Cerven
ohodnotit

Katka [DVD kinodistribuce]

Žánr:
Rok:
2010
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
25.2.2010
„14 let zápasu s drogovou závislostí v dokumentárním filmu Heleny Třeštíkové“
Popis / Obsah / Info k filmu Katka



Časosběrný dokumentární film o drogách, lásce, vězení a odpovědnosti. 13 let života několika drogově závislých, kteří žijí na ulici, shánějí drogy a kradou. S Katkou jsem se poprvé setkala v roce 1996 ve venkovské komunitě pro narkomany. Po půl roce z komunity utekla. Hledala jsem ji v pražských ulicích a nakonec ji našla ve společnosti přítele Ládi. Oba na heroinu. Je rok 2007. Láďa sedí ve vězení za pokus o vraždu. Katka, které je dnes 30 let, žije v pražském squatu s přítelem.“ Dozvídáme se, že je těhotná a nyní má před sebou nejtěžší zápas svého života. Musí dokázat, že je schopná přestat s drogami a postarat se o své dítě. Film by měl být nejen filmem o drogách, ale také o naplnění života, o hodnotách a jejich ceně, o mateřství i o osudu dítěte, které přichází na svět závislé.


Popis / Obsah / Info k filmu Katka



„Mám dojem, že život píše příběhy docela jinak než scenáristé hraných filmů," tvrdí první dáma českého dokumentu Helena Třeštíková a její časosběrné snímky Marcela (2006), René (2008, Evropská filmová cena za nejlepší dokument roku 2008) a nejnověji Katka jsou toho jasným důkazem. Jsme v nich totiž svědky zvratů a zápletek, jaké by nevymyslel ani sebelepší hollywoodský scenárista.
Na začátku filmu poznáváme Katku jako sympatickou devatenáctiletou dívku, která chce po čtyřleté závislosti s drogou skoncovat. V terapeutické komunitě na jihu Čech ale dlouho nevydrží. Vrací se na ulici, špatného přítele mění za ještě horšího, krádeže za prostituci, squaty za opuštěné nádražní domky, přičemž pořád dokola tvrdí, že až opravdu bude chtít, půjde se léčit. Čekání na ten správný impuls přichází nečekaně v podobě těhotenství. Od této chvíle Katka, strhaná stařena v těle třiatřicetileté ženy, už nebojuje jenom o život svůj. Bude to stačit?
O drogách vznikla spousta filmů, z těch českých zmiňme sugestivní, částečně amatérskou, a proto černobílou Pavučinu (1986) či autobiografického Kanárka (1999) Viktora Tauše, z těch zahraničních především dechberoucí Requiem za sen (Requiem for a Dream, 2000) Darrena Aronofského. Žádný z nich se ale svojí silou nemůže rovnat Katce. Snad proto, že všechno, co na plátně vidíme, je skutečné. Hory odpadků, v nichž Katka a její přítel žijí, pouliční násilí, prostituce, nečekané záchvaty agresivity, planá sebelítost i drogová deliria, která člověku brání mluvit i myslet. Čím víc Katce držíte palce, tím užší jsou kola jejího bludného kruhu, v němž se pohybuje s jedním děsivým přáním: „Chtěla bych víc chtít."
Helena Třeštíková znovu prokázala svou nekonečnou trpělivost, důslednost, poctivost a odvahu. Díky tomu dokáže ze chřtánu života vyrvat mimořádně působivé (protože autentické) okamžiky a emoce. Emoce, které dokážou diváka zcela pohltit a ovládnout.
Jaroslav Sedláček, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Katka



Helena Třeštíková i po „uzavření příběhu“ časosběrného dokumentu někdy dále sleduje své hrdiny, a když to situace dovolí, diváci se mohou dočkat pokračování vesměs smutných osudů. Stejně tomu tak je i s narkomankou Katkou. Po dokumentu V pasti (FP 7/2001) z volného desetidílného cyklu Ženy na přelomu tisíciletí, jež mapuje pětileté období (1996-2000) mladé feťačky, dokončila režisérka celovečerní snímek Katka, zachycující (s několikaletou přestávkou) čtrnáct let bezútěšné existence narušené osobnosti. Mladá žena i přes podporu zdravotní a sociální sítě (ale též tvůrců filmu) nedokáže s drogami skoncovat a i v přelomovém životním okamžiku, kdy porodí sice závislou, ale napohled zdravou dceru, promarní šanci vše zvrátit a nadále putuje v „podzemí“ velkoměsta na samém dně v doprovodu stejně zdevastovaného partnera a psa. Na bezútěšném stereotypním kolotoči peníze-drogy-pokus o léčbu se téměř nic nemění; v rozmezí devadesáti minut sledujeme dlouholetý tragický rozpad lidské bytosti. – Sugestivní film (do něhož formou marného apelu občas vstupuje i režisérka) dobře poslouží v protidrogové výchově, zároveň však vnucuje otázku, jakým způsobem má společnost k podobným jedincům (jejichž počet stále roste) přistupovat.
-kk-, Filmový přehled 2010/3


Popis / Obsah / Info k filmu Katka



Předchozí dva časosběrné dokumenty Marcela (2007) a René (2008) Heleny Třeštíkové se zabývaly osudy lidí, kteří byli vlivem nepříznivých okolností na hranici svých sil či na pokraji společnosti. Nejnovější celovečerní film Katka tyto dvě roviny spojuje v zacílení na stejnojmennou ženu, narkomanku, jež je sice schopna do jisté míry reflektovat svůj zápas s drogou, přesto jej znovu a znovu prohrává. Fyzické a psychické týrání, krádeže a prostituce jsou občas přerušeny vzepětím naděje, těhotenstvím, které by jí mohlo nabídnout životní motivaci.
Kino Aero


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Tři veteráni (1963) [TV inscen...

06:25 - 07:25

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Vltava, naše řeka

07:15 - 07:25

9 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:00 - 07:45

24 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:00 - 07:35

24 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jane Asher

Asher Jane

Hanele

Hanele
Hanele

Neil Pong

Pong Neil

Naposled navštívené:
Jane Asher

Asher Jane

Hanele

Hanele
Hanele

Neil Pong

Pong Neil