská spojka
Wasp Network

Matthew McConaughey

McConaughey Matthew

Eliška Hřebíčková

Hřebíčková Eliška

Jihane Chouaib

Chouaib Jihane

Psí dny (Hundstage)

Psí dny
Hundstage

Miles Hankins

Hankins Miles

Lea a Darija (Lea i Darija)

Lea a Darija
Lea i Darija