Cerven
ohodnotit

Kráva [TV film]

Žánr:
Rok:
1993
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
11.1.1996
„Příběh podivínského Adama z horské samoty počátku minulého století“
Popis / Obsah / Info k filmu Kráva
POZOR SPOILER!

Mladík Adam žije na konci „vesnice“, což jsou však spíše chalupy roztroušené po horách, kdesi na konci světa. Jednoho dne Adam prodává krávu, svůj jediný majetek, ale potřebuje peníze na léky. Ty mu pak doktor prodá, ale když s nimi přijde Adam domů, matka je již mrtvá. Po pohřbu Adam zůstává sám v chalupě. Nosí sem hlínu, aby měl půdu a pracuje v kamenolomu. Když k němu přijde děvečka, která sloužila u řezníka, nejprve ji vyhazuje. Ale nakonec ji při bouřce stejně najde u sebe v chlévě. Jejich shledání je zde dost bouřlivé, ale stejně po něm Róza zůstává. Pracují pak oba v kamenolomu a žijí spolu v chalupě. Jednou ji Adam v práci vidí, jak se nějak moc baví s kotelníkem, začež ji potrestá. Ona uteče do hospody mezi chlapy, od nichž pak dostane Adam na budku. Pak si s Rózou koupí krávu, na kterou ona přidala údajně ukradený prstýnek řezníkovi. Ten Rózu kvůli tomu udává. Róza se pak u něj zastaví s tím, že mu jej zaplatí a aby jí ovšem počkal. On souhlasí. A je tu svatba. Adam si bere Rózu oficiálně. Při „hostině“ porodí kráva telátko. A pak porodí i Róza syna Adama. Stále častěji se však u ní projevují zdravotní komplikace. Jednoho dne Adam opět prodává krávu /07/, jejich jediný majetek, ale potřebuje peníze na léky. Ty mu pak doktor prodá, ale když s nimi přijde Adam domů, Róza je již mrtvá. Adam se stará o dítě sám, než k němu přijde jiná žena s tím, že mu vypomůže…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kráva
Téma odvěkého údělu prostého člověka zaujalo v námětu z pozůstalosti Jana Procházky režiséra Karla Kachyňu a scenáristu Karla Čabrádka,. na jeho základě napsali scénář televizního filmu Kráva. Hrdinou baladického vyprávění z bohem zapomenuté horské samoty je venkovský mladík Adam. Osud jej nelítostně vláčí k poznání přes tvrdou nekonečnou dřinu a bídu, smrt blízkých i opětovné ztrácení těžce nabytého skrovného majetku. Kachyňův naléhavě vyprávěný prostý příběh není jen popisem klíčových momentů jednoho života, nýbrž obecným podobenstvím o soukolí osudu, do nějž jsou vpleteny lidské životy od kolébky k rakvi. Adama těžce poznamená smrt milované matky; po dlouhém vzdorném váhání přijme jako souputnici svého osamělého, jednotvárného bytí venkovskou dívku se špatnou pověstí, Rózu. Ta s ním dře v kamenolomu, pečuje o dům a pomáhá mu nosit úrodnou naplavenou říční půdu jako základ příštího horského políčka. Dvojice si koupí krávu, jež je pro ni nejen symbolem blahobytu, ale i zárukou pocitů jistoty a domova. Tragická náhoda však Adama znovu těžce zasáhne; musí krávu prodat, protože žena po porodu onemocní. Po Rózině smrti Adam zase zůstává sám v prázdném domě, jen s malými dětmi. Bouří se, ale nerezignuje, nakonec přijímá nelítostný osud, začíná zase od začátku a tím vlastně vítězí nad tragickou předurčeností lidského bytí. Pozornost si zaslouží způsob, jakým režisér s kameramanem Petrem Hojdou zasazují příběh tápajícího lidství do horské krajiny, jež tvoří "lhostejný", přece však "osudový" kontrapunkt k Adamově hledání místa ve světě. Vedle stálé Kachyňovy herečky (a manželky) Aleny Mihulové stojí za pochvalu koncentrovaný he-recký výkon Radka Holuba v hlavní roli. Snímek získal na Festivalu Českých filmů Finále 1994 v Plzni Hlavní cenu Zlatého ledňáčka a na MFF ve Štrasburgu 1994 Grand Prix v kategorii hraných filmů.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Kráva
Příběh podivínského mladíka Adama se odehrává na horské samotě počátkem tohoto století. Adam je synem svobodné matky nevalné pověsti a celý život zápasí se svým nelehkým údělem.
Lidé, o jejichž smyslu života film vypráví, jsou závislí na přírodě a jejich vůle k životu tu má každodenní zkoušku.
Je to prosté téma a je s cílenou prostotou natočené.
Baladický film Karla Kachyni podle povídky Jana Procházky, měl premiéru v roce 1993, získal řadu mezinárodních i domácích cen. Jmenujme alespoň hlavní ceny na MFF Štrasburk 1994, Flagstaff USA a hlavní cenu Finále Plzeň 1994 Zlatý ledňáček.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Kráva
Ocenění: Zlatý ledňáček na Finále 1994 v Plzni, Grand Prix v kategorii hraných filmů na MFF ve Štrasburgu 1994
Téma odvěkého údělu prostého člověka zaujalo v námětu z pozůstalosti Jana Procházky režiséra Karla Kachyňu a scénáristu Karla Čabrádka. Na jeho základě napsali scénář filmu Kráva.
Hrdinou baladického vyprávění z bohem zapomenuté horské samoty je venkovský mladík Adam. Osud jej nelítostně vláčí k poznání přes tvrdou nekonečnou dřinu a bídu, smrt blízkých i opětovné ztracení těžce nabytého skromného majetku. Kachyňův naléhavě vyprávěný prostý příběh není jen popisem klíčových momentů jednoho života, nýbrž obecným podobenstvím o soukolí osudu, do nějž jsou vpleteny lidské životy od kolébky k rakvi.
Adama těžce poznamená smrt milované matky - po dlouhém vzdorném váhání přijme jako souputnici svého osamělého, jednotvárného bytí Rózu, venkovskou dívku se špatnou pověstí. Ta s ním dře v kamenolomu, pečuje o dům a pomáhá mu nosit úrodnou naplavenou říční půdu jako základ příštího horského políčka. Dvojice si koupí krávu, jež je pro ni nejen symbolem blahobytu, ale zárukou pocitů jistoty a domova. Tragická náhoda však Adama znovu těžce zasáhne - musí krávu prodat, protože žena po porodu onemocní. Adam znovu zůstává sám v prázdném domě, jen s malým dítětem. Bouří se, ale nerezignuje. Nakonec přijímá nelítostný osud, začíná zase od začátku a tím vlastně vítězí nad tragickou předurčeností lidského bytí.
Pozornost si zaslouží způsob, jakým režisér a kameraman zasazují příběh tápajícího sysifovského lidství do horské krajiny, jež tvoří lhostejný, přece len však osudový kontrapunkt k Adamově hledání svého místa ve světě.
Kino ART

Autor/Zdroj: /


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na cestě po Champagni (2010)

17:00 - 17:30

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Bedekr (2013) [TV cyklus]

16:50 - 17:20

21 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:45

11 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:45 - 17:55

26 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama