Cerven
ohodnotit

Krvavá revoluce

Detsembrikuumus

Další název:
Prosincové horko / December Heat / Decemberheat
Země:
Rok:
2008
Délka:
92 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Krvavá revoluce
Tanel Rouk je profesionálny vojak, ktorý slúži svojej armáde napriek tomu, že jemu a ostatným vojakom mešká mzda. Jeho manželka Anna je však nespokojná. Nabáda svojho manžela, aby využil svoj talent ako architekt v Paríži. Tanel nakoniec na jej návrh pristane po vojenskom plese. Ešte v ten večer sa rozhodnú, že pôjdu do Paríža. Ten plán by im aj vyšiel, keby Tanel nešiel sa rozlúčiť na stanicu s kolegami. Nanešťastie sa v hlavnom meste Estonska v decembri roku 1924 sa dôležitých budov zmocnili komunistickí sprisahanci. Komunistickí pučistov viedol Lawyer Jaanov, ktorý bol kedysi študentskou láskou Anny. Táto vyskočila z vlaku po výstrele z pištoli, obávala sa o život svojho manžela.

Lawyer sa snažil Annu získať najprv po dobrotky, potom po zlotky na ich stranu. Už sa chystal uskutočniť svoje výhražky, keď v tom mu zabránil Tanel, ktorý sa vyslobodil. Medzitým i statočný generál Unt aj za cenu ohrozenia svojho života sa našiel vojakov, ktorí prežili. Chcel ich zhromaždiť a zabrániť pučistom, aby poslali telegram do Ruska, v ktorom žiadali o vojenskú pomoc.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavá revoluce
Akční drama založené na skutečné události. Píše se rok 1924 a v Tallinu s odehrává pokus o komunistický převrat. Novomanželé Tanel a Anna chtějí z Estonska emigrovat, ale v den jejich odjezdu povstalci zaútočí. Tanel, který právě odešel z armády se musí vrátit zpět do akce, aby zachránil život svůj i svojí ženy. Oficiální vláda a generálové během krvavé noci jednají, a vydávají tajné komuniké. Jen Tanel může toto komuniké sprovodit ze světa a zachránit tak celý národ.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krvavá revoluce
Téma filmu se vztahuje k novodobé estonské historii. „Prosincové horko“ v názvu odkazuje k událostem z 1. prosince 1924, kdy došlo v hlavním městě Tallinnu k pokusu o komunistický puč. Spolu s novomanželi Tanelem a Annou prožíváme tehdejší atmosféru nejistoty a strachu o vlastní budoucnost.

Mladá estonská republika si v polovině dvacátých let užívá zlatého jazzového věku, když v prosinci 1924 vpadnou do Tallinnu členové Kominterny za účelem provést komunistický puč. Významný okamžik národních dějin se stal základem pro historické akční drama, kde revoluční události zasahují do intimních lidských vztahů. Sledujeme osudy novomanželů Tanela a Anny Rõukových, jejichž plánovaný odjezd z Estonska překazí momentální politická situace. Tanel se musí vrátit zpět do armády, aby zachránil život sobě i své ženě.
Divák si tak může spolu s hrdiny prožít rekonstrukci chaosu, nejistoty a strachu o vlastní budoucnost. Režisér Asko Kase (*1979) se do realizace Prosincového horka věnoval krátkometrážní nebo televizní tvorbě. Jeho celovečerní debut se setkal s příznivou kritickou odezvou ať už pro svou historickou věrohodnost nebo vynikající herecké výkony. Vysokorozpočtový snímek, který finančně zaštítila i vláda, se stal jedním z divácky nejúspěšnějších estonských filmů v domácích kinech za posledních dvacet let. Vznikl k příležitosti devadesátého výročí estonské republiky.
Cinema Mundi 2010


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Můj slepý bratr (My Blind Brother)

Můj slepý bratr
My Blind Brother

Latin Lover

Latin Lover
Latin Lover

Zlato! (Gold)

Zlato!
Gold

Victor Rivers

Rivers Victor

Naposled navštívené:
Můj slepý bratr (My Blind Brother)

Můj slepý bratr
My Blind Brother

Latin Lover

Latin Lover
Latin Lover

Zlato! (Gold)

Zlato!
Gold

Victor Rivers

Rivers Victor