Cerven
ohodnotit

Konec cesty

Žánr:
Rok:
1959
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
11.3.1960
„Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco.“
Popis / Obsah / Info k filmu Konec cesty
POZOR, SPOILER

Na hranicích dochází k přestřelce. Narušitel je zastřelen, ale ještě stihne vyslovit jméno Lachman. Ten je pak usvědčen z několika zločinů a odsouzen na několik let žaláře. Za dobré chování je však propuštěn dříve. Nejprve navštíví svou dceru Evu Kostkovou a odtud jede na stavbu přehrady. Zde se prokope k bedně, ale když zjistí, že je zajištěna trhavinami, nechává toho. Sežene si minéra, věčně opilého Rokose. Ten tomu rozumí a uvolí se ke spolupráci. Když se jim povede bednu vykopat, zjistí, že je plná anglických peněz. Část z nich dává Lachman dceři. Ta se svěří svému muži, ale ten se bojí a nechce s tím nic mít. Eva tedy část valut prodá u Tuzexu vekslákovi. Za bony si nakoupí látky. Tu pak prodá a za peníze opět nakupuje. Bratru za šedesát liber. Netuší, že jsou již u jiného muže odhaleny jako padělky. Vyráběli je nacisté v Saxenhausenu. A vyráběli je vězni.

Muž, který koupil falešné libry přímo od Evy, zavede kapitána Lukeše až do Tuzexu, kde si Eva kupovala onu látku. Ustřihnou se jejich vzorky a kriminalisté obcházejí všechna krejčovství. Tak najdou nějakého Josefa Kramperu, který nechal z jedné této látky šít šaty. Ukáže se však, že si valuty přivezl z montáže. Karlíček, jak si Rokos říká, chce stále více peněz. On si totiž ty své libry mění přímo u Lachmana. Eva navrhuje prodat další látky a při tom padne jméno Jirák. To je kolega jejího muže a vyzná se. Lachman se s ním sejde. Rokos dává pár liber své dívce a ta nemá nic lepšího na práci, než s nimi klusat do Tuzexu. Zatčena není. Lukeš dal totiž příkaz jen sledovat.

V krejčovství zatím našli další látku. Nějaký Jirák si prý dal šít sako. Rokosovo děvče je přivedeno před Lukeše. Poví vše. Nu a kriminálka si zatouží s Rokosem promluvit. Neví, že ten už to má za sebou, když jej Lachman zabil. Jirák se už potí před vyšetřovatelem a tvrdí, že ten, kdo mu látky prodal, byl doporučen Zvoníčkem. Ten to však popírá. Případ se tedy vyšetřuje na dvou frontách, v Praze a na stavbě přehrady. Zde je již jasné jak se vraždilo. Ale pátrá se dále.

Eva s tátou a manželem plánují útěk. A opět přes látky se dostanou kriminalisté k nějakému Stárkovi. Ten od Evy látky koupil. Neví však, kde bydlí, ale posílá vyšetřovatele do jeho podniku. A ihned tam pak volá, aby Evu přes jejího muže varoval. Jenže manželé Kostkovi jsou již na nádraží, kde jen uloží do úschovny peníze. Eva pak volá otci, že je vše připraveno k odjezdu. Ten odjíždí vozem ze stavby, ale to už o něm kriminálka ví. On přijíždí až k Evě a spolu prchají opět na nádraží. Nastává souboj s časem a kriminalisty…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Konec cesty
Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (M. Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (R. Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (A. Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Konec cesty
Josef Lachman byl odsouzen za rozkrádání státního majetku. Po návratu z vězení najde práci na stavbě přehrady. Navštíví dceru Evu, aby si vyzvedl svoje věci a plánek, podle něhož najde u přehrady ukrytou bednu, která je zajištěna výbušninou. Josef požádá minéra Rokose o pomoc. Bedna obsahuje anglické libry. Za války ji schoval esesák Mayer a za pomoc při útěku vyzradil Lachmanovi místo úkrytu. Josef ale neví, že libry jsou padělané. Rokos Lachmana vydírá a ten žádá Evu, aby s ním utekla do ciziny. Eva nakonec souhlasí. Přes varování manžela neodolá a jde nakoupit do Tuzexu. Libry vymění u překupníka za bony. Také Rokosova přítelkyně Růžena se snaží libry vyměnit. Vyjde najevo, že bankovky jsou padělané. Růžena přivede policii na Rokosovu stopu. Rokos je ale nalezen mrtev, byl zavražděn. Svědecké výpovědi naznačují, že vrahem je Lachman. Lachman vyzve Evu k okamžitému odjezdu do ciziny. Sejdou se na nádraží, ale policie je jim na stopě. Lachman je nakonec zatčen pro vraždu Rokose, o které jeho dcera do poslední chvíle nevěděla.

Zdroj: Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Konec cesty
Za války v koncentračním táboře byly vyráběny falešné libry. V padesátých letech propuštěný vězeň odchází pracovat na stavbu přehrady u Chebu, a ví kde jsou falešné libry zakopané.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

15:00 - 16:10

15 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Krásné země z výšky

15:15 - 16:10

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:30

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Juanjo Artero

Artero Juanjo

Miroslav Cikán

Cikán Miroslav

Rich Little

Little Rich

Frank Welker

Welker Frank

Naposled navštívené:
Juanjo Artero

Artero Juanjo

Miroslav Cikán

Cikán Miroslav

Rich Little

Little Rich

Frank Welker

Welker Frank