Kdo jinému jámu kopá (2001) [TV film]

Kdo jinému jámu kopá (L'aîné des Ferchaux)
76 %
 
 

L'aîné des Ferchaux

    Žánr: drama
    Země: Francie
    Délka: 200 min.
To on musel za všech okoností chránit svého mladšího bratra. Byl sám a šel proti proudu. Jean-Paul Belmondo v hlavní roli francouzského dramatu natočeného podle románu Georgese Simenona (2001).

Adaptace slavného románu Georgese Simenona, který u nás vyšel pod názvem Kdo jinému jámu kopá, znamenal pro Jean-Paula Belmonda jednu z velkých dramatických rolí a zároveň jeho první účast v televizním projektu. Ještě donedávna byIi ve Francii poměrně striktně rozdělení herci na "televizní" a "filmové". Nyní už se situace mění, a tak jsme mohli vidět například Gérarda Depardieua v nové verzi Monte Christa, Alaina Delona v kriminálních filmech Fabio Montale a Catherine Deneuveovou uvidíme v nové adaptaci Nebezpečných známostí. I když u projektů takového charakteru lze jen stěží hovořit v rozměrech televizních filmů.
Pro Jean-Paula Belmonda byla tato role zatím poslední. V současné době se zotavuje po zdravotním kolapsu a není známo, zda se znovu postaví před kameru.
Přesto, že je film opatřen titulkem, že všechny osoby a události jsou smyšlené a..., v úvodu ke knize i v doslovu se uvádí, že Simenon v tomto románu zpracoval údajně skutečnou událost ve Francii známou jako "Případ Ferchaux".
Ferchaux je bohatý a především mocný podnikatel, který svou pozici získal především díky kontraktům na velké africké přehrady. Řada lidí ve vysokých finančních a politických kruzích se ho bojí. Mnoha lidem záleží na tom, aby byl zničen. Jeho Achillovou patou je jeho mladší bratr, který na rozdíl od Paula, jenž se toulá po celém světě, žije svůj ustrašený život v Paříži. A tam také policie zasáhne jako první. Paul si je velmi dobře vědom, že bratr dlouho ve vězení nevydrží, na to je příliš křehký a psychicky labilní.
Paul je v krizi a potřebuje se obklopit silnými a oddanými lidmi. Když mu dá výpověď jeho řidič a vlastně pravá ruka, přijme na jeho místo ambiciózního mladíka, který ví, co chce a který postupně ztrácí zábrany. Osudovou se pro něho stává i Maud - finanční poradkyně a zároveň milenka toho "správného" muže, kterého Paul potřebuje. Vysoká hra začíná.

Druhá část francouzské adaptace románu Georgese Simenona, který u nás vyšel pod názvem Kdo jinému jámu kopá.
V hlavní roli mocného muže, který začíná ztrácet půdu pod nohama, se zatím ve své poslední roli, objevuje Jean-Paul Belmondo.
Ferchauxovo impérium se začíná hroutit. Všichni, kteří se ho báli nebo kterým pomohl, od něho dávají ruce pryč. Paul ví, že nemá moc času, jeho bratr je stále ve vězení a každým dnem se zhoršuje jeho psychický stav. U Mika, kterého Paul přijal jako svého nového tajemníka, se jeho ambice dokonale doplňují s jeho novým postavením, ale Mike jen těžko skrývá, že chce mnohem víc. Že by si toho zkušený a tvrdý Ferchaux nevšiml, nebo to je jeho záměr? Ve Španělsku se Paul dozví, že je obžalován, jeho spolupracovnice Maud je ve vězení a aféra Ferchaux plní přední stránky všech novin. Paul spolu s Mikem prchá do Afriky. Navenek jako by Paul začínal být unavený, ale jak je to ve skutečnosti...
Česká televize

režie:
Bernard Stora
 
 
hraje:
Jean-Paul Belmondo (Paul Ferchaux), Samy Naceri (Mike Baudet), Julie Depardieu (Lina), Sílvia Munt (Maud Lerner), Brigitte Roüan (Mireille Bosson), Philippe Khorsand (Bob Fleury), Pierre Vernier (společník Maud), Emile Abossolo M’bo (africký recepční), Claude Brosset (Viktor), Bernard Alane (ministr), Amélie Daure (opatrovatelka pacienta), Arié Elmaleh (majitel baru), Antoine Duléry (Andréani), Yves Jacques (Jacquin), Céline Samie (Marinette), Christiane Muller (Jouette), Daniel Russo (Franck), Bernard Verley (Gilles Ferchaux), Vincent Aubert (Trochu), Wilfrid Bosch (šéf kabinetu), Nathalie Breucq (exekutor), Jean-Louis Caffier (žurnalista), Bernard Charnacé (prodejce), Martine Chevallier (Eva), Nathalie Colona (Madame Rivière), Jean-Marie Daunas (taxikář v Ženevě), William De Andrei (Bon Géant), Philippe Franck (četník), Melanie Gambier (žurnalistka), Nelly Gerbeau (Greffière), Thierry Gimenez (policista), Jean Hache (hoteliér), Odette Halic (Madeleine Ferchaux), Jean-Marc Minéo (Taekwondo), Eric Moreau (advokát), Thierry Nenez (vězeňský strážce), François Roy (Nosserau), Jean-Chrétien Sibertin-Blanc (Rivière), Franck Torjman (policista)
 
 
námět:
Georges Simenon (román)
 
 
scénář:
Bernard Stora
 
 
kamera:
Gérard de Battista
 
 
hudba:
Luis Bacalov
 
 
kostýmy:
Catherine Gorne-Achdjian
 
 
střih:
Jacques Comets
 
 
zvuk:
Emmanuel Augeard, Georges Prat, Martin Stricker (Švýcarsko), Stéphane Thiébaut
 
 
dabing:
Jiří Krampol (Paul Ferchaux), Martin Preiss (Mike Baudet)
 
 
zvláštní efekty:
Fabrice Dautcourt, Marc Bruckert
 
 
výprava:
Jean-Pierre Bazerolle
 
 
producent:
Xavier Grin, Jean-Pierre Guerin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.