Cerven
ohodnotit

Kalvárie

Calvary

Další název:
Kalvária
Rok:
2014
Délka:
100 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Kalvárie
V hlavní roli irského dramatu prodchnutého černým humorem se představí Brendan Gleeson jako otec James, duchovní z místní venkovské farnosti. Ten se během nedělní zpovědi dozví, že se ho jeden z jeho farníků chystá zavraždit. Neví však, o koho se jedná. Jamesova smrt by pro nešťastného muže byla zadostiučiněním za zneužívání, kterého se na něm v dětství dopouštěl jiný katolický kněz. James, jemuž zbývá pouhých sedm dní na to, aby se v rámci svých příprav na smrt smířil se světem, se vydává na kalvárii napříč malým irským městečkem, setkává se s jeho obyvateli a přitom se snaží vypátrat potenciálního vraha. Na této pouti zjišťuje, že se instituce, které zasvětil svůj život, stává v dnešní době zastaralou, což v něm vzbuzuje pochybnosti o smyslu jeho víry.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 18.07.2015 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kalvárie
Spolupráce Johna Michaela McDonagha s hercem Brendanem Gleesonem vzbudila nemalý ohlas již v roce 2011 filmem Pomáhat a chránit (The Guard), ale málokdo by se tehdy nadál, jakých hloubek a výšin dosáhnou ve svém příštím společném projektu. Skryt za mřížkou zpovědnice svěřuje muž svému knězi (Gleeson) hrozivé tajemství: v dětství byl pohlavně zneužit a za tento zločin se hodlá pomstít tím nejméně pochopitelným způsobem. „Nemá smysl zabíjet špatného kněze,“ říká, „zabiju tebe, protože ty jsi nevinný.“ Odtud se odvíjí jakási existenciální krimi či snad detektivka v duchu Agathy Christie říznutá Hitchcockovým Zpovídám se, v níž sledujeme kněze obhospodařujícího jemu svěřené ovečky v jedné irské přímořské vesničce. Zatímco mu kdesi tiše odtikává jeho sedmidenní lhůta, kněz při svých obchůzkách zjišťuje, jak je zdejší společenství prosycené zlobou, životním zklamáním a téměř naprostou lhostejností k otázkám víry.

Justin Chang
MFF Karlovy Vary 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kalvárie
Kněz (Brendan Gleeson) je rozhodnutý učinit svět lepším místem. Neustále je šokován a zarmucován zlomyslnými a konfrontačními obyvateli svého malého venkovského městečka. Jednoho dne je jeho život během zpovědi ohrožen, a začnou se k němu přibližovat síly temnoty...


Autor: SvoKar

Popis / Obsah / Info k filmu Kalvárie
Kňaz chce pomáhať ľuďom a urobiť svet lepším miestom. Ale zlomyseľní a konfrontační obyvatelia malého írskeho mestečka to vidia inak. Neustále ho šokujú a zarmucujú, až mu oznámia, že bude musieť zomrieť za hriechy iných, pretože je nevinný. A len nevinný človek môže vykúpiť hriechy vinníkov. Farár začne pochybovať o svojej viere a cíti, že pomaly začína podliehať silám temnoty. Otec James, duchovný z malej írskej vidieckej farnosti, sa počas nedeľnej spovede dozvie, že jeden z farníkov sa ho chystá zavraždiť. Sediac za mriežkou spovednice však netuší, o koho sa jedná. Smrť nevinného farára by pre nešťastného muža bola zadosťučinením za zneužívanie, ktorého sa na ňom v detstve dopúšťal iný katolícky kňaz. Nechce zabiť vinníka, ale nevinného človeka, lebo len ten svojou smrťou vykúpi hriechy hriešnikov. James, ktorému zostáva len sedem dní na to, aby sa v rámci svojich príprav na smrť zmieril so svetom, sa vydáva na kalváriu naprieč malým írskym mestečkom, stretáva sa s jeho obyvateľmi a snaží sa pritom vypátrať potenciálneho vraha. Na svojej púti zisťuje, že tunajší ľudia nemajú žiadne ciele, nenašli zmysel života ani svoje miesto v ňom. Spoločnosť je presýtená zlobou, životným sklamaním a úplne je ľahostajná k otázkam viery. Poznanie, že inštitúcia, ktorej zasvätil celý svoj život, je dnes už tak zastaraná, že nikomu nepomôže, v ňom začína vzbudzovať vážne pochybnosti o zmysle vlastného života a viery.

Zdroj: TV JOJ


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

12 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Gérard Philipe: Poslední Cidov...

08:35 - 09:45

37 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:25 - 09:40

47 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

09:00 - 09:30

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ivana Jaroschy

Jaroschy Ivana

Naposled navštívené:
Ivana Jaroschy

Jaroschy Ivana