Cerven
ohodnotit

Katka

Žánr:
Rok:
1949
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
22.4.1950
Popis / Obsah / Info k filmu Katka
POZOR, SPOILER

Starý Jakub honí prase po zahradě. Když přijde domů, vynadá dceři Katce, že čuníka nezavřela a roztrhá jí dopis, ve kterém jí píší, že je přijata do továrny. Katka pak uteče oknem. Přijede do města a přes obtíže s vrátným se do továrny dostane. Nejprve však musí projít přijímacím oddělením, kde jí položí spoustu zbytečných otázek. Leč i to je za ní a čeká ji první směna. Je varována, ale i zaučena. Ještě doprovodí kamarádku, která již v továrně být nechce a odjíždí vlakem domů. Tam bude sice také dělat, ale na svém. Bude gazdina.

Také Katka nasedá do vlaku. Chce jet domů, ale nakonec si to rozmyslí a zastaví vlak záchrannou brzdou. Což nese následky - pokutu a potom v továrně dost zničených punčoch.

Katka bydlí v ženském domově. Holky jdou večer do ulic, jen Katka a kamarádka zůstávají. Nacvičují natahování punčoch na zahřívací formu. A Katka to pak ještě stále trénuje na všem, co se tomu jen trochu podobá.

Nu a pak je první výplata a pozvání pana Doda Kupčíka, referenta na osobním oddělení. Katka přijímá a bere s sebou všechny kamarádky. Výlet však začíná špatně kvůli lanovce. Tedy jen pro Doda, protože se sice dostal, kam chtěl, ale bez Katky. Ta se zatím setkává s mistrem své dílny Šimonem. A zatímco se Dodo nahoře zabývá astronomií, balí dole velmi neohrabaně mistr Katku.

Po návratu se oba ocitají na novém pracovišti. Zde stroj zachytí Katčin cop a ten je rychle ustřižen právě mistrem Šimonem. Ten se s Katkou později dostane do rozestavěných domků pro dělníky. Zde plánují, co by jak mohlo být.

V práci stále Katka myslí na to, jak vylepšit stroj. Přemýšlí nad nějakou síťkou, ale nakonec dostane nápad na umístění žárovky. S prací jí pomáhají kamarádky - a je z toho hodně slávy. Jenže právě při tom to ve stroji prskne a začne se z něj čoudit. Zlepšovatelka prchá až ke vlaku a pak domů.

Katka honí prase po zahradě. Je zase doma, ale chce se vrátit do továrny. Když už pro nic, tak jen zaplatit dluhy a škody. Takže jede zpět i s kamarádkami, které si pro ni přijely. Jedou nákladním vlakem na kmenech stromů. Ani kráva na kolejích nesmí zabránit holkám stihnout odpolední směnu. Podaří se jim to?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Katka
Slovenská veselohra o děvčeti Katce, které přišlo z vesnice pracovat do továrny. Katka se rychle zapracuje a uskuteční i dobrý zvětšovací návrh. Z naivní venkovské dívky se mění v dobrou pracovnici a uvědomělou mladou ženu.
Bartošková Šárka/Československé filmy


Popis / Obsah / Info k filmu Katka
Příprava, realizace i dobové hodnocení Katky byly zastíněny ideou filmu jako služebníka převýchovy mas v duchu „nové socialistické skutečnosti". Tzv. industrializace Slovenska vyžadovala příliv nových pracovních sil a do vznikajících továren bylo proto potřeba přitáhnout dělníky a dělnice. Katčin útěk z domu je příběhem dobově užitečné iniciace, která musela být šťastně završena. Oproti původně zvažované psychologické poloze, kterou prosazoval první navrhovaný režisér Jiří Krejčík, byla Kadárova volba komediální stylizace velmi šťastná. A jeho první spolupráce s Vratislavem Blažkem, který se autorsky prosadil v Divadle satiry, byla začátkem desetiletí společné tvorby.
Na jednoduchém půdorysu proměny sedláckého děvčete v údernici, zápasu dvou skupin mladých dělnic o to, která více překročí plán, se odvíjí série komediálních situací a gagů, jež jsou univerzální. Humor má v Katce někdy půvab jednoduché, ale výstižné hry se slovy, jindy smích pramení z až úzkostlivého vypointování každé epizody. Kadár s chutí brzdí vyprávění, aby diváka znejistil, přiměl ho ke spoluprožívání osudu hrdinek, k sympatiím s nimi.

Katka je druhou a poslední hlavní rolí Boženy Obrové (premiéru měla v Nevíte o bytě?, 1947). Její výkon vyvolal u kritiků diametrálně odlišné hodnocení - v českém tisku sbírala chválu, ve slovenském kritiku. Podobný osud stihl celý film - slovenský tisk ho odsoudil za „bezideovost a měšťáctví", český ho takřka bez výjimky hodnotil příznivě.

Václav Macek, 36. LFŠ 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Tři veteráni (1963) [TV inscen...

06:25 - 07:25

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa z výšky

06:25 - 07:15

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:10 - 07:00

38 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:30 - 07:00

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama