Kopf hoch, Johannes! (1941)

Kopf hoch, Johannes!
    Žánr: společensko-historický / propagační / dětský
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 78 min., 2131 metrů
Patnáctiletý Johannes, který odmala vyrůstal v Jižní Americe, se po matčině smrti vrací na panství svého otce do Německa. Ten se jej snaží získat pro myšlenku nacismu, což ale Johannes nejdříve rozhodně odmítá. S otem si nerozumí a jediné, po čem touží, je návrat do Argentiny. Ocitá se dokonce v podezření ze žhářství, k požáru stohu slámy se ale nakonec přiznává jiný hoch - jeho o něco mladší spolužák z nacistické mládežnické organizace, Wilhelm Panse. I Wilhelm má své svůj velký problém: jako malý byl svědkem utonutí staršího bratra a teď má doslova šílenou hrůzu z vody. Jenže jako člen Hitlerjugend musí umět plavat... Dostává poslední příležitost se to naučit, jinak mu hrozí potupné vyloučení z oddílu. Nakonec vše zvládne právě díky Johannesovi, který si tím pomalu, ale jistě nachází i cestu k otci a sympatie k nové vlasti.

Film, silně prosycený nacistickou ideologií vznikl, za přímé podpory německého ministerstva kultury a propagandy a jeho natáčení bedlivě sledoval sám Joseph Goebbels. Výrobní náklady filmu činily 747 000 říšských marek, do konce roku 1944 však vrátily více než dvojnásobně. Od roku 1945 je film ve většině evropských zemí zakázán k volné distribuci a slouží (s příslušným komentářem) pouze pro odborné a studijní účely.  Autor: green-tea

režie:
Viktor de Kowa
 
 
hraje:
Albrecht Schoenhals (Redelův otec), Klaus Detlef Sierck (Johannes von Redel), Dorothea Wieck (Julietta), Gunnar Möller (Wilhelm Panse), Otto Gebühr (Perlow, sluha), Hans Zesch-Ballot (ředitel ústavu), Renée Stobrawa (Wilhelmova matka), Karl Dannemann (Wilhelmův otec), Wilfried Behrens (vojenský velitel), Werner Drohsin (vychovatel), Karl Fochler (obhájce), Harald Foehr-Waldeck (Stadler, žák), Karl Heidmann (pošťák), Gabriele Hoffmann (zdravotní sestra), Jürgen Peter Jacoby (Karl Vorwerk, velitel pokoje), Günther Leckebusch (Dähnke, žák), Leo Peukert (Don Pedro), Volker von Collande (dr. Angermann), Eduard von Winterstein (inspektor), Rudolf Vones (Kröger), Franz Weber (sekretář ústavu), Hans-Joachim Zell (žák), Horst Rittberger (Stoik, žák), Dagmar Sörensen (Pansenova sestra)
 
 
námět:
Toni Huppertz (nápad), Gustav Hummelsbeck (román)
 
 
scénář:
Richard Busch, Wilhelm Krug, Felix von Eckardt
 
 
kamera:
Friedl Behn-Grund
 
 
hudba:
Harald Böhmelt
 
 
výprava-architekt:
Emil Hasler, Arthur Schwarz
 
 
kostýmy:
Annemarie Heise
 
 
střih:
Lena Neumann
 
 
zvuk:
Hans Ruetten
 
 
text písně:
Richard Busch ("Wir sind Kameraden")
 
 
asistent kamery:
Franz von Klepacki
 
 
fotograf:
Walter Weiße
 
 
producent:
Christoph Mülleneisen, Franz Tappers
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.