Cerven
ohodnotit

Křižovatka smrti

The Crossing Guard

Žánr:
Rok:
1995
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
11.3.1999
Popis / Obsah / Info k filmu Křižovatka smrti
Freddův život se rozpadl na prach. Do jeho auta narazil opilý řidič a zabil mu dceru. Manželka ho opustila, protože ztratila to poslední, co ji k Freddovi poutalo. Stal se z něho alkoholik, který se nemůže smířit se svým osudem. Po šesti letech byl z vězení propuštěn vrah jeho dcery. Když se o tom Freddy dozvěděl, začal myslet jenom na jediné: najít ho a zabít ho.


Popis / Obsah / Info k filmu Křižovatka smrti
Z klenotníka Freddyho se stal po tragické smrti dcerky osamělý a zahořklý muž. Jeho manželství se rozpadlo, bývalá žena Mary se znovu vdala a její druhý muž nahradil Freddyho synkům otce. Opilý řidič John Booth, který je zodpovědný za Emilyinu, byl po odpykání pětiletého trestu právě propuštěn na svobodu. Freddy je odhodlaný pomstít smrt své dcery. John nežádá Freddyho o odpuštění, ale o pouhých pár dní života. Freddy věnuje Johnovi tři dny. John je smířen se svým osudem, nedokáže se vyrovnat s tím, že způsobil smrt dítěte a věří, že smrt pro něj bude vysvobozením. John jde položit květiny na Emilyin hrob, na hřbitově však zahlédne Mary. John nemá odvahu pohlédnout Mary do očí, a tak raději odchází. Kamarád Peter uspořádá pro Johna uvítací večírek, během kterého se John seznámí s mladou umělkyní Jojo. Jojo stráví s Johnem vášnivou noc, zamilovala se do něj, vzápětí ale pochopí, že vztah s ním není kvůli jeho zničujícímu pocitu viny možný. John přemýšlí o blížící se smrti, Freddy se zatím připravuje na dokonání pomsty. Freddy je pod velkým tlakem, trápí ho deprese a zlé sny, pomoc a pochopení nachází u Mary. Mary nenáviděla Freddyho za to, že Emily neochránil, za to, že jí nebyl v nejtěžších chvílích oporou, i za to, že nešel na Emilyin pohřeb, až nyní jí však dochází, jak moc se Freddy trápí. Mary se snaží Freddyho přesvědčit, že pomsta není řešením, Freddy však trvá na svém. Freddy nabíjí svou zbraň a vyráží zabít Johna, cestou je však zadržen kvůli řízení pod vlivem alkoholu. Zatčení by narušilo Johnův plán pomsty, a tak se dává na útěk. Freddy prchá setmělými ulicemi až k Johnovu domu. John se pokouší utéct, Freddy ho pronásleduje městem a poté vystřelí. První kulka Johna nezabije, ale pouze zraní. Postřelený John pokračuje v útěku, Freddy se chystá znovu stisknout spoušť, vzápětí mu dochází, že ho John zavedl na hřbitov před Emilyin hrob. Freddy pokleká u hrobu své dcerky a konečně pochopí, že Johnova smrt mu dceru ani starý život nevrátí...

Zdroj: TV Barrandov


Popis / Obsah / Info k filmu Křižovatka smrti
Stárnoucí klenotník Freddy Gale (Jack Nicholson) ubíjí svůj volný čas s kamarády v barech a náhodnými známostmi se striptérkami. Čeká na den, kdy bude z vězení propuštěn John Booth (David Morse), který v opilosti přejel před školou jeho dcerku. Freddyho existence se smrskla na stravující touhu po pomstě. Všechno ostatní pro něho dávno ztratilo cenu, jeho manželství se rozpadlo a jeho obchod pomalu, ale jistě chátrá. Když však propuštěného Bootha chce zabít, věci nabírají nečekaný směr a mezi oběma muži se vytvoří zvláštní pouto. Pennova úvaha o zločinu a trestu je postavena na brilantních hereckých výkonech. Vedle vždy strhujícího Nicholsona vyniká i méně efektní, ale stejně přesvědčivé herectví Davida Morseho (který se objevil už v hlavní roli Pennova debutu), jenž byl za svůj výkon nominován na výroční nezávislou cenu Independent Spirit Award. Na podstatně menší ploše Freddyho bývalé manželky zaujme také Anjelica Hustonová (nominovaná na Zlatý glóbus), na jejímž výkonu jsou patrné dozvuky jejího skutečného vztahu s Nicholsonem, který ukončilo jeho notorické sukničkářství. Epizodní roli umělkyně JoJo vytvořila Robin Wright, která se několik měsíců po dokončení snímku provdala za Seana Penna.

Zdroj: SPI International


Popis / Obsah / Info k filmu Křižovatka smrti
Barevný a barevnější, tak by se mohl jmenovat nový film Jackieho Chana a Chrise Tuckera Křižovatka smrti. Je to totiž historicky první akční áčko, které kombinuje černocha s Asiatem. United Colors of Kinematton tak získal další odstín. Ale Jackie Chan je v tomto žánru taková kapacita, že kdyby patřil mezi fanoušky akčního filmu i sám Velký drak Kukluxklanu, tak by jistě na jeho místo nepustil ani toho nejnordičtějšího akčního hrdinu. A vzhledem k tomu, že Křižovatka smrti měla ve Státech velmi slušný úspěch, můžeme se v budoucnu na poli parťáckého akčního filmu těšit na pěkné maso nejroztodivnějších barev.

Jedna zásada je však i v dnešní nejisté době neměnná. Pokud se na plátně objeví dva hrdinové, potom bude každý z nich úplně jiný. Na rozdílnosti svých pilířů je Křižovatka smrti pevně vystavěna. Hongkongský detektiv Lee (Jackie Chan), který přijíždí do Los Angeles, aby zde zachránil unesenou dceru čínského konzula, je v rámci vyšetřování přidělen k místnímu detektivovi Jamesi Carterovi (Chris Tucker). Dvě individuality se spojily, aby vytvořily výbušnou dvojici, před kterou si není jistý nejen žádný padouch, ale ani žádný z jejích členů navzájem. Vemte si jejich hudební vkus: Lee miluje Beach Boys a Carter holduje rapu. Nebo kvality jejich sociální komunikace: Carter velmi ohleduplně požádá Leeho, aby na něj chvíli počkal v jeho autě (přikurtuje ho želízky k volantu) a Lee rád vyhoví prosbě kolegy (auto musí odvézt odtahovka a odšroubovaným volantem vyzbrojený šikmooký detektiv si zatím vyřídí nějaké ty účty). Tohle už se nedá označit termínem - osvěžující jiskření mezi dvěma hrdiny řešícími společný úkol. Tohle je oblouková lampa nerozlučně spojující dva profesní soupeře, z nichž na konci filmu budou přátelé na život a na smrt. Je to skvělý a působivý nápad, ale v jeho intenzivních odlescích se poněkud ztrácí hlavní dějová linie. Charakterově nevýrazní gauneři z hongkongského podsvětí, kteří by svými zločinnými záměry v zemi svobody měli diváka vtáhnout do napínavého příběhu, jsou díky ústřední dvojici naprosto zatlačeni do pozadí. Scenárista Ross LaManna (Cliffhanger) a režisér Brett Ratner (Řeč peněz) zkrátka trochu podcenili hereckou brizanci svých dvou hvězd, z nichž Tucker působí dojmem, že mu pustili ústa rychloposuvem a Chan zase, jako by totéž postihlo celé jeho tělo. Nenajdete zde sice takové kreace + legrace = ovace, jako byl Chanův průskok nákupním vozíkem tam, zpátky a s jesenkou v kapse z Rachotu v Bronxu, ale jeho kulečníkový nebo už výše zmíněný volantový bicí balet jednoznačně stojí za to. A když si občas vypomůže nějakým tím trikem, který jsme už v jeho filmech viděli (například rvačka okolo vzácné vázy, která nesmí spadnout na zem), stačí si říct, že čínští mistři s oblibou malují stále jeden a tentýž květ lotosu a jste zase v klidu. Co se týče Chrise Tuckera, ten tady ve svém balancování mezi Eddiem Murphym a Jimem Carreym častěji než kdy jindy vykrádá to lepší ze svých předchůdců, čímž povyšuje Křižovatku smrti na nejlepší komedii své kariéry. Ale dost řečí, Jackie Chan tímhle filmem konečně dobyl Ameriku a jestli se mu to alespoň trochu podaří zopakovat v našich kinech, potom budu navýsost spokojen.

Autor/Zdroj: Dobeš Marek/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Jako malé děti (1974) [TV insc...

07:25 - 08:15

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

07:25 - 08:20

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Novoty (1997) [TV pořad]

07:45 - 09:00

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:35 - 08:05

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zhasni a zemřeš (Lights Out)

Zhasni a zemřeš
Lights Out

K2 vlastní cestou

K2 vlastní cestou
K2 vlastní cestou

Evropa (Europa)

Evropa
Europa

Čertí brko

Čertí brko
Čertí brko

Frances Conroy

Conroy Frances

Naposled navštívené:
Zhasni a zemřeš (Lights Out)

Zhasni a zemřeš
Lights Out

K2 vlastní cestou

K2 vlastní cestou
K2 vlastní cestou

Evropa (Europa)

Evropa
Europa

Čertí brko

Čertí brko
Čertí brko

Frances Conroy

Conroy Frances